Українські вчені вперше з 2001 року відправляться у атлантичну наукову морську експедицію

Українські вчені вперше з 2001 року відправляться у атлантичну наукову морську експедицію
15 листопада українські науковці вирушать з порту Кейптаун і перетнуть Південну Атлантику у напрямку до Антарктиди

Протягом усього шляху Атлантикою геофізики «скануватимуть» земну кору методами магнітного резонансу до глибини близько 100 км

Виконувач обов’язків директора Антарктичного центру Євген Дикий в інтерв’ю «Главкому» розповів, що вперше з 2001 року дев’ять українських учених візьмуть участь у науковій атлантичній експедиції.

За словами Дикого, він сподівається теж бути серед тих, хто поїде у морську експедицію.

«Судно нам забезпечує українська приватна компанія Interpromflot. Це буде рибопромисловий крилевий траулер «Море содружества», на якому виловлюють антарктичну креветку, криль у водах довкола Антарктики», - розповів полярник.

За словами Дикого, 15 листопада науковці вирушать з порту Кейптаун і перетнуть Південну Атлантику у напрямку до Антарктиди.

Керівник Антарктичного центру зазначив, що основна частина наукової команди - вісім людей - планують відпрацювати на судні місяць, після чого повернуться додому. А кандидат біологічних наук, іхтіолог Карина Вишнякова залишиться там на весь час промислу, до травня наступного року.

Протягом усього шляху Атлантикою геофізики з Національної академії наук на чолі з членом-кореспондентом НАН Миколою Якимчуком будуть виконувати геологічні дослідження: вони «просканують» земну кору методами магнітного резонансу до глибини близько 100 км.



Коли ж судно вийде в район протоки Брансфілд, основна робота ляже на плечі біологів. Вони вперше після 2001 року будуть вимірювати кількість запасів атлантичного кріля на полігоні, який виділила Міжнародна комісія з морських живих ресурсів Антарктики.

«Одна з унікальних особливостей цього рейсу: на кораблі «Море содружества» буде встановлено цілий комплекс океанографічної апаратури, інтегрованої, в так званий, FerryBox. Він дозволяє весь час, поки судно буде на промислі, а це аж до травня 2019 року, вимірювати 14 параметрів морської води: починаючи від таких простих, як температура і солоність, закінчуючи пігментним складом, щоб знати, які групи водоростей на якій ділянці океану переважають», - розповів Дикий.

Також науковець уточнив, що у Південному океані (сукупності південних частин Тихого, Атлантичного і Індійського океанів, що оточують Антарктиду, - «Главком») таких досліджень ніхто ще не робив. Сама технологія є дуже новою. FerryBox з’явилися менш 10 років тому. Переважно її використовують зараз у Північному морі і в Балтиці.

«Завдяки цьому дослідженню українські вчені зможуть створити унікальну базу даних для екологічного моніторингу Південного океану», - наголосив Дикий.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: