Одеситам роз'яснили, як отримати відомості про суми виплачених доходів і утриманих податків

Одеситам роз'яснили, як отримати відомості про суми виплачених доходів і утриманих податків

Фізичні особи можуть отримати відомості з Держреєстру про суми / джерела виплачених доходів і утриманих податків, у тому числі і через Електронний кабінет

Фізична особа (громадянин України, іноземець, особа без громадянства) для отримання інформації про джерела / суми отриманих доходів подає до органу контролю заяву щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків (далі - Державний реєстр) про суми / джерела виплачених доходів і утриманих податків (далі - Заява за формою №10ДР) (додаток 14 до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків). 

Громадянин України для отримання інформації про джерела / суми отриманих доходів може звернутися особисто або через представника до державної податкової інспекції за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до іншого органу контролю (державні податкові інспекції в районах, містах, районах у містах, об'єднані державні податкові інспекції, головні управління УКРІНФОРМ в областях). При цьому громадянин подає документ, що посвідчує особу. 

Іноземці та особи без громадянства - до головних управлінь ДФС в областях, пред'являючи при цьому документ, що посвідчує особу, та засвідчений в установленому порядку його переклад українською мовою (крім осіб, які мають посвідчення на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання в Україні) . 

Представник додає до Заяви за формою №10ДР довіреність, засвідчену в нотаріальному порядку, на отримання відомостей з Державного реєстру, документ, що посвідчує особу такого представника, і ксерокопію (з чітким зображенням) документа, що посвідчує особу довірителя. 

Якщо довірена особа є іноземцем або особою без громадянства, до документа, що посвідчує особу, додатково додається засвідчений в установленому законодавством порядку його переклад українською мовою (після пред'явлення повертає) і копію такого перекладу (крім осіб, які мають посвідчення на постійне проживання або посвідчення на тимчасове проживання в Україні). 

Фізичною особою також може бути поданий до органу контролю засобами електронного зв'язку в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису запит щодо отримання відомостей з Державного реєстру про суми / джерела виплачених доходів і утриманих податків в електронному вигляді (Заява за формою № 10ДР) (далі - Запит). 



За результатами обробки такого Запиту на електронну адресу платника надходить відповідь, яка містить відомості з Державного реєстру про суми / джерела виплачених доходів і утриманих податків в електронному вигляді. 
Відповідь на Запит в електронному вигляді містить інформацію, зокрема, про суму виплаченого доходу, суму перерахованого податку, а також дати прийняття / звільнення з роботи відповідно податковими розрахунками за формою №1ДФ, які подаються податковими агентами в органи контролю. 

Інформацію щодо електронного сервісу можна отримати на офіційному веб-порталі ДФС в рубриці: Головна / Фізичним особам / Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів і утриманих податків в електронному вигляді / Електронні форми запиту і відповіді про доходи: http: //sfs.gov.ua/fizichnim-osobam/vidomosti-doxid/elektronni-formi-zapitu-ta-vidpovidi. 

Отримати інформацію про суми виплачених доходів і утриманих податків з Державного реєстру можна і в приватній частині (особистий кабінет) Електронного кабінету. 

Крім цього, згідно з приміткою до Заяви за формою №10ДР відомості про доходи накопичуються в Державному реєстрі, починаючи з 01 січня 1998 року, відповідно податковими розрахунками сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ), які щоквартально подаються податковими агентами в територіальні органи ДФС. Інформація про доходи за останній звітний період надається через 50 днів після його закінчення. 

Орган контролю протягом трьох робочих днів з дня звернення фізичної особи (представника) надає відомості з Державного реєстру. 

З таким роз'ясненням можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (категорія 140.06). 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: