Від дня смерті Івана Франка – 105 років. Українцям показали рідкісні фото генія

Від дня смерті Івана Франка – 105 років. Українцям показали рідкісні фото генія
Наприкінці життя Іван Франко боровся з важкою хворобою
Фото з відкритих джерел

Письменник не мав підтримки від найрідніших людей в останні дні життя

28 травня минуло 105 років, як у Львові помер український геній Іван Франко.

Франко тривалий час боровся з хворобою. На початку 1916 року стан його здоров’я значно погіршився. Наприкінці зими Франка поклали до львівського шпиталю Українських cічових cтрільців на вулиці Петра Скарги.

Дуже часто можна почути думку, що начебто Франко боровся з венеричною хворобою. Але у 1990-их роках учений-медик та авторитетний лікар Дмитро Луцик з’ясував причину смерті письменника. На його думку, Франко мав «деформуючий ревматоїдний поліартрит, який ускладнювали інші дрібні захворювання, злиденні матеріальні умови, посилена творча праця, ув’язнення та холод».

Медик переконаний, що хвороба викликала у Франка незворотні зміни кори головного мозку та паралізувала кисті рук. А примітивне лікування ніяк не стримувало патологію, а, навпаки, провокувало галюцинації.

Відомо, що за два тижні до смерті Франко знайшов у собі сили і пішов додому через все місто у супроводі племінника.

Письменник зустрів смерть в самотності: сини воювали на фронтах, дочка поїхала до Києва, дружина була у психлікарні.

Нагадаємо певні фрагменти творчості митця, глобальність якої важко описати кількома словами. 1896 року світу відкривається поетична збірка «Зів’яле листя» як приклад українського декадансу, 1897 року – поетична збірка Франка «З вершин і низин». У Львові Іван Франко видає журнал «Житє і Слово».

1897 року – наступна збірка «Мій Ізмарагд». Поет працює над жанром притчі, але митцю не хочеться «вписуватись» у сталі канони.

У 1899 році виходить збірка «Поеми», а згодом психологічний роман «Перехресні стежки». Автобіографічні моменти Франко переніс у поему «Мойсей» (1905), яку вивчають діти в школі.

Поет перекладав з шістнадцяти мов, зокрема Гомера, Данте, Шекспіра, Гете, Золя, Пушкіна, Лермонтова, Міцкевича, давні легенди про святих, ісландський епос тощо. Франка хвилювали проблеми розвитку літературних стилів, їм він присвятив студії «З секретів поетичної творчости» та «Теорія і розвій історії літератури».

Додамо, що нещодавно на 79-му році життя помер літератор та громадський діяч Володимир Яворівський.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: