Уряд намагається «зіскочити» з імплементації Національної стратегії у сфері прав людини – правозахисники

Уряд намагається «зіскочити» з імплементації Національної стратегії у сфері прав людини – правозахисники

З деякими органами виконавчої влади виникають непорозуміння щодо доступу до публічної інформації

Уряд дуже кволо намагається втілити в життя підписану президентом Національну стратегію у сфері прав людини. З деякими органами виконавчої влади виникають непорозуміння щодо доступу до публічної інформації з громадськими організаціями, які входять в коаліцію з моніторингу імплементації стратегії. Ця ситуація загрожує зривом виконання плану дій з реалізації стратегії. Таке занепокоєння висловили правозахисники під час пре-конференції в «Главкомі».
Аркадій Бущенко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини стверджує, що аналіз виконання Національної стратегії в сфері прав людини в другому кварталі 2016 року викликає певну настороженість щодо справжніх намірів держави досягати цілей, передбачених стратегією. «Не так багато часу залишається у відповідних державних органів, щоб гідно звітувати у грудні про результати першого року її виконання. Враховуючи сьогоднішню моду, можна послатися на те, що до виконання стратегії прикута увага міжнародних партнерів. Але найголовніше, що втілення стратегії перш за все необхідне нам самим, суспільству, як, власне, і владі, оскільки саме принципи, закладені у ній, можуть забезпечити стабільний розвиток держави», – зауважує Бущенко.
Координатор розвитку ГО «Донбас SOS» Ольга Гвоздьова занепокоєна тим, що виконання плану дій до Національної стратегії в частині «нових викликів» для держави – забезпечення прав громадян, які проживають на непідконтрольній території Донбасу та в окупованому Криму, прав внутрішньо переміщених осіб – практично повністю ігнорується державними органами.
«Деякі виконавці взагалі посилаються на неможливість чи недоцільність виконання пунктів плану дій, при цьому забуваючи, що всі центральні органи виконавчої влади були розробниками документу, спільно з національними та міжнародними громадськими організаціями», – продовжує Гвоздьова.
Представник ВРУ уповноваженого з прав людини Михайло Чаплига констатує, що у 2016 році спостерігається погіршення стану справ з дотриманням прав людини для внутрішньо переміщених осіб через введення нових дискримінаційних нормативних актів. «Ще одним питанням є проблема з реалізацією права громадян на доступ до публічної інформації», – наголосив Чаплига.
Правозахисники стурбовані тим, що зволікання з імплементацією органами виконавчої влади Національної стратегії у сфері прав людини призведе до її зриву. 10 грудня 2016 року має відбутися звіт уряду перед президентом щодо виконання плану дій з реалізації стратегії.

Переглянути запис прес-конференції можна тут.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: