Зеленський назвав три основні завдання децентралізації (відео)

Зеленський назвав три основні завдання децентралізації (відео)
В Україні з’явиться Конгрес місцевих і регіональних влад
Скріншот фото: відео форуму «Україна 30»

Зеленський пропонує сконцентруватися на ухваленні законодавства про місцеві референдуми

Президент України Володимир Зеленський закликав завершити реформу децентралізації та назвав три ключові завдання на шляху до цього. Про це він заявив у своєму виступі на засіданні Ради розвитку громад та територій.

Зеленський наголосив, що остаточно децентралізацію ще не завершено й цьогоріч необхідно вирішити декілька важливих завдань.

Зміни до Конституції

«Перше – ми повинні ухвалити нарешті зміни до Конституції щодо відносин між центральними та місцевими органами влади», – наголосив президент.

Він зазначив, що мається на увазі інститут префектів та ліквідація місцевих адміністрацій.

«Префекти будуть контролювати дотримання Конституції та законів на кожній території і стануть запорукою унітарного устрою нашої держави. Я хотів би закликати нардепів від усіх депутатських фракцій і груп ухвалити зміни до Конституції України стосовно децентралізації», – додав Зеленський.

Розробка нормативних актів

«Друге завдання – розробити та ухвалити нормативні акти, які враховують специфіку самоврядування в наших міських громадах, дадуть містам імпульс для розвитку», – наголосив Зеленський.

Місцеві референдуми

Третім завданням Зеленський назвав розробку та ухвалення законодавства про місцеві референдуми.

«Це посилить вплив громад на діяльність місцевої влади. Ми маємо вийти на остаточну форму управління на місцевому рівні: громади вирішують, люди впливають і разом із державою контролюють», – зазначив президент.

Крім того, Зеленський оголосив, що в Україні з’явиться Конгрес місцевих і регіональних влад. Він складатиметься з президії, яку очолюватиме президент і до складу якої входитимуть найвищі посадові особи держави, а також палати місцевих влад і палати регіонів.

Першим питанням, на якому слід зосередитись новоствореному Конгресу, має стати підготовка Муніципального кодексу України.

Президент наголосив, що центральна та місцева влада – не конкуренти й не суперники, а партнери та одна команда, і це потрібно усвідомити.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: