Гонтарєва причетна до арештованих в «Ощадбанку» грошей Арбузова-Януковича? (ДОКУМЕНТ)

Гонтарєва причетна до арештованих в «Ощадбанку» грошей Арбузова-Януковича? (ДОКУМЕНТ)

У листопаді-грудні 2013 року компанія «Інвестиційний капітал Україна» Валерії Гонтарєвої, виступаючи від імені арбузівських компаній-нерезидентів, придбала у «Ощадбанку» валютні облігації держпозики на суму понад 10 млрд. грн

Минуло два роки з тих пір, як кошти «сім'ї» Януковича, розміщені в ряді українських банків, були «заморожені». 13 липня Печерський суд Києва ухвалив рішення про арешт рахунків 14 кіпрських компаній в Ощадбанку, Укргазбанку, Укрексімбанку, Експобанку та Фідобанку. Прокуратура вважала, що всі вони мають стосунок до екс-голови Нацбанку Сергія Арбузова. На заблокованих рахунках знаходилися облігації зовнішньої і внутрішньої позики (ОВДП) на суму близько 1,02 млрд. дол. та 1,5 млрд. грн.

Два роки українські політики сперечаються про те, як повернути ці кошти державі. Тим часом ОВДП продовжують приносити своїм власникам дохід - з цінних паперів виплачується купон. За даними секретаря Комітету ВР з нацбезпеки і оборони Івана Винника, до кінця цього року підійде термін погашення більшої частини облігацій, і загальна сума коштів на банківських рахунках арбузівських компаній складе 37 млрд. грн. Як стверджує нардеп Тетяна Чорновіл, на даний момент дві третини облігацій вже погашено, тобто, мова йде про «живі гроші».

Повернути кошти до держбюджету і направити їх на фінансування армії представники фракції «Народного фронту» намагаються за допомогою законопроекту №4811. Однак, пройшовши узгодження в Комітеті з нацбезпеки і оборони, документ 16 червня так і не був внесений до порядку денного. Нардеп Вікторія Сюмар заявила, що в сесійній залі є багато депутатів, які хочуть повернути кошти Януковичу, а не віддати гроші на армію.

Так чи інакше, але стає все більш очевидним, що в історії із коштами «сім'ї» Януковича є якісь ризики для частини представників нинішньої влади. Але які? У розпорядженні редакції опинилися сенсаційні документи, які, можливо, багато пояснять.

«Главком» публікує таблицю з даними про угоди на біржі «Перспектива», які проводилися компанією «Інвестиційний капітал Україна» (ICU) для своїх клієнтів протягом листопада - грудня 2013 року. Всього протягом цього терміну ICU викупила у «Ощадбанку» валютні облігації, випущені Мінфіном, на загальну суму 10,7 млрд. грн.

Угоди проведені для наступних клієнтів ICU:

1. Wonderbliss LTD (599,2 млн. грн.);

2. Quickpace Limited (919,8 млн. грн.);

3. Sabulong Trading LTD (1 278,3 млн. грн.);

4. Akemi Managment Limited (82 млн. грн.);

5. Katiema Enterprises Limited (1 827,6 млн. грн.);

6. Loricom Holding Group Ltd (4 485,0 млн. грн.);

7. Foxtron Networks Limited (1 521,2 млн. грн.);

Угоди на біржі «Перспектива», які проводилися компанією Гонтарєвої листопада - грудня 2013 року.


Назви цих же компаній ми зустрічаємо в уже згаданому рішенні Печерського суду про арешт активів «сім'ї» Януковича. Всі вони є фігурантами кримінальної провадження № 42014000000000359, відкритого Генпрокуратурою.

ICU обслуговувала арбузівські фірми-нерезиденти, коли головою ради директорів компанії була нинішня глава НБУ Валерія Гонтарєва. На той момент вона також була співвласницею інвестиційної компанії. І це не може не викликати цілого ряду питань, на які зобов'язана відповісти сама Гонтарєва, її партнери з ICU і представники Генпрокуратури. Очевидно, що кошти Януковича в українських банках - це лише «верхівка айсберга». І люди, які допомагали «сім'ї» з легалізацією капіталів, зможуть надати інформацію, де ще заховані кошти колишнього президента.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: