Уряд схвалив законопроєкт про запровадження е-квитка у транспорті

Уряд схвалив законопроєкт про запровадження е-квитка у транспорті
В Україні можуть офіційно прирівняти електронний квиток до паперового
Фото з відкритих джерел

Після схвалення Кабміном документ буде направлений до Верховної Ради

Кабінет міністрів України схвалив 23 червня законопроєкт щодо введення в Україні електронного квитка, який буде діяти на автомобільному та міському електричному транспорті. Документ буде направлений до Верховної Ради.

Законопроєктом передбачається внести зміну до частини другої статті 910 Цивільного кодексу України з метою визначення електронного квитка, на ряду з паперовим квитком, підставою для укладення договору перевезення пасажира та багажу.

Згідно з документом, «електронний квиток – електронний проїзний документ, інформація в якому зафіксована… у вигляді електронних даних, включаючи обов'язкові реквізити та відомості, який після реєстрації в автоматизованій системі обліку оплати проїзду дає право пасажиру на одержання послуг з перевезення пасажира та багажу».

Як зазначається в пояснювальній записці до проєкту, в Україні діє норма 1969 року щодо форми, квитків та інших проїзних документів, порядок продажу і користування ними.

Поряд з цим, з розвитком технологій, на заміну паперовому квитку, який все ще залишається в обігу, все активніше приходить електронний квиток. При цьому електронний квиток, будучи електронним документом, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних не має та не може мати встановленої форми, а сама інформація може бути лише візуалізованою, зазначають автори законопроєкту.

«Описана проблема потребує свого вирішення шляхом внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження електронних квитків на автомобільному та міському електричному транспорті», – йдеться в документі.

Раніше прем’єр Денис Шмигаль пообіцяв безпаперовий документообіг до кінця року.

Також президент Володимир Зеленський заявляв, що в день 30-річчя своєї незалежності Україна увійде в режим paperless: державні органи прийматимуть від громадян документи й довідки в електронному вигляді.

До слова, Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт №5495, який передбачає цифровізацію всіх публічних послуг. Окрім того, законопроєкт вперше впроваджує поняття «електронна публічна послуга». Остання прирівнюється до паперових послуг. Також встановлюються чіткі правила надання е-послуг.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: