Одеська обласна прокуратура і поліція взялися за депутатів Таірівської ОТГ - ЗМІ

Одеська обласна прокуратура і поліція взялися за депутатів Таірівської ОТГ - ЗМІ

Перші вибори у Таірівській об'єднаній територіальній громаді, під Одесою, б'ють всі рекорди, як по тривалості виборчого процесу, так і за кількістю судових спорів.

Так, 16 квітня Таіровська територіальна виборча комісія звернулася до суду з вимогою дати юридичну оцінку небажанню 8-ми обраних депутатів Таіровської селищної ради приступати до роботи.

Випадок показовий, тому що найчастіше в суперечках, пов'язаних з виборчим процесом, комісії беруть участь як відповідачі або треті особи. Подача позовів від самої комісії - випадок вкрай рідкісний, а одночасно вісім позовів до обраних депутатів - для Одеської області винятковий.

У комісії пояснили, що позови подані до 8-ми обраних депутатів Таіровської селищної ради, які ігнорують постанову ТВК про скликання першої сесії і не з’являються на неї.

При цьому депутати - «відмовники» пояснюють свою позицію тим, що таким чином вони висловлюють протест проти невизначеності з реєстрацією нового селищного голови Таірівки Тимура Хасаєва, який є сином чинного глави смт Таірове.

Проблеми з реєстрацією почалися у Тимура Хасаєва після того, як 19 лютого Одеський апеляційний адміністративний суд визнав, що Хасаєв порушив процедуру подачі документів до виборчої комісії на реєстрацію і скасував її постанову про його реєстрацію селищним головою.

Хасаєв подав ще кілька позовів, а його прихильники звернулися до Центральної виборчої комісії. В результаті стосовно питання реєстрації Хасаєва селищним головою існують чотири судових рішення, що вступили в законну силу. Три з них зобов'язують Таірівське ТВК повторно розглянути його документи, з урахуванням висновків суду про те, що порушена процедура їх подачі.

Це, по суті, змушує комісію визнати Тимура Хасаєва, що відмовився від посади, адже жоден з судових вердиктів не відмінив рішення про незаконність визнання його головою.

Днями ЦВК прийняла постанову, якою зобов'язала Таірівське ТВК виконати лише останнє рішення суду і зареєструвати Хасаєва селищним головою. Але це йде врозріз з ч. 8 ст. 99 закону «Про місцеві вибори», прямо забороняє комісії повторно приймати рішення, незаконний статус якого раніше вже був визначений судом.

За підсумками обговорення Хасаєв визнаний таким, що відмовився від посади Таірівського селищного голови більшістю голосів членів комісії. Він грубо порушив процедуру припинення підприємницької діяльності, що, до речі, є підставою для кримінального провадження, вже відкритого проти його батька - Хасана Хасаєва.

Що стосується депутатів, які саботують першу сесію, то комісія нагадала їм: робота в представницькому органі місцевого самоврядування - їх обов'язок перед жителями ОТГ. Що депутати повинні керуватися дотриманням конституційних прав громадян, які голосували за них, а не приватними інтересами Сім'ї Хасаєва. А ті кинули своїх виборців, позбавляючи легітимної влади, бюджету, можливостей розвитку, ставлячи під загрозу життєзабезпечення всієї ОТГ, що межує зі злочином.

У цій ситуації Таірівське ТВК просто змушена звернутися до суду з вимогою до обраних депутатів-саботажників прийняти свої повноваження на першій сесії. Також комісія звернулася до прокурора Одеської області та до начальника обласної поліції з вимогою дати юридичну оцінку таким діям обраних депутатів.

Нагадаємо, вибори в Таірівську ОТГ проводилися 24 грудня 2017 року, після чого почалася низка судових спорів про визнання і призначення Тимура Хасаєва Таірівським селищним головою.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: