В уряді визначились із назвою для помісної церкви в Україні

В уряді визначились із назвою для помісної церкви в Україні
Всеправославний собор на Криті
Фото з відкритих джерел

Майбутня помісна церква в Україні має називатися «Українська православна церква»

Директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш розповів, що після надання Томосу і створення помісної церкви, таких назв, як Українська церква Київського патріархату або Українська церква Московського патріархату не буде. Тому помісна церква буде називатися «Українська православна церква». Про це чиновник зазначив в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому»

На думку Юраша, до Української православної церкви ввійде більшість представників духовенства всіх православних конфесій. «Зараз вони перебувають в очікуванні. Зайняли спостережну позицію», - каже чиновник. «Думаю, що також половина або й більше структур УПЦ Московського патріархату відразу чи в найближчій перспективі теж прийдуть до Української православної церкви», - впевнений представник Мінкульту. Він додає, що серйозних конфліктів (під час об’єднання всіх конфесій в єдину помісну церкву України – прим. «Главком») ніде не повинно виникнути. Звичайно, за умови дотримання законодавства, що гарантує всім право вільного вибору.

«Ми розуміємо, що існують окремі області, наприклад, на півдні і сході країни, з домінуючою орієнтацією на Московський патріархат. І якщо більшість тих громад вирішить залишитися в єдності з РПЦ - жодних проблем не має. Натомість є регіони, де абсолютна більшість вірян і духовенства києвоцентричної ідентичності. І я переконаний, що держава мусить забезпечити їм право такого вибору», - пояснює Андрій Юраш. 

«Статус Московського патріархату в Україні (після створення єдиної помісної церкви, – «Главком») теж зміниться.  Зараз в УПЦ МП розглядають кілька варіантів», - говорить представник Мінкульту. За його словами, цей патріархат або стане екзархатом ( окрема адміністративно - територіальна одиниця, зарубіжна по відношенню до основної церкви, - «Главком»), або переформатується на окрему митрополію (область, що перебуває в канонічній владі митрополита; зазвичай складається з декількох єпархій, –  «Главком») Російської церкви в Україні. «У будь-якому разі віряни нарешті зможуть чітко зрозуміти до кого вони належать», - підкреслив директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури.

Раніше предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет розповів, що Томос, тобто указ Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Українській православній церкві, отримає новий глава УПЦ, якого оберуть на Об'єднавчому соборі.

Нагадаємо, намісник Успенської Києво-Печерської лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло (Лебідь) заявив, що Російська православна церква має дві гілки, одна з яких знаходиться в Україні і мала б називатися Російською православною церквою в Україні.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: