Близько п'яти тисяч одеситів пройшли обстеження на ВІЛ

Близько п'яти тисяч одеситів пройшли обстеження на ВІЛ

В Одесі реалізується проект «Стійкість ВІЛ-послуг» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)

У 2017 році в Одесі почав працювати проект «Стійкість ВІЛ-послуг» за технічної підтримки проекту «Реформа ВІЛ-послуг у дії» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 

Очікувані результати проекту - системні зміни в організації надання послуг, пов'язаних з ВІЛ-інфекцією, зокрема консультування і тестування сімейними лікарями за допомогою двох швидких тестів. 

Відповідальним виконавцем проекту є Одеський благодійний фонд «Дорога до дому». Партнери проекту - департамент охорони здоров'я Одеської міської ради, Міський центр профілактики та боротьби з ВІЛ / СНІДом, Центри первинної медико-санітарної допомоги та неурядові організації, які здійснюють соціальний супровід ВІЛ-позитивних людей у процесі отримання лікування. 

В результаті реалізації проекту впроваджено стійку модель надання послуг у сфері ВІЛ представникам основних груп підвищеного ризику і людям, що живуть з ВІЛ. Розширено спектр послуг, що надаються на рівні первинної медико-санітарної допомоги, забезпечено консультування і тестування на ВІЛ сімейними лікарями для досягнення мети 90-90-90. 

Навчання добровільного консультування та тестування на ВІЛ пройшли понад 160 медпрацівників. 

Безкоштовне тестування на ВІЛ проводиться в міських Центрах первинної медико-санітарної допомоги, лікарнях, поліклініках та жіночих консультаціях. Забезпечення швидкими тестами на ВІЛ проводиться за рахунок коштів міського бюджету Одеси. 

За 5 місяців 2018 року в міських медзакладах обстежено на ВІЛ 4886 осіб. Позитивний ВІЛ-статус діагностований у 219 пацієнтів. Антиретровірусну терапію вже отримують 94% з узятих на облік ВІЛ-позитивних пацієнтів. 

Знання свого ВІЛ-статусу і створення оптимального маршруту пацієнта забезпечить доступ до своєчасного отримання життєво важливого лікування і подолання епідемії ВІЛ. 

«Раніше пацієнт дізнавався про свій негативний ВІЛ-статус через три дні після обстеження, а про позитивний - через сім-десять днів. Тепер завдяки швидким тестам людина отримує відповідь протягом 10-15 хвилин. Перші кілька років носійство вірусу може протікати безсимптомно. Раннє виявлення ВІЛ допомагає своєчасно призначити антиретровірусне лікування, яке значно покращує якість і підвищує тривалість життя пацієнта», - зазначив заступник головного лікаря Міського центру СНІД Олександр Бабенко. 

Торік мер Одеси Геннадій Труханов підписав Паризьку декларацію. Одеса приєдналася до ініціативи Fast Track Cities і стала частиною руху великих міст світу з подолання ВІЛ-інфекції. 

90-90-90 - це означає, що не менше 90% ВІЛ-позитивних містян будуть знати свій статус, 90% з них будуть отримувати антиретровірусну терапію, 90% будуть мати невизначуване вірусне навантаження. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: