Дубль два. Свідок Янукович майже нічого «не пам'ятає»

Дубль два. Свідок Янукович майже нічого «не пам'ятає»
Президент-втікач Янукович під час допиту
Фото: ТАСС

Що повідомив українському суду «легітимний»?

Сьогодні, 28 листопада, в Святошинському районному суді нарешті був проведений допит президента-втікача Віктора Януковича. Він виступив свідком у справі розстрілів на Майдані. Цю справу називають лакмусовим папірцем ефективності постреволюційної влади загалом та правоохоронних органів зокрема.

Ще в травні цього року розпочався розгляд по суті справи проти п’ятьох колишніх співробітників «Беркуту»: Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янишевського. Усіх обвинувачують у розстрілі людей на Інститутській в лютому 2014-го. Колишнім «беркутівцям» інкримінують перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство, нанесення тілесних пошкоджень учасникам Майдану. Їм може загрожувати пожиттєве ув’язнення. Жоден своєї вини не визнає.

Захисники «беркутівців» не приховували, що покладають на свідчення екс-гаранта та колишнього командувача внутрішніх військ Станіслава Шуляка великі сподівання. «Це необхідно, щоб повно і всебічно з’ясувати всі обставини. Висновки за результатами допиту буде робити кожен для себе. По-перше, хоча б тому, що ми офіційно почуємо версію свідків з приводу так званого «наказу», ролі кожного у трагічних подіях», - зазначав раніше в розмові з «Главкомом» адвокат Павла Аброськіна та Олександра Маринченка Олександр Горошинський. Захисники обвинувачених всілякo намагались отримати підтвердження «відсутності злочинного наказу». «Наявність злочинного наказу взагалі нічим не доведена. Немає жодного свідчення, що був наказ на застосування зброї, жодного радіоперехоплення, запису», - зазначав Горошинський.

Допит колишнього президента був призначений ще на 25 листопада. Проте, незважаючи на повну готовність українського та російського судів забезпечити зв'язок, засідання не відбулось. До суду не змогли доправити звинувачених у розстрілі 48 українців працівників «Беркуту». Як повідомляв «Главком», члени «Правого сектору» заблокували їм виїзд з Лук'янівського СІЗО. Тому засідання перенесли.

Сьогодні ніяких провокацій вже не було.

Тільки-но розпочавши свідчення, Янукович на питання судді, чи притягався він до кримінальної відповідальності, відповів: «Ні».

Як відомо, проти Віктора Януковича в 1967 та 1970 роках були порушені кримінальні справи (грабіж, поєднаний з насильством або вчинений за попередньою змовою групою осіб та заподіяння тілесних ушкоджень середньої тяжкості). У грудні 1978 року обидві судимості колишнього гаранта були скасовані.

Віктор Федорович, незважаючи на протести свого адвоката Віталія Сердюка, погоджувався відповідати практично на всі питання, що ставили йому сторони процесу. Проте робив це зазвичай дуже розлого (ігноруючи прохання говорити лише «так» чи «ні») та... переважно не по суті. Власне, більшість з його відповідей можна було звести до трьох варіантів: «не пам'ятаю», «не виключаю», «прочитав у ЗМІ». Проте не забував екс-гарант про політичні декларації і нагадування, що за його президентства країні жилося краще.

Картинки по запросу янукович допрос

Про що говорив «свідок»?

Чому було зірване підписання Угоди про асоціацію восени 2013 року?

«Я відповідав перед українським народом. Підписання угоди про Асоціацію та угоди про встановлення всеосяжної Зони вільної торгівлі впливало на наші національні інтереси. Україна багато втрачала, і не мала ніяких компенсаторів. Ми звернулись до ЄС, щоб доопрацювати угоду в частині втрат України. На той час ми вже зазнавали втрат у ЗВТ із Росією і бачили, що цей процес поглиблювався. Під час переговорів з Росією ми чули, що така ж угода, тобто про ЗВТ, готується Росією для підписання з ЄС. Ми, як стратегічні партнери, добре розуміли, що якщо Росія не врахує наші інтереси під час підписання угоди з Європою, ми сядемо на шпагат, але ми не олімпійські чемпіони, щоб на шпагат сісти. Тому я звернувся до ЄС і сказав, що на майбутнє треба врахувати, щоб Україну підключили Росію як зацікавлену сторону до підписання нашої угоди. В цьому трикутнику ми знайдемо спільний інтерес. Та цього не було зроблено - не знаю, чому. Тому ми призупинили цей процес, щоб шукати компроміс».

Чи йшла мова про згортання європейського курсу?

«Десь у 25-х числах (листопада 2013 року, - «Главком») я перебував в Австрії. Я зі ЗМІ читав ці (протестні) гасла, і мене питали наші партнери: що це таке. Я роз’яснив, наприклад, канцлеру Австрії Фішеру, що ми не збираємось згорнути наш курс на євроінтеграцію, ми були ініціаторами цього курсу, ми багато чого зробили, щоб наблизити цей час і підписати угоду з ЄС про асоціацію. Ми займалися реформами і далі. Тому я був здивований позицією протестувальників. Всі документи, які були прийняті на РНБО і в парламенті, підкреслювали наш напрямок європейської інтеграції».

Як розпочався Майдан?

«На подальші події в країні дуже вплинуло те, що ЗМІ не коректно доводили інформацію позицію уряду і президента під час підписання угоди».

Чому «Беркут» жорстоко розігнав студентів з Майдану 30 листопада 2013 року?

«Це була спланована провокація. Студентів на Майдані в той час не було. Туди прийшли радикали, які спровокували «Беркут». «Беркут» перевищив свої повноваження. Але це моя точка зору. Її треба було розслідувати... Краще було б запитати у так званої нової влади: чому за цей час вони не розслідували це? А ми всіх винних покарали на той час. Я відсторонив Попова, голову КМДА, Сівковича, першого заступника секретаря РНБО, міністр внутрішніх справ відсторонив керівника київської міліції, і Генеральна прокуратура почала розслідувати це питання».

Хто причетний до розгону студентів 30 листопада 2013 року?

«Мені весь час кажуть про Льовочкіна. Так, можливо, він мав до цього причетність, але у мене не було доказів. І слідство це не встановило. Якщо такі дані щодо Льовочкіна є, хай це влада доведе. Якщо не доведе, то хай це буде на його совісті. Якщо він не винний, то хай ті люди, які так про нього кажуть, вибачаться перед ним».

Хто дестабілізував ситуацію в країні?

«Ми знали, що всередині фракції Партії регіонів працювала опозиція. Деякі депутати працювали від олігархів. Вони почали схилятися на бік опозиції. Це було не раз і не два... Їхня позиція полягала в наступному: як скаже хазяїн. Це була велика група, яку очолював депутат Тігіпко. Він мені відверто говорив: «Я з вами згоден, Віктор Федорович, але мене схиляють Фірташ та поряд з ним Льовочкін». І в кінці кінців вони розвалили коаліцію і розвалили стабільність в Україні. Стабільність була зруйнована 22 лютого, коли почали приймати антиконституційні закони та рішення».

Що робив Янукович 20 лютого 2014 року?

«Мені важко відновити в пам’яті, але нічого надзвичайного в цей день в моїй роботі не відбулось. Я отримав інформацію про те, що в Київ приїхала чи приїде делегація від ЄС в складі трьох міністрів закордонних справ і я в звичайному режимі почав готуватись до цієї зустрічі, - сказав під час відеодопиту Янукович, та пізніше взяв до рук папери, які лежали в нього перед очима і розповів більше, - Ну, от я зміг відновити в пам’яті... В мене була зустріч з міністром МЗС Польщі Сікорським, ФРН Штайнмайєром, Франції Фабіусом, далі відбулась телефонна розмова з віце-президентом США Байденом, телефонна розмова з президентом Російської Федерації Путіним, з президентом Республіки Польща Коморовським, з канцлером ФРН Ангелою Меркель». За його словами, на всі ці розмови треба було багато часу, але найбільше часу треба було витратити на зустріч з трьома міністрами і опозицією, яка закінчилась приблизно о 8 ранку 21 лютого. На уточнююче питання сторони обвинувачення, звідки він дізнався про розстріли на Інститутській та біля Жовтневого палацу, Янукович відповів, що йому ця інформація надходила з різних джерел.

Хто причетний до розстрілів на Майдані?

«До масових розстрілів на Майдані протестувальників і міліції 20 лютого були залучені ультраправі та олігархічні партії», - зазначив Янукович, пославшись на маловідоме «дослідження Американської асоціації політичних наук у Сан-Франциско», та уточнив, що, зокрема мова йде про «Правий сектор» та ВО «Свобода».

Чи давав Янукович злочинний наказ про застосування зброї?

«Я був проти застосування зброї і кровопролиття. Це була моя принципова позиція. Я не міг давати таких наказів... В одній з доповідей мені писали, що у Будинку профспілок на останньому поверсі була зосереджена велика кількість зброї. Керівникам правоохоронних органів я не казав, що робити. Я казав їм приймати рішення, брати на себе відповідальність».

Хто закликав застосовувати зброю?

«Я весь час намагався врегулювати це питання (протистояння, - «Главком») мирним шляхом, проводив багато зустрічей з опозицією, навіть з радикалами, я хотів їх зрозуміти. Я працював з цих питань, м'яко кажучи, цілодобово. Але будь-які наші переговори з лідерами опозицій закінчувались тим, що вони піднімали руки догори і казали: ми нічого не можемо зробити з радикалами. І пішли заклики щодо застосування зброї з боку Майдану. Їх робив і пан Луценко (нинішній Генпрокурор, - «Главком»), і багато інших так би мовити керівників майдану. Вони закликали до збройного протистояння, до походів на резиденцію президента, ультиматумів і так далі».

Чи була зброя у протестувальників?

«Зброя на Майдані була… Це була зброя, яка захоплювалась в приміщеннях СБУ та УМВС. І були помічені деякі імпортні зразки. В основному це були снайперські карабіни чи гвинтівки… Придбати їх в Україні було також не важко, тому що органи МВС дозволяли в межах закону, щоб мисливці мали змогу таку зброю придбати».

Картинки по запросу янукович допрос

Чому Янукович не припинив застосування вогню на Майдані?

«Мені доповідали, що вогонь вівся з будинків які контролювалися опозицією. Мені не було кому надавати команди припинити вогонь», - сказав Янукович, додавши потім, що дана інформація, насправді, ставала відома йому зі ЗМІ.

Хто надав Януковичу інформацію про те, що стріляли з будинків, що начебто контролювалися протестувальниками?

«Я зараз не пам’ятаю подробиць…, я вимагав відповіді, хто це зробив. І керівники правоохоронних органів реагували на це в ту ж хвилину. Хоча вони і так цими питаннями займалися. Вони мені говорили, що вогонь було відкрито з тих будинків, які контролювала опозиція. Вони мені доповідали, що в ці будинки заборонено також вхід звичайним мітингувальникам. Там стояла охорона Майдану, а на поверхах працювали снайпери», – сказав Янукович, але додав, що не пам’ятає, «хто мені цю інформацію давав».

Чи вводило оточення Януковича його в оману щодо подій на Майдані?

«Якщо мене вводили в оману, хай це, по-перше, буде на їх совісті. А, по-друге, вони так само, як і я, стоять перед законом».

Чи перевіряв Янукович ті доповіді? Чи дивився телевізор? Бачив, як вбивали людей?

«Я дивився телевізор… Я надав багато інформації. Почитайте все. Пошукайте на запитання відповіді. Вже пройшов час. Безумовно, тоді було зроблено багато помилок, непотрібних з усіх сторін. Але висновки зробить український народ. А правоохоронні органи повинні зробити якісні розслідування і встановити істину». 

Картинки по запросу янукович допрос

Які стосунки були у Януковича з Медведчуком?

«Із Медведчуком у мене були обмежені стосунки. Ми зустрічались, якщо він бував на деяких заходах. Особистих стосунків у нас із ним не було. Ні в мене, ні в нього не було необхідності зустрічатися».

Під час відеодопиту Януковича прокурор повідомив, що колишній президент Віктор Янукович під час акцій протесту на Майдані постійно дзвонив куму Володимира Путіна Віктору Медведчуку. Зокрема, було зафіксовано понад 54 дзвінки у період із грудня 2013 року по лютий 2014 року.
Чи контактував у часи Майдану Янукович із президентом РФ Путіним та його помічником Сурковим?

«Не пам'ятаю таких розмов. Я жодного разу не зустрічався з радником Путіна (який, за даними слідства, відповідав за протидію Майдану, - «Главком») і не мав з ним телефонних розмов. Про те, що Сурков приїжджав в Україну під час подій на Майдані я дізнався з преси», - сказав Янукович та порадив пошукати цю інформацію на сайті президента.

За даними прокуратури, Віктор Янукович мав дві телефонні розмови з Володимиром Путіним під час розстрілів на Майдані у ніч з 18 на 19 лютого 2014 року: з 22:43 до 22:51 та з 23:28 до 23:37.

Чи вела влада на той час перемовини з опозицією про формування нового уряду?

«Під час переговорів, коли ми обговорювали питання шляхів виходу з кризи, висловлювались невдоволення діючим урядом. Лідери опозиції висловлювали негативні оцінки роботи уряду і можливу участь опозиції у формуванні технічного уряду, який би міг задовольнити вимоги того часу. Я був не проти цього. Я був за те, щоб уряд працював ефективно і прозоро. Я сказав: будь ласка, якщо ви можете працювати краще - давайте пропозиції. Одна була такою, щоб головою уряду призначити Яценюка. На що Яценюк сказав: я буду думати, я не знаю».

Чи була загроза життю Януковича?

«Я був діючий президент, мене намагалися затримати в незаконний спосіб, на мене тиснули посадовці, які умовно кажучи зобов'язані були забезпечувати закон, а вони його порушили».

Коли Янукович виїхав з території України?

«Я виїхав з України 24 лютого».

Чи зустрічався Янукович з Ахметовим у лютому 2014 року?

«Так. Зустріч була 22 лютого. Обговорювали події в країні».

Як Янукович виїхав в Росію?

«В Донецьку в мене була намічена друга зупинка (після Харкова, - «Главком»). Я там хотів зупинитись і зустрітись з активом. Там я зустрівся з озброєними людьми, прикордонниками, вони мені сказали, що їм надано наказ затримати мене. Аеропорт був заблокований, тому я прийняв рішення їхати до Криму на автомобілі.

В мене була одна зупинка, щоб заправити авто. На шляху був будинок Ахметова. Я заїхав до нього, його дома не було, але він дав наказ, щоб мене прийняли. Я зателефонував своїм дітям. Мій син Віктор, який був депутатом, розповів мені про ситуацію. Що депутатів б’ють, вони налякані і за все голосують автоматично», - далі Янукович довго розповідав про те, як за ним гналися, як втікав, але так і не відповів на пряме питання.

Як прийняв рішення про виїзд з України?

«Ще в дорозі до Криму я почав шукати кримську владу. Знайшов одного з представників Севастопольської адміністрації. Спитав: що зараз робиться в Севастополі? Він розповів, що люди обурені тим, що зараз відбувається в Києві, відчувають себе в небезпеці, не знають, як себе захистити. Було прийнято рішення створити загони самооборони, виставити блокпости, бо була загроза, що в Севастополь поїдуть радикали і почнуть робити там те саме. Там було прийнято рішення про початок референдуму про вихід Криму з України та проведення до Росії. І я став перед вибором. Підняти прапор президента в Криму, де вже мав проводитись референдум? Я не міг піти проти людей, хоча й не був за. Чи зібрати навколо себе озброєних людей, щоб поновити себе на президентській посаді? Але це була б громадянська війна. Тільки тоді я звернувся до Путіна і сказав, що я прийняв для себе рішення залишити територію України. Бо вважав, що це було небезпечно для життя людей в Україні».

Картинки по запросу янукович допрос

Чому Янукович не вийшов просто поговорити з людьми на Майдані?

«Я багато разів виступав в засобах масової інформації. Я спілкувався з представниками громадськості. Але в ті дні викривлювалась ця інформація. Наприклад, я зустрічався з представниками профспілок підприємств, які сьогодні зупинені, це підприємства машинобудування. Тоді у них було відчуття, що вони залишаться наодинці з цією проблемою. Тому що їхня продукція на 90-95% йшла на експорт в Росію та країни СНД. Я робив все, щоб люди зрозуміли, що я захищаю їхні інтереси, а не свої власні».

До якого часу Янукович вважав себе президентом?

«До сьогоднішнього дня я не зняв з себе цієї відповідальності. А щодо ставлення українського народу до мене - це справа українського народу». 

Катерина Пешко, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: