Як Тимошенко «карантинила» у готелі одіозного свободівця. Розслідування

Як Тимошенко «карантинила» у готелі одіозного свободівця. Розслідування
Спа-готель Edem Resort Medical & Spa, де перебувала Юлія Тимошенко, належить бізнесменові, заступнику голови ВО «Свобода» Ігореві Кривецькому

Тимошенко наразі не пояснила журналістам свою відсутність у парламенті та можливі порушення карантинних обмежень

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко під час карантину пропустила позачергове засідання Верховної Ради 7 травня, на якому розглядалися невідкладні питання, пов’язані з боротьбою з епідемією коронавірусу, бо того тижня перебувала у п’ятизірковому спа-готелі на Львівщині Edem Resort Medical & Spa. Він належить бізнесменові, заступнику голови ВО «Свобода» й одному із основних спонсорів цієї партії Ігореві Кривецькому. Про це йдеться у спецрепортажі «5-зірковий карантин Юлії Тимошенко» програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший»).

7 травня народні депутати позачергово зібралися у Верховній Раді, щоб розглянути низку питань щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, зокрема, впровадження обов’язкового тестування окремих категорій населення, оплату лікарняних для медиків і їхнього страхування. Того ж тижня до Юлії Тимошенко була прикута увага ЗМІ через те, що вона задекларувала понад 5 мільйонів доларів доходу, отриманого в США як компенсацію за політичні репресії в часи президентства Віктора Януковича, але відмовилась назвати, хто саме сплатив їй ці кошти.

Утім, Тимошенко пропустила позачергове засідання у Верховній Раді і не з’являлась того тижня в ефірах і на публіці.

Натомість, як з’ясували «Схеми», лідерка «Батьківщини» замість участі у засіданні під час карантину перебувала в спа-готелі у селі Стрілки Львівської області – Edem Resort Medical & Spa.

Перебуваючи поблизу готельного комплексу, «Схемам» вдалось зафіксувати на території Edem Resort Toyota Camry, з якої вийшов багаторічний особистий охоронець Юлії Тимошенко. Пізніше ця автівка заїхала на територію Edem Resort. «Схеми» впізнали також особистого водія лідерки «Батьківщини».

Згодом журналісти помітили жінку, схожу на Юлію Тимошенко, яка заходила до будівлі.

У цей же день знімальна група зафіксувала однопартійця Тимошенко: Lexus, яким користується депутат Сергій Власенко, виїжджав з готелю.

Народний депутат також не з’явився на позачерговому засіданні 7 травня.

Водночас, як повідомили журналістам в апараті Верховної Ради, станом на 18 травня жодних документів, які б пояснювали відсутність цих двох депутатів під час позачергового засідання, не надходило.

За правилами готелю, Юлія Тимошенко мала б заселитися туди щонайменше на тиждень, адже коли журналісти спробували забронювати номер на два дні, там повідомили: «Під час карантину номери тільки мінімум на 7 ночей, і ми бронюємо також проживання, плюс медична програма, тобто до нас просто так приїхати на одну-дві ночі неможливо».

Edem Resort Medical & Spa – це п’ятизірковий спа-готель, який під час карантину продовжив приймати гостей, мовиться в репортажі. Тут залишалась працювати і зона спа, і басейн, лазні, сауни, гольф-поле, також гостям можна було забронювати і столик у ресторані – це журналістам підтвердили на рецепції готелю і в турфірмі, яка продавала тури в готель у період карантину. Класична тижнева програма детоксикації й відновлення, в яку входить консультації дієтологів, діагностика, УЗД, і перелік різноманітних масажів, водних спа й б’юті-процедур коштує 93 тисячі гривень на людину. Це – без вартості проживання, яке стартує від 30 тисяч гривень і сягає більш ніж 200 тисяч гривень залежно від варіанту розміщення на тиждень.

Під час зйомок групу намагались блокувати охоронці готельного закладу, вимагали документи й наполягали на поясненні причин перебування журналістів, хоча вони перебували у публічному місці – у селі, поруч з готелем, і на полі, неподалік комплексу.

Edem Resort Medical & Spa публічно відреагували на зйомки журналістів. Зокрема, у дописі на фейсбуку мовилося: «Ми припускаємо, що вони намагаються потрапити на територію з метою виконання замовного матеріалу. Розуміємо, що зацікавлення журналістів спрямоване на висвітлення недостовірної інформації про діяльність 5-зіркового готелю Edem Resort під час карантинних обмежень. Одним із структурних елементів оздоровчого комплексу Edem Resort Medical & SPA є Медичний центр Edem Medical, що здійснює свою діяльність на території комплексу».

Водночас, як з’ясували журналісти, наявність медичної ліцензії не знімає обмежень, які діють відносно роботи готелів під час карантину.

«Відкриваєте постанову 211 Кабінету міністрів, там питання стоїть чітко, що такі речі ще є заборонені. Жодним чином постанова 211 не прив’язує діяльність фітнес-центрів до наявності чи відсутності медичної ліцензії. Це ж не поліклініка», – пояснив заступник голови Львівської облдержадміністрації Тарас Грень.

Коментувати свою відсутність на позачерговому засіданні парламенту й оплату відпочинку в спа-комплексі Юлія Тимошенко не стала. Почувши питання від «Схем», лише сказала: «Дякую за увагу».

Сергій Власенко зазначив: «Всі свої перебування я оплачую сам, а все інше я не коментую».

І додав: «Все, що я пропустив, якщо я щось і пропустив, я відзвітую перед своїми виборцями… Карантин і карантинні умови я не порушую. Принаймні, наскільки я знаю, то центр Edem – це медичний центр. Припустімо. Наскільки я знайомий з ситуацією… Я нічого не підтверджую і не спростовую».

Готельний комплекс Edem Resort Medical & Spa належить бізнесменові, екс-народному депутату, заступникові голови Всеукраїнського об’єднання «Свобода» й одному з основних спонсорів цієї партії Ігореві Кривецькому.

Його журналісти також зафіксували на території готельного комплексу. Зокрема, Кривецький сів в автомобіль – і кортеж із трьох машин, серед яких вище згадана Toyota Camry з особистим охоронцем Юлії Тимошенко, одночасно виїхав із території комплексу.

«Наприкінці минулого року у ЗМІ з’явилась інформація про те, що Ігор Кривецький отримав у власність сільськогосподарські землі, які видавались учасникам АТО. Землі отримали структури, пов’язані саме з готелем Edem Resort, у якому відпочивала лідерка «Батьківщини», яка послідовно виступає проти продажу земель сільськогосподарського призначення», – мовиться в матеріалі.

Нагадаємо, народний депутат України і лідер партії ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко задекларувала 148 млн 345 тис. грн доходуЗміни у майновому стані Тимошенко були опубліковані 3 травня. В е-декларації Юлія Тимошенко розписала, що 148 млн грн - це компенсація шкоди, заподіяної політичними репресіями 2011-2014 років, яка отримана в США на стадії досудового врегулювання.

Джерелом вказаного доходу виступила американська юридична компанія Reid Collins Tsai, основними сферами практики якої є фінансове шахрайство, справи про неплатоспроможність, професійну відповідальність, довірені судові спори, судові спори щодо банкрутства, посередництво та інші.

Нагадаємо, що у серпні 2011 року Юлію Тимошенко було заарештовано у залі Печерського райсусуду Києва, який розглядав справу щодо газового контракту з Росією. А вже у жовтні суд визнав Тимошенко винною і засудив до семи років позбавлення волі, а також заборону обіймати державні посади впродовж трьох років.

Цей вирок у ЄС, США і навіть Росії назвали «політично вмотивованим». У 2013 році Юлія Тимошенко виграла справу проти України в Європейському суді з прав людини.

Вийти з-за ґрат Юлія Тимошенко змогла лише 22 лютого 2014 року, після втечі Віктора Януковича з України і ухвалення парламентом постанови «Про виконання міжнародних зобов'язань України щодо звільнення Тимошенко Ю. В.».

Додамо, що в липні 2019 року соратник Тимошенко і народний депутат ВО «Батьківщина» Сергій Власенко задекларував іноземний дохід на суму 57,2 млн грн. У січні 2020 року обранець також отримав 8,9 млн грн іноземного доходу. В обох випадках джерелом доходу виступила американська юридична компанія Reid Collins Tsai.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: