Зеленський прокоментував звільнення Тупицького

Зеленський прокоментував звільнення Тупицького
У березні 2021 року президент скасував указ про призначення Тупицького суддею КСУ
Фото з відкритих джерел

«Тупицького суб’єктизували різними фінансовими важелями різні групи», – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський пояснив рішення звільнити Олександра Тупицького з посади голови Конституційного суду. На його думку, роботу судді супроводжували різні політичні та бізнес-групи. Про це він розповів в інтерв’ю журналістці Наталії Мосейчук на каналі «1+1».

Зеленський підкреслив, що ввів у дію рішення РНБО щодо Тупицького, щоби заблокувати відкат антикорупційних реформ, земельної реформи та мовного питання.

«Можна говорити, що це не ідеальні законопроєкти. Але одна справа міняти закони, якимись поправками, доповненнями, але не руйнувати повністю систему. Він (Тупицький, – ред.) не зрозумів мене і зробив те, що він зробив. Тому що його суб’єктизували, я вважаю, різними фінансовими важелями різні групи, включаючи політичні та бізнес-групи, які досі супроводжують його життя й роботу», – зазначив Зеленський.

Нагадаємо, у березні 2021 року президент скасував указ про призначення Тупицького суддею КСУ, що автоматично означає його звільнення.

До цього Зеленський кілька місяців відсторонював суддю, оскільки йому оголосили підозру у введенні суду в оману та примусі свідка до відмови від надання свідчень.

Кримінальне переслідування Тупицького активізувалося після того, як КСУ фактично скасував антикорупційну реформу.

Як раніше писав «Главком», ексголову Конституційного суду України Олександра Тупицького судитимуть за злочини проти правосуддя. Розслідуванням встановлено, що в жовтні 2018 року обвинувачений з корисливих мотивів та в інтересах колишнього Голови Вищого господарського суду України, який розшукується правоохоронними органами, здійснив підкуп свідка, переслідуючи мету, щоб він відмовився від давання показань або надав завідомо неправдиві показання у кримінальному провадженні, пов’язаному із протиправним заволодінням майновими активами ЗАТ «Зуївський енергомеханічний завод».

Крім того, упродовж 2018-2019 років обвинувачений неодноразово надавав слідчому Генеральної прокуратури України у цьому ж провадженні завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту щодо особливо тяжкого злочину.

Нагадаємо, 13 травня за місцем проживання Олександра Тупицького проходив обшук.

30 квітня в.о. голови Конституційного суду Сергій Головатий розпорядився призупинити виплату заробітної плати та заборонити користуватись службовим автомобілем своєму попереднику Олександру Тупицькому та колишньому судді Олександру Касмініну.

12 квітня співробітники Державної охорони не пустили відстороненого суддю Олександра Тупицького у приміщення Конституційного суду України на спеціальне засідання, яке він скликав через указ президента про його звільнення з посади судді.

У січні ДБР повідомило про підозру Тупицькому за ч. 2 ст. 384 та ст. 386 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від надання показань).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: