Лагуну від НБУ з любов’ю

Лагуну від НБУ з любов’ю

«Дельта банк» перевів на свої компанії кредит «Укрспирту» в 90 млн грн. Хоча ці гроші мали повернутись Нацбанку за рефінанс.

«Дельта банк» перевів на свої компанії кредит «Укрспирту» в 90 млн грн. Хоча ці гроші мали повернутись Нацбанку за рефінанс.

Українське суспільство є таки несправедливим до Національного банку України. Лише вряди-годи про НБУ можна прочитати щось позитивне. Думаємо, це все від незнання. Ми вирішили заповнити прогалину і розповісти історію, в якій Нацбанк постає добрим, щедрим і не злопам’ятним. Коротше – маленька різдвяна історія, на яку ми випадково наткнулись в Реєстрі судових рішень (думаємо таких оповідок там ще багато).

Суть доброти Нацбанку можна описати одним реченням. Коли банкрутує якийсь банк, а відтак грошей всім не вистачає, то НБУ готовий пожертвувати своєю часткою, лиш би «зі своїми взятками» залишились власники банку.

Злостивці, звісно, можуть зауважити, що «своїх грошей» в Нацбанку нема, усі вони – державні, але на те вони й злостивці, щоби їх не слухати.

Так от. У нашій історії подарунок від головного банку країни отримало сімейство Миколи Лагуна – власника «Дельта банку».

Почалось усе у грудні 2013 року, коли «Дельта» видала державному «Укрспирту» кредит в 54 млн грн. під 24% річних. Правда, уже через два місяці – 26 лютого 2014 року – «Дельта банк» взяв у Нацбанку рефінансування, а у заставу віддав право вимагати борги по цьому кредиту. Тобто фактично гроші стали нацбанківськими. Однак так тривало недовго.

У серпні 2014-го «Дельта банк», у якого на той час вже почалися серйозні проблеми, почав достроково повертати цей кредит через суд, посилаючись на те, що спиртовики не сплачують відсотки. Нацбанк не заперечував. Хоча таким чином щезала застава під рефінансування.

Помітивши доброту державного регулятора, «Дельта» робить ще один крок. 12 вересня передає право стягувати борг рідній компанії «Дельта-Капітал», яку невдовзі перейменували на ТОВ «КУА «Скай кепітал менеджмент».

Суть угоди: якщо «Укрспирт» протягом наступних чотирьох місяців гроші не віддасть, то борги з нього буде вибивати «Скай кепітал менеджмент». Те, що цей кредит є заставою для НБУ, нікого не збентежило, включно із самим НБУ.

Тим часом справи «Дельта банку» погіршуються далі, і 30 жовтня його віднесли до категорії проблемних. «Укрспирт» ще встиг у грудні виплатити невеликий шматок боргу 4,4 млн грн., але більше не зміг. Відтак право вимагати решту боргу згідно з вересневими домовленостями 12 лютого перейшло до «Скай кепітал менеджмент».

За це право «Скай» навіть заплатив «Дельта банку». Цілих 58 млн грн. Тільки є один нюанс, навіть два.

По-перше, нагадаємо, банк передав приватній компанії фінансові активи, які вже давно були в заставі для Нацбанку.

По-друге, «Скай кепітал менеджмент» заплатив грішми, які нічого не коштують.

Річ у тому, що ці гроші були на рахунку фірми в тому ж таки «Дельта банку», тому витягнути їх звідти було нереально: банкрутство – це така річ, коли борги оплачують за чергою, а не по знайомству.

Цього разу вийшло якраз «по знайомству». «Дельта-Капітал» на час укладення договору з банком у вересні 2014-го була пов’язаною з Антоніною Лагун, сестрою акціонера та голови наглядової ради «Дельта банку» Миколи Лагуна. У 2014 році і сама Антоніна була членом спостережної ради банку.

У листопаді «Дельта-Капітал», нагадаємо, перейменували на «Скай кепітал менеджмент», записавши на кіпрську «Сперлог Інвестментс Лімітед». При цьому ТОВ «КУА «Скай кепітал менеджмент» зареєстрована за однією адресою (Київ, вул. Щекавицька, 30/39, оф. 24) з пенсійним фондом «Дельта», що належить банку і ліквідується, а також страховими компаніями «Дельта життя» і «Дельта». Фонд «Дельта» і «Скай кепітал менеджмент» мають однакові номери телефонів – (044) 3915430 і 2071180.

Напевне розуміючи, що «передача боргу» без згоди НБУ буде виглядатиме трохи дивно, учасники операції почали заплутувати сліди у той же день – 12 лютого. «Скай кепітал менеджмент» переуступив право вимагати борг іншій фірмі – «Правничій консалтинговій групі».

У свою чергу консалтингова група передала ще одній компанії – «Аккорд» – право вимоги з «Укрспирту» ще не нарахованих процентів і неустойок. Річ у тому, що нараховувати проценти може лише банк або фінансова установа, а «Аккорд» зареєстрований саме так як треба.

Власників нових фірм-бенефіціарів з Львівщини перераховувати не будемо: довго та й без сенсу. Головне, що гроші, які де-юре вважались нацбанківськими, де-факто пішли в приватні кишені.

Згідно з судовим реєстром «Аккорд» стягнув з «Укрспирту» 10,49 млн грн боргу за процентами за період з 28.07.2014 по 30.04.2015, а також 994 тис грн – за травень 2015 року. «Правнича консалтингова група» окрім 53,74 млн грн основного боргу стягнула з «Укрспирту» 23,55 млн грн збитків від інфляції та 1,31 млн грн – 3% річних, нарахованих за період з 28.07.2014 по 31.05.2015.

Загалом за кредитним договором, який «Укрспирт» взяв у «Дельта банку», разом з відсотками і штрафами набігло 94,47 млн грн.

А що Нацбанк? Усе як має бути – витримав свою лінію доброти. Щоправда, спершу здавалось, що він злопам’ятний: 3 березня цього року тимчасова адміністрація під керівництвом Володимира Кадирова визнала договір про переуступку права вимоги боргу на користь «Скай кепітал менеджмент» недійсним.

Але це рішення господарські суди до уваги не взяли. Допоміг їм у цьому сам Нацбанк. Річ у тому, що суди «не отримали належної копії додатку до договору застави, який би підтвердив, що «Дельта банк» передав НБУ права по кредиту «Укрспирту».

Представники Нацбанку не змогли надати ні оригінал, ні копію цього додатку через його значний об’єм, адже в ньому йдеться про інших юросіб, які теж передали свої майнові права центральному банку. А наданий представниками НБУ витяг з додатку суд не прийняв, оскільки з нього не можна дійти висновку, що в заставу передано саме права «Дельта банку» по кредиту «Укрспирту».

Коротше, «значний об’єм» документації завадив Національному банку відібрати свої 90 мільйонів гривень. Суцільна доброта, бо яким ще словом це можна назвати?

Зрозумівши, що НБУ сперечатись не буде, «Правнича консалтингова група» добилася скасування рішення тимчасової адміністрації в Окружному адмінсуді м. Києва. Зараз ця справа перебуває в апеляційному суді, засідання відбудеться 22 грудня.

Так виглядає, що, чим би не закінчились суди, гроші однаково перетечуть із «Укрспирту» в правильному напрямку. Та й, зважаючи, на те, як держава бореться за наші гроші – здається, судова влада не зможе захмарити небо над «комерсантами».

За даними Офіційного порталу публічних фінансів України «Є-data», як мінімум половину цих грошей «Правнича консалтингова група» отримала вже 26 листопада. Це Державна виконавча служба Міністерства юстиції виконала рішення суду, стягнувши з «Укрспирту» десятки мільйонів на користь приватних “прокладок” – 24,93 млн грн. пішло “Правничій консалтингоовій групі” і 10,56 млн грн. “Аккорду”. Хоча ці гроші мали опинитись у Національного банку України.

Отака-от різдвяна історія про добро. Ми не знаємо, на жаль, яка історія застав по всіх 10,17 млрд грн кредитах рефінансу, які торік отримав «Дельта банк». Але точно знаємо, що принаймні до когось прийшов лагідний Дід Мороз. Із мішком подарунків і в білих уггі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: