На півдні Одеської області відкриють ще один реперфузійний центр

На півдні Одеської області відкриють ще один реперфузійний центр

Під час відкритої дискусії також обговорювалися стан та перспективи реалізації освітньої та пенсійної реформ

Нове відділення реперфузійного центру планують відкрити в Ізмаїлі восени. Про це стало відомо під час дискусії «Стан та перспективи реалізації національних реформ в Одеській області». Зокрема, за законом, підписаним торік Президентом Петром Порошенко в Одеській області, у сільській місцевості впроваджують систему телемедицини, будуються фельдшерсько-акушерські пункти. Відтак, в Окнянському районі з листопада 2017 року працює нова телемедична система.

«У Центрі телемедичного консультування Єдиної оперативної диспетчерської служби Одеської області фахівці надають понад 50 консультацій щодобово. Зокрема, йдеться про розшифровку електрокардіографій пацієнтів-мешканців сільської місцевості. Відтак, їх медичні дані одразу передаються фахівцям для діагностики. У планах – відкрити ще одне відділення реперфузійого центру в Одеській області, адже інфаркт міокарду є одним з важких діагнозів із високою загрозою для життя. Завдяки ініціативі Президента Петра Порошенко, забезпечення кожного сільського фельдшера обладнанням для телеметричного моніторингу – це можливість для пацієнта максимально швидко отримати експертний висновок від медиків у лікарні районного чи обласного рівня і зрозуміти, куди рухатися далі», — підкреслив директор департаменту охорони здоров’я Одеської ОДА В’ячеслав Полясний.

Під час дискусії експерти обговорили також питання оснащення медичних закладів необхідним ліками та обладнанням. У 2017 році в Україні на ці потреби було виділено чотири мільярди гривень, у поточному році — один мільярд.

«Раніше більшість ФАПів та амбулаторій Савранського району перебували в аварійному стані, а за останні кілька років було зроблено капітальні ремонти у 2 амбулаторіях, повний капітальний ремонт у фельдшерському пункті і розпочато будівництво нової амбулаторії. Це безпрецедентні темпи. Цьогоріч відбувається закупівля сучасного обладнання до наших амбулаторій – це й кардіографи, які також мають можливість передавати дані на центральні медичні заклади, й сучасні гематологічні апарати», —зазначив голова Савранської районної державної адміністрації Віталій Свичинський.

Окрім того, присутні обговорили й принцип медреформи, який умовно називається «гроші йдуть за пацієнтом». Відтак, кампанія «Лікар для кожної сім’ї» діє вже у 68 медичних закладах регіону. Більше 1000 лікарів області приєдналися до Національної електронної системи охорони здоров’я. Наразі на Одещині підписано понад 354 тисяч декларацій між сімейними лікарями, педіатрами, терапевтами та пацієнтами.

«В Україні наразі демонтується застаріла система охорони здоров’я, у якій лікарні фінансувалися за принципом «кількості ліжок», а не завдяки їх ефективності. Зараз медичний заклад стає вмотивованим, аби пацієнти отримували там якісну допомогу та зверталися за медичними послугами, за потреби, саме туди», — підкреслив експерт з впровадження нових механізмів фінансування закладів охорони здоров’я Сергій Дяченко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: