Одесити можуть пройти безкоштовний онкоскринінг

Одесити можуть пройти безкоштовний онкоскринінг

Близько 26 тисяч одеситів пройшли безкоштовний скринінг на рак передміхурової залози за міською програмою «Здоров`я»

Листопад серед світового медичного співтовариства присвячений темі збереження чоловічого здоров'я та підвищенню інформованості населення про профілактику і ранню діагностику раку передміхурової залози. 

Про це інформує прес-служба Одеської міськради, повідомляє «Главком».

Онкологічні захворювання займають друге місце в структурі загальної смертності населення в Україні після хвороб серця. Як повідомив головний позаштатний уролог міського департаменту охорони здоров'я Олександр Борисов, рак передміхурової залози є другою за частотою причиною смерті від онкопатології серед чоловіків. Злоякісні зміни передміхурової залози при гістологічному дослідженні виявляються приблизно у 15 відсотків чоловіків у віці старше 60 років. 

«Рак передміхурової залози часто проявляє себе на досить пізніх стадіях і тривалий час протікає без клінічних симптомів, залишаючись нерозпізнаним. Щоб діагностика була ранньою, а лікування ефективним, необхідні скринінгові дослідження», - зазначив Олександр Борисов. 

Для скринінгу на рак передміхурової залози використовується визначення рівня простатспецифического антигену (ПСА) в сироватці крові. Таке дослідження дозволяє своєчасно виявити злоякісні новоутворення передміхурової залози у чоловіків. 
В Одесі з 2015 року всіх чоловіків старше 50 років з доброякісними захворюваннями передміхурової залози безкоштовно забезпечують визначенням ПСА. Закупівля реактивів та витратних матеріалів для онкоскринінгу фінансується з міського бюджету Одеси за муніципальною програмою «Здоров'я». 

Направлення на безкоштовний аналіз крові для визначення ПСА пацієнти з доброякісними захворюваннями передміхурової залози можуть отримати у лікарів-урологів всіх міських поліклінік та профільних відділень міських лікарень Одеси. 
Визначення ПСА проводиться на базі п'яти великих клінічних лабораторій Одеси - міська лікарня №5, міська клінічна лікарня №10, поліклінічне відділення міської клінічної лікарні №1, міські поліклініки №6 і №20. 

За час роботи Програми обстеження на онкомаркери раку простати пройшли близько 26 тисяч одеситів. У 2,5 тисячах випадків було виявлено підвищений рівень ПСА. Було проведено більш ніж 1300 мультифокальних біопсій, при цьому в 60% випадків діагностовано різні ступені злоякісних новоутворень простати, у 7% пацієнтів - передпухлинні зміни, більше 30% - доброякісна гіперплазія і запальні захворювання передміхурової залози. 

Всі пацієнти з діагностованою онкопатологією передміхурової залози спрямовані на лікування до профільних фахівців обласного онкодиспансеру. Своєчасне виявлення злоякісних новоутворень на ранніх стадіях дозволяє якомога раніше почати лікування, що сприяє успішному одужанню і підвищує якість життя пацієнтів. 
Крім того, за міською програмою «Здоров'я» всі жительки Одеси старше 40 років можуть безкоштовно пройти мамографічне обстеження для своєчасного виявлення захворювань молочної залози.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: