Чому цей рік новий. Як зміниться життя українців у 2019-му

нововведення
Чому цей рік новий. Як зміниться життя українців у 2019-му
2019 рік в Україні. Нововведення

Не виборами єдиними. Чим житиме країна у році, що наступив

Окрім президентських та парламентських виборів, під знаком яких пройде 2019 рік, українців очікують інші важливі зміни.

«Главком» об’єднав всі очікування від року, що наступив, в одному матеріалі.

Ріст прожиткового мінімуму та зарплат

У 2019 році кілька разів підвищуватиметься прожитковий мінімум, від якого залежить багато інших виплат.

Для дітей віком до 6 років: з 1 січня він складе 1626 грн, з 1 липня – 1699 грн, з 1 грудня – 1779 грн.

Для дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня – 2027 грн, з 1 липня – 2118 грн, з 1 грудня – 2218 грн.

Для працездатних осіб: з 1 січня – 1921 грн, з 1 липня – 2007 грн, з 1 грудня – 2102 грн.

Для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2019 року – 1497 грн, з 1 липня 2019 – 1564 грн, з 1 грудня 2019– 1638 грн.

Зросте з 1 січня на 12% і мінімальна зарплата – до 4173 гривень з нинішніх 3723. Середня зарплата, за прогнозами урядовців, зросте до 10100 грн. Загалом же, за версією Нацбанку, у 2019 році зарплати українців підвищаться на 16%. Одним із факторів росту зарплат може стати трудова міграція, яка набирає загрозливих масштабів.

Підвищення пенсій у березні торкнеться майже 10 мільйонів українцівПідвищення пенсій у березні торкнеться майже 10 мільйонів українців

Осучаснять пенсії

З 1 січня збільшена мінімальна пенсія для майже двох мільйонів українців, які досягли 65-річного віку і мають 35 років страхового стажу, але у яких була невисока заробітна платня. У зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати мінімальна пенсія зросте на 172 грн і становитиме 1669 грн. Також уже в січні відбудеться анонсований перерахунок пенсій військовим пенсіонерам – приблизно півмільйона з них отримають підвищення на 25% – близько 750 грн.

Підвищення ж у березні торкнеться майже 10 мільйонів пенсіонерів. З цього моменту розмір пенсій буде переглядатись щороку автоматично за новою формулою з урахуванням 50% інфляції та 50% зростання середньої зарплати.

Нововведення вступають в дію з 1 липня 2019 рокуНововведення вступають в дію з 1 липня 2019 року

Здорожчають покупки з-за кордону

Верховна Рада переглянула правила для отримання посилок з-за кордону. Якщо зараз не обкладаються ПДВ товари, вартість яких не перевищує €150, то з 1 липня цю планку буде знижено до €100. За такі посилки доведеться заплатити і мито, і ПДВ. Поштовим операторам та експрес-перевізникам водночас нададуть статус податкових агентів.

У 2019 році послуги споживачам надаватимуть дві окремі компанії – оператор розподільних систем і постачальникУ 2019 році послуги споживачам надаватимуть дві окремі компанії – оператор розподільних систем і постачальник

Ріст тарифів та монетизація субсидій

Тепер субсидії будуть оплачувати живими грошима. Зараз ця допомога автоматично вираховується з повної вартості комунальних послуг. Новим отримувачам субсидій на послуги ЖКГ, які будуть оформлювати їх у майбутньому році, гроші перераховуватимуться в Ощадбанк. Для цього буде створений спецрахунок, кошти з якого можна буде перевести лише на рахунки, зазначені під час звернення за субсидією. Після закінчення опалювального сезону зекономлені кошти, якщо такі залишаться, можна буде перевести на звичайний рахунок та використати їх за бажанням. За розрахунками уряду, до жовтня всі субсидіанти перейдуть на монетизовані субсидії.

Кількість тих, кому буде необхідна допомога від держави, може збільшитись – в результаті здорожчання газу на 23,5%, до 30 квітня 2019 року кінцева ціна блакитного палива для населення складе 8548,92 грн, а для підприємств теплокомуненерго – 8361,85 грн за тисячу кубів. Відповідно здорожчають опалення та гаряча вода, водночас суми у платіжках для різних областей будуть різнитися. Це може підтягнути вгору ціни на інші товари та послуги. У травні заплановано ще одне підвищення ціни на газ, яке буде тривати до повної синхронізації з ціною для підприємств, чого вимагають західні кредитори. Набере в ціні і електроенергія – на 22,5%. З наступного року послуги споживачам надаватимуть дві окремі компанії – оператор розподільних систем і постачальник. Тож зміниться звичний формат «платіжок».

Загальне підняття ціни на пачку цигарок у 2019 році може скласти 7–8 гривеньЗагальне підняття ціни на пачку цигарок у 2019 році може скласти 7–8 гривень

Цигарки по 50 гривень

Чергові погані новини очікують курців – вартість пачки цигарок високої якості може зрости до півсотні гривень. Окрім запланованого Податковим кодексом щорічного підняття акцизу на тютюнові вибори на 20%, з 1 липня запроваджується ще й індексація на інфляцію в розмірі 9%. За підрахунками виробників, загальне підняття ціни на пачку цигарок може скласти 7–8 гривень, а до кінця року пачка сигарет подорожчає на 20-25% у порівнянні з 2018-м. Також з наступного року підвищується штраф за продаж сигарет дітям до 18 років – з нинішніх 510–1700 грн до 1700–6800 грн.

З другого півріччя украінці зможуть здавати аналізи безкоштовноЗ другого півріччя украінці зможуть здавати аналізи безкоштовно

Безкоштовні аналізи

З 1 липня запрацює другий етап медичної реформи, коли «гроші ходять за пацієнтом» – здача аналізів, рентген, кардіограма та інші послуги стають безкоштовними, точніше, оплачуються державою. Водночас форма власності медичного закладу, куди вас спрямовує сімейний лікар, не має значення, але він повинен мати договір з Національною службою здоров’я, яка і сплачує послуги.

Нововведення 2019 року також торкнуться матусь та немовлятНововведення 2019 року також торкнуться матусь та немовлят

Заплатять за няню

З наступного року батькам будуть частково відшкодовувати витрати на няню для дитини до трьох років. Але суми відшкодування не викликають у батьків захвату – вони прив’язані до прожиткового мінімуму для дітей до 6 років. З 1 січня він складе 1626 грн, з 1 липня 2019 – 1699 грн, з 1 грудня – 1779 грн. Тож очевидно, що такі скромні суми лише частково полегшать фінансовий тягар для батьків. Майже на 200 гривень зросте разова мінімальна допомога для незастрахованих при вагітності та пологах – до 2 207 гривень. Зміниться і сума виплат для матерів-одиначок, оскільки вона складає 100% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Промисловцям доведеться розщедритисяПромисловцям доведеться розщедритися

Викиди обкладуть податком

Важливі новини для промисловців та захисників довкілля. Збільшується ставка екологічного податку за викиди двоокису вуглецю – з 41 копійки до 10 гривень за тонну. Також збільшується розмір ставок рентної плати за видобування нафти та газового конденсату на 2 %.

Інтернет-провайдери обіцяють подорожчання послуг на 20% Інтернет-провайдери обіцяють подорожчання послуг на 20%

Подорожчають транспорт та зв’язок

Телевізійні провайдери планують підвищити плату для своїх абонентів на 15–40%, а інтернет-провайдери – до 20%. Також з цього року на 9% виросте рента за користування радіочастотним ресурсом, що може спровокувати зростання тарифів на мобільний зв'язок. Квитки на потяги майбутнього року здорожчають на 12%  у квітні і на 12% в жовтні. В «Укрзалізниці» прогнозують, що це не останні підвищення.

На 2019 рік фіскали запланували більше 100 тис. перевірокНа 2019 рік фіскали запланували більше 100 тис. перевірок

Перевірять бізнес

У 2019 році завершується мораторій на перевірки бізнесу, який був запроваджений Верховною Радою ще в серпні 2014 року і досі постійно продовжувався. Державна регуляторна служба разом з фіскалами відновлює «планову діяльність» – всього протягом року планується провести більше 100 тис. перевірок.

Маркування харчових продуктів з 2019 року відбуватиметься за новими правиламиМаркування харчових продуктів з 2019 року відбуватиметься за новими правилами

Маркуватимуть по-новому

Набирає чинності новий закон щодо врегулювання порядку маркування харчових продуктів. Ним передбачається запровадження штрафів за надання недостовірної інформації на упаковці. Виробники повинні вказувати на упаковках інформацію про харчові домішки, допоміжні речовини для переробки та інші речовини або продукти, які можуть викликати алергію. Також на пакуванні мають бути вказані дані про вміст рафінованої олії або жирів рослинного походження. Тим, хто проігнорує ці вимоги, загрожує штраф у розмірі 10-15 неоподатковуваних мінімумів.

Спеціальна служба омбудсмена захищатиме права школярів та вчителівСпеціальна служба омбудсмена захищатиме права школярів та вчителів

Захистять школярів та вчителів

З 1 січня з‘явився інститут освітнього омбудсмена, що захищатиме права школярів, студентів, викладачів та науковців. У нього буде спеціальна служба, що складатиметься з 15 осіб. Передбачається, що після отримання скарги про порушення прав у сфері освіти служба мусить розглянути її у строк не більше місяця. Якщо освітній омбудсмен визнає скаргу обґрунтованою, то вживає заходів до поновлення та захисту порушених прав заявників. Також омбудсмен може надавати потрібні роз‘яснення та рекомендації закладам та органам місцевого самоврядування, надати консультацію заявнику і навіть представляти його інтереси в суді.

Ще одна новація в освітній сфері – в році, що наступив, вступників до медичних та педагогічних ВНЗ, які забажають працювати в селах, буде зараховано першочергово.

2_1_10«Євробляхерам» треба поспішати...

Останній шанс для «євробляхерів»

Після 24 травня завершиться термін у 180 днів, який даний так званим «євробляхерам», аби визначитись – чи розмитнювати автомобілі на транзитних номерах, чи вивозити їх з країни. З травня тих, хто буде пересуватись на нерозмитнених машинах, будуть штрафувати до 170 тис. грн, конфісковувати авто та навіть позбавляти прав. Водночас збережена норма про звільнення покупців електрокарів від сплати ПДВ до 2022 року.

Павло Вуєць, «Главком»

 Читайте також:


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: