Більше половини одеситів вже підписали декларації з лікарями

Більше половини одеситів вже підписали декларації з лікарями

Всі одеські заклади первинної медичної допомоги уклали договори з Національною службою здоров`я України. Правила підписання декларації з сімейними лікарями та педіатрами

В Одесі на сьогодні вже підписані близько 514 тисяч декларацій з сімейними лікарями та педіатрами, що становить 51% від усього населення міста. Особливо активно одесити підписують декларації про медичне обслуговування дітей: підписані понад 144 тисячі декларацій з педіатрами, що становить майже 90% всього дитячого населення. 

У Центрах первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) з сімейними лікарями декларації підписали 370 тисяч осіб, або 43,5% від дорослого населення Одеси. Міський департамент охорони здоров'я нагадує одеситам про необхідність вибрати свого сімейного лікаря і підписати декларацію для забезпечення свого права на отримання гарантованого державою пакету первинної медичної допомоги. 

В Одесі працюють 19 лікувально-профілактичних установ, що надають первинну медичну допомогу: 11 ЦПМСП, 7 дитячих поліклінік і міська студентська поліклініка. Всі медзаклади первинної ланки підписали договори з Національною службою здоров'я України і у 2019 році будуть працювати за новою системою фінансування, при якій гроші закладу виділяються на підставі кількості підписаних його лікарями декларацій з пацієнтами. 

Важливо, щоб сьогодні кожен одесит підписав декларацію з лікарем, тому що від цього буде залежати обсяг фінансування, яке міські медзаклади отримають з державного бюджету і спрямують на подальший розвиток, посилення матеріально-технічної бази, закупівлю обладнання, зарплати медпрацівникам, поліпшення умов медичного обслуговування пацієнтів. 

 До пакету гарантованих послуг на рівні первинної медичної допомоги включені консультації сімейного лікаря, а також обстеження: загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин, вимірювання артеріального тиску, електрокардіограма, вимір ваги, зросту, окружності талії, швидкі тести на тропонін, ВІЛ, вірусні гепатити, вагітність. Сімейний лікар може вести неускладнену вагітність за бажанням вагітної жінки, проводити профогляди, контролювати вакцинацію, виписувати рецепти на медикаменти, в тому числі за програмою «Доступні ліки», видавати довідки, лікарняні, направлення на МСЕК та санаторно-курортну реабілітацію. 
Сімейний лікар може спостерігати за станом здоров’я пацієнтів будь-якого віку, педіатр - дітей від народження до досягнення 18-ти років. 
Для підписання декларації необхідно звернутися до медичного закладу, де працює обраний лікар. Із собою потрібно мати паспорт та мобільний телефон, для підписання декларації для дитини - її свідоцтво про народження. Діти з 14-ти років, у яких є паспорт, можуть вибрати лікаря і підписати декларацію самостійно.
 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: