В Одесі реалізовують гендерну і сімейну політику

В Одесі реалізовують гендерну і сімейну політику

У місті проводиться координована робота з підтримки сім`ї, створення рівних можливостей для жінок і чоловіків, запобігання насильству та протидії торгівлі людьми

З метою реалізації державної сімейної та гендерної політики, спрямованої на утвердження в суспільстві соціальної справедливості та гендерної рівності, у департаменті праці та соціальної політики Одеської міської ради створено управління сімейної та гендерної політики. 

Про основні завдання та напрямки роботи управління на апаратній нараді 5 листопада 2018 року поінформувала директор департаменту праці та соціальної політики Олена Китайська.



Як зазначив керівник структурного підрозділу, основними напрямками діяльності управління є: координація роботи щодо реалізації сімейної та гендерної політики; підтримка сім'ї; створення рівних можливостей для жінок і чоловіків; запобігання домашньому насильству та насильству за ознакою статі; протидія торгівлі людьми; моніторинг надання соціальних послуг сім'ям; виконання програм і здійснення заходів у цій сфері. 

Чисельність населення Одеси на початок 2018 року становить 1011,5 тис. осіб, з них: 474,6 тис. чоловіків (46,9%) і 536,9 тис. жінок (53,1%). 



За віковими групами постійне населення розподілено таким чином: 
• діти (0-14 років) - 139,9 тис. осіб, або 14,1%; 
• особи раннього працездатного віку (15-24 років) - 99,0 тис., або 10%; 
• особи основного працездатного віку (25-54 роки) - 455,5 тис., або 45,8%; 
• особи зрілого працездатного віку (55-64 роки) - 126,5 тис., або 12,7%; 
• літні люди (65 років і старше) - 173 тис., або 17,4%. 

Загальна кількість працюючих за статевою ознакою у 2017 році розподілялася майже порівну. Однак за сферами прикладання праці є суттєві відмінності. 
Так, жіноча праця була найбільш поширеною в сфері охорони здоров'я і надання соціальної допомоги, поштової та кур'єрської діяльності, де питома вага жінок у загальній кількості працівників становила відповідно 89,7% і 79,9%, в освіті - 77%, державному управлінні і соціальному страхування - 60,5%. 

Традиційно чоловічими сферами прикладання праці в місті були: будівництво, виробництво комп'ютерів, електронної та оптичної продукції, виробництво транспортних засобів, постачання електроенергії, газу та кондиціонованого повітря, транспорт, складське господарство, поштова та кур'єрська діяльність (від 81,5% до 66,8 % у загальній кількості працівників). 

У більшості видів економічної діяльності це викликано умовами праці, зокрема забороною використання праці жінок на особливо важких і шкідливих роботах. 

З метою координації зусиль зі створення соціальних і економічних умов для належного функціонування та розвитку сім'ї як основи суспільства, підвищення статусу жінок у суспільстві, утвердження рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, попередження домашнього насильства та протидії торгівлі людьми в Одесі створено міську координаційну раду з питань сім'ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім'ї та протидії торгівлі людьми. Також в Одесі створено міську комісію з розгляду кандидатів на присвоєння почесного звання «Мати-героїня». 

Управлінням сімейної та гендерної політики проводиться робота щодо запобігання та протидії домашньому насильству. За 9 місяців 2018 року в Одесі постраждали від домашнього насильства 3018 осіб, з них: 2775 осіб - жінки, 270 - чоловіки, 23 - діти. 

25 березня 2016 року в базі Одеського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді було створено спеціалізоване формування - Центр корекції агресивної поведінки (ЦКАП) для осіб, які вчиняють насильство і не в змозі подолати його наслідки самостійно. 

Протягом 9-ти місяців 2018 року до Центру для проходження корекції агресивної поведінки районними відділами поліції в Одесі Головного управління Національної поліції в Одеській області були направлені 49 осіб: 37 чоловіків і 12 жінок. 7 осіб були повторно направлені для проходження корекційної програми. Тільки 26 осіб пройшли повний курс корекції агресивної поведінки. Всього надано 519 послуг різного напрямку. 

На базі Одеського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді створено 2 мобільні бригади. За час роботи мобільні бригади провели роботу з 508 клієнтами, які постраждали від насильства, зробили 365 виїздів, надали 2758 послуг і провели 23 групових заходи. 

У рамках реалізації в Одесі проекту «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні» та відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння, який був підписаний у квітні 2018 року, між Одеською міською радою та Представництвом Фонду народонаселення ООН в Україні, у місті буде створено Центр допомоги жінкам (жінкам з дітьми), які постраждали від насильства. 

Діяльність Центру буде спрямована на забезпечення кризового безпечного перебування і надання комплексної соціально-психологічної допомоги жінкам, постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. 

30 липня 2018 року за сприяння управління з питань сімейної та гендерної політики в Одесі була проведена акція «Лабіринт можливостей», присвячена Всесвітньому дню боротьби з торгівлею людьми. За підсумками проведеного анкетування встановлено, що найбільш уразливими до різних видів шахрайства є літні люди. 

18 жовтня 2018 року до Європейського дня боротьби з торгівлею людьми був проведений «Марш за свободу» з метою привернення уваги суспільства до проблеми торгівлі людьми, що знаходяться в рабстві. 

18 жовтня 2018 року також ще відбулася жіноча конференція «Впровадження гендерної політики в Одесі: реалії, проблеми, перспективи». 

У конференції взяли участь понад 150 осіб: представники міжнародних громадських організацій та благодійних фондів, депутати, керівники структурних підрозділів Одеської міської ради, представники Головного управління Національної поліції в Одеській області, громадських організацій Одеської, Вінницької та Херсонської областей. 

Під час заходу відбулося обговорення чинного законодавства України з питань реалізації гендерної політики та протидії домашньому насильству, національної системи запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, механізмів взаємодії структур органів виконавчої влади. Також учасники конференції намітили стратегію співпраці, партнерства з громадянським суспільством і перспективи подальшої діяльності. 

Під час конференції були нагороджені переможці міського конкурсу малюнків серед учнів загальноосвітніх шкіл Одеси «Як я розумію гендерна рівність». 

За результатами роботи Одеської жіночої конференції її учасники прийняли рекомендації з урахуванням пропозицій, отриманих від досвідчених спікерів і модераторів. 

31 жовтня 2018 року на сесії Одеської міської ради депутати прийняли рішення про приєднання до Європейської хартії рівних прав жінок і чоловіків у житті місцевих громад. 

Також в Одесі планується прийняття Міської програми щодо реалізації сімейної та гендерної політики, протидії домашньому насильству та торгівлі людьми на 2019-2021 роки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: