Очільник Одещини Степанов: Якщо не відремонтувати аварійні дамби на Дунаї, збитки складуть мільярди гривень

Очільник Одещини Степанов: Якщо не відремонтувати аварійні дамби на Дунаї, збитки складуть мільярди гривень

Зволікання проблемою ремонту дамб і шлюзів на Дунаї може привести до катастрофи

Керівник Одеської області пообіцяв звернутися до Кабінету міністрів для виділення коштів, які необхідні для ремонту дамб і шлюзів на Дунаї. За його словами, тільки так можна раз і назавжди захистити жителів регіону від підтоплень. Йдеться про Ренійському, Кілійському і Ізмальском районах регіону.

«Ці роботи можуть фінансуватися тільки з державного бюджету. З резервного фонду Кабінету міністрів або з Міністерства екології. Наступного тижня ми проведемо засідання комісії ТЕБ та НС і подамо відповідні документи», - заявив Степанов в ході виїзного нараду в Вилково.

Якщо не провести ремонт, то річка, яка розлилася, може стати причиною не тільки соціальної, але і техногенної катастрофи. На потенційно небезпечній до затоплення території проходить труба, яка доставляє газ до Болгарії, а також стоять опори ліній електропередач. Всього на проведення робіт необхідно 117 мільйонів гривень.

Відзначимо, протяжність дамб уздовж річки Дунай становить близько 200 кілометрів. Зараз аварійними є 10 ділянок дамб і п'ять шлюзів.

«Цим спорудам по 70 років. Якщо їх прорве, збитки від такої катастрофи можуть становити мільярди гривень», - підкреслив Степанов.

Відзначимо, згідно з прогнозами Укргідрометцентру, в цьому році максимальний рівень води під час весняної повені на українській частині Дунаю буде значно вище середніх багаторічних показників. Вже зараз рівень води в районі міста Вилкове досяг позначки в 157 см, що перевищує перший пороговий рівень (155 см). При такому рівні води відбувається підтоплення низинних частин міста.

Під загрозою підтоплення перебувають 30 населених пунктів Одеської області. У зоні ризику - понад 100 тисяч жителів.

В Одеській області сформовані 24 аварійні бригади для ліквідації можливих аварійних ситуацій на водних об'єктах. Співробітники ГосЧС вже готові до евакуації місцевих жителів, а поліція посилила патрулювання міста.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: