Хто в «Укропі» хазяїн? Як Філатов довів Коломойського

Хто в «Укропі» хазяїн? Як Філатов довів Коломойського
Ігор Коломойський, Геннадій Корбан та Борис Філатов
фото: Новое время

Чому медіа Коломойського почали «мочити» міського голову Дніпра

«Керівник банди тітушок став одним з найбільш наближених людей мера Бориса Філатова», – так несподівано розпочався сюжет на одному з провідних всеукраїнських телеканалів. Далі йде детальна розповідь про те, що «силовим блоком» у мера Дніпра фактично керує чоловік його заступниці, Світлани Єпіфанцевої, Євген Таранов. А він, за словами народного депутата Віталія Купрія, – широко відомий кримінальний авторитет, що був причетний у 90-ті до серії вбивств, відсидів у в’язниці, а зараз є дуже близьким до місцевої влади, для якої вирішує різні делікатні питання. На кшталт фізичних розправ із критиками Філатова.

Євген Таранов та Світлана Єпіфанцева (фото: Ольга Дикая, Facebook)Євген Таранов та Світлана Єпіфанцева (фото: Ольга Дикая, Facebook)

Пікантності цьому викривальному сюжету додає той факт, що вийшов він у програмі «Гроші» на каналі «1+1». Причому її ведучий Олександр Дубінський заздалегідь анонсував розслідування щодо Філатова і Таранова. Дивним у цій ситуації виглядає той факт, що канал, який належить олігарху та екс-губернатору Дніпропетровщини Ігорю Коломойському, відкрито «мочить» Філатова, котрий завжди асоціювався саме з Коломойським і вважався його кандидатом на виборах мера міста. І хоча відносини всередині легендарної «дніпропетровської команди» зіпсувалися давно, все ж до такого «чорнушного» з’ясування стосунків із використанням власних медіа-ресурсів досі намагались не доводити. «Сюжет спрямований не проти Філатова, а проти тих негідників, яких досі не покарано за злочини проти Майдану», – так пояснив «Главкому» ситуацію Віталій Купрій. Хоча той факт, що атака на мера Дніпра відбулася якраз напередодні з’їзду партії «Укроп», яка об’єднує соратників Коломойського, зароджує сумніви, що це просто збіг обставин.

УКРОП не поділили

Дотепер основною ілюстрацією розбіжностей у команді була історія з Геннадієм Корбаном, у якого показово «віджали» керівництво партією «Укроп». Після цього випадку та закінчення епопеї з його арештом Корбан вилетів на лікування в Ізраїль, де й перебуває досі. Відтоді він дуже рідко дозволяв собі гострі політичні коментарі. Наприкінці жовтня Корбан написав у Facebook розлогий пост про те, як «чоловіча дружба розпадається», в Дніпрі намагаються посіяти смуту, «розкачати» законну владу, тож треба дати можливість Філатову працювати. «Я особисто зупинятиму кожного, хто зробить замах на наші завоювання в Дніпрі. Хоч би де я був», – зазначив він у коментарі під власним дописом.

18 листопада Дніпровська облорганізація УКРОПу, яку досі очолює Корбан, провела зібрання, під час якого він своєрідно нагадав однопартійцям про себе. «Владу захопили інтригани, які не поділяють справжніх цінностей партії. Я не дозволю нікому «розмазувати» і розривати нашу дніпровську команду, яка була спочатку і яка захистила країну. Нинішнє керівництво партії повністю завалило організаційну роботу, роботу секретаріату. Вони сприяють конфліктам і прибирають неугодних», – заявив Корбан у режимі скайп-конференції. Формальним головою політради партії зараз є народний депутат Тарас Батенко, проте реально за усуненням Корбана з цієї посади ще в січні, коли він був за ґратами, стояли Коломойський та екс-голова Одеської ОДА Ігор Палиця. Мабуть, їх Корбан мав на увазі, коли казав про «прибирання неугодних».


Корбан тепер змушений спілкуватись з однопартійцями по скайпуКорбан тепер змушений спілкуватись з однопартійцями по скайпу

Пізніше у ЗМІ з’явилась інформація, що на запланованому з’їзді УКРОПу 25 листопада, на якому планується затвердити новий склад політради та заповнити вакансії керівників кількох органів партії, особисто Коломойський очолить комісію партійного контролю, у якої будуть дуже широкі повноваження. Враховуючи, що раніше Ігор Валерійович впливав на партійні процеси лише кулуарно, це буде дуже показовий крок, який остаточно продемонструє, хто в «Укропі» хазяїн. Нічого доброго це не обіцяє ані Корбану, ані Філатову, в яких дуже сильно охололи відносини з Коломойським, – їхніх людей і так поступово вичавлюють з партії під виглядом ревізії місцевих організацій. Тож інформатака на Філатова на «Плюсах» може стати своєрідним «привітом» йому від олігарха напередодні з’їзду.

«З одного боку, Корбан та Філатов мало чого варті без Коломойського, – говорить політолог Андрій Золотарьов. – Але і у «Укропі» без них залишаться суцільно нудні обличчя. Проте Коломойському на партійному з’їзді треба фіксувати баланс на свою користь, бо спіч Корбана з тель-авівського далека вніс деяке сум’яття в уми».

Підкоп під міськраду

Розбірки в партії невідривні від загальної ситуації, що склалася у вотчині «приват-команди» – Дніпрі. Філатов – мер величезного міста, з яким просто не можна не рахуватись. При цьому він, на відміну від багатьох «приватівців», зберіг добрі відносини та зв’язки з Корбаном. Міський голова відверто заявляє, що в партії з Корбаном вчинили «нечесно і несправедливо». За словами ж співрозмовників з оточення Коломойського, саме ця парочка (Корбан та Філатов) надто «відірвалась від життя» і опанувала наразі всі «жирні» потоки в місті. «Гена та Боря не сприймають формулу команди, – не приховує роздратування один з нардепів, близьких до Коломойського. – Щойно Філатов став мером, він вирішив, що це його особиста перемога, а всі решта – його васали. Причому їхня конфліктність і невміння працювати з партнерами проявляється на всіх фронтах – і в бізнес-процесах також. Коли ж Філатов каже, що переживає за Корбана, з яким так вчинили, – це смішно! Нехай згадає, що сам він після його арешту полетів на моря».

 

Одним з ключових моментів в охолодженні відносин у «приват-команді» стало звільнення у квітні першого заступника міського голови Дмитра Погребова. «Майданутий, абсолютно упоротий патріот, один з найбільших жертводавців армії, найкращий ресторатор країни, власник системного бізнесу групи «Ганза», дуже заможна людина і просто мій друг Дмитро Погребов», – анонсував свого часу це призначення Філатов. Пізніше він зізнався, що Погребов – також син друга батька Коломойського, тож цілком логічно припустити, що Ігор Валерійович таким чином намагався врівноважити своєю людиною Корбана з Філатовим. Проте «рівновага» вийшла дещо однобокою – Погребов швидко перевів на себе всі «жирні» потоки, залишивши формальним начальникам крихти на кшталт «соціалки». Коли Корбан повернувся в місто після арешту, нібито між ними відбулась жорстка розмова, після якої Погребов і написав заяву про відставку. За словами Андрія Золотарьова, саме тоді між Коломойським, який був здивований цією ситуацією, і Філатовим «виникло відчуження», яке триває досі.


Дмитро Погребов – син друга Коломойського?Дмитро Погребов – син друга Коломойського?

Саме Погребов, що обирався від «Укропу», став ключовою фігурою нинішнього антифілатівського «заколоту» в Дніпровській міськраді. Причому Філатов стверджує, що Погребов у плетінні своїх інтриг прикривається ім’ям Коломойського. Наразі мер контролює міськраду за рахунок фракцій «Укропу»,  «Самопомочі», БПП та дев’яти «тушок» з Опозиційного блоку, які об’єдналися в групу «За Дніпропетровськ». Баланс дуже крихкий, тож Погребов вийшов з обіцянками сформувати нову більшість, заявивши, що сферами міського господарства керують «шахраї, колишні зеки й горе-бізнесмени». Судячи з усього, до неї можуть увійти фракції Опоблоку, «Громадської сили» Загіда Краснова та поодинокі депутати з нинішньої більшості, в тому числі з «Укропу» (наприклад, Анастасія Староскольцева та Юрій Альошкін, яких Філатов уже встиг охрестити зрадниками). Самого Погребова виключили з «Укропу» за порушення партійної дисципліни та прогули, і він зараз орієнтується на «Громадську силу».

«Нова більшість, якщо з’явиться, може переобрати секретаря (наразі це представник «Самопомочі» В’ячеслав Мішалов. – «Главком»), перерозподілити повноваження, змінити склад виконкому, – прогнозує дніпропетровський журналіст Андрій Богатирьов. – Філатова в такому випадку просто посунуть на узбіччя».

Сам Філатов анонсував, що перша спроба перевороту мала відбутись на сесії 20 жовтня. Напередодні в мережі навіть з’явилося нібито «вайбер-листування» про скупку депутатів між Погребовим та нардепом Олександром Вілкулом, який очолює дніпровську організацію Опоблоку. Тоді переформатувати більшість не вийшло – потенційні «заколотники» просто не з’явились на сесію. Проте слід очікувати таких спроб надалі, особливо якщо за ними дійсно стоїть Коломойський, який хоче вказати Філатову на його місце. Як і подальших викривальних сюжетів на каналах олігарха щодо роботи нинішньої міської влади.

Ще одна лінія роздратування між Коломойським та Філатовим – зв'язок із Банковою, який налагодив мер. Філатов його не приховує, розповідаючи про нормальні взаємини і з Петром Порошенком, і з Володимиром Гройсманом. Звісно, «задля блага міста». Такі домовленості були реалізовані під час довиборів по колишньому округу Філатова, коли міський голова та Банкова спільними зусиллями провели в Раду Тетяну Ричкову, та у вигляді призначення колишнього адвоката Корбана Оксани Томчук керівником обласної фіскальної служби.

«З одного боку, Філатов звинувачує нас, що ми зрадили Корбана, а з іншого – приятелює з Адміністрацією президента, котра його і саджала», – знизують плечима в «Укропі».

Багато що у подальших відносинах «дніпровської команди» може прояснити завтрашній з’їзд «Укропу», на якому вся ця дуже різношерста публіка може нагадати одне одному всі накопичені образи.

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: