Одеситам нагадують про необхідність укладення договорів на вивезення рідких побутових відходів

Одеситам нагадують про необхідність укладення договорів на вивезення рідких побутових відходів

ТОВ «Інфоксводоканал» роз'яснює порядок вивезення рідких побутових відходів на території Одеси

Відповідно до вимог чинного законодавства України, зокрема ч. 2. ст. 35-1 Закону України «Про відходи» та Правил надання послуг з вивезення побутових відходів, затверджених Постановою КМУ №1070 від 10 грудня 2008 року (далі - Правила №1070), власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, балансоутримувачі житлових будинків , земельних ділянок, джерел утворення побутових відходів укладають договори з юридичною особою, яка визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів, і здійснюють оплату таких послуг.

Згідно з рішенням Одеської міської ради від 8 листопада 2017 року №2597-VII «Про визначення на конкурсних засадах юридичної особи для здійснення на території Одеси збору і перевезення рідких побутових відходів» і протоколами засідання конкурсної комісії від 20 лютого 2018 року №1 і №2, наказу департаменту міського господарства від 23 лютого 2018 року №22, Філія «Інфоксводоканал» ТОВ «Інфокс» визнана виконавцем послуг з вивезення рідких побутових відходів на території міста Одеси.

Статтею 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» встановлено, що споживач зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору.

Відповідно до типового договору, який є додатком 1 до Правил №1070, виконавець вивозить рідкі відходи не рідше ніж один раз на шість місяців.

Обсяг надання послуг розраховується на підставі норм, затверджених органом місцевого самоврядування, а до моменту затвердження застосовуються мінімальні норми згідно з додатком 2 Правил №1070, що становить 25 літрів на одну людину на добу. Плата за надані послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору та тарифів.

Рішенням виконавчого комітету Одеської міської ради від 25 жовтня 2018 року №436 встановлено тарифи на послуги з вивезення рідких побутових відходів для населення міста Одеси - 98,8 грн. за 1 куб. м. У примітці Додатка до даного рішення зазначено, що розмір плати за послугу з вивезення рідких побутових відходів розраховується, виходячи з мінімальної норми надання послуг з вивезення рідких побутових відходів на одну людину в розмірі 25 літрів, встановленої Постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2008 року № 1070 «Про затвердження Правил надання послуг з вивезення побутових відходів», і складе: 98,8 грн. / м х 0,025 м ³ на добу х 30,42 днів на місяць = 75,14 грн. / місяць на одну людину (з ПДВ).

Тобто, нарахування за послуги з вивезення рідких побутових відходів будуть здійснюватися щомісяця, виходячи з норми надання послуги, кількості осіб і відповідного тарифу.

Згідно з п.2.2.6. Методичних рекомендацій з організації збирання, перевезення, переробки та утилізації побутових відходів, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства від 7 червня 2010 року №176, заборонено використання вигрібних ям у районах індивідуального житлового будівництва там, де є централізоване водопостачання і каналізація.

Згідно з п.2.24. Державних санітарних норм і правил утримання територій населених місць, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я від 17 березня 2011 року №145, обладнання внутрішньобудинкової каналізації та каналізації об'єктів з відведенням стічних вод у вигрібні ями забороняється.

Згідно з п.10.8.4. ДБН В.2.5-75 діє до: 2013 «Каналізація. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування », у районах населених пунктів, у яких відсутні мережі централізованої або децентралізованої господарсько-побутової каналізації, не можна проектувати введення водопроводу в будинок, внутрішньобудинкову і зовнішню каналізацію з подальшим відведенням стічних вод у вигрібні ями.

Враховуючт вищесказане, а також для запобігання забрудненню навколишнього середовища жителі міста Одеси, які не уклали договір на вивезення рідких побутових відходів, можуть звернутися до Управління «Водозбут» за адресою: м Одеса, вул. Михайлівська, 25 для укладення відповідного договору.

Детальну інформацію можна отримати за телефонами кол-центру Філії «Інфоксводоканал»: 705-55-05, 780-55-05, 068-905-55-05, 093-17-00-155.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: