Коли і як закінчиться пандемія коронавірусу? Прогноз від Bloomberg

ТЕМА №1
Коли і як закінчиться пандемія коронавірусу? Прогноз від Bloomberg
Нині десятки компаній та університетів у всьому світі працюють над створенням вакцини від коронавірусу, але немає гарантії, що вони досягнуть успіху
Фото: who.int

Від чого залежить тривалість глобального карантину

Кількість підтверджених випадків Covid-19 минулого тижня перевищила 1 мільйон, дедалі більше країн запроваджують жорсткі обмежувальні заходи, щоб уповільнити пандемію, і у людей виникає питання: «Коли це все скінчиться?». 

Пошуки відповіді на нього ускладнені кількома чинниками. Перший: брак інформації щодо нового коронавірусу, який викликає захворювання, зокрема, чи можна заразитися Covid-19 повторно. Другий: як швидко вчені можуть створити вакцину. Третій: наскільки ефективним для протидії поширення коронавірусу і витратним для держав будуть карантинні обмеження, а також яку тривалість карантину зможе дозволити собі кожна окрема країна, пише Bloomberg.

1. Отже, коли це закінчиться?

Теоретично - пандемія закінчиться лише тоді, коли буде встановлений так званий колективний імунітет. Так відбувається, коли достатня частка людей у громаді захищені від збудника, і вони вже не можуть заразитися. Колективний імунітет може утворитися двома шляхами. Перший - імунізація. Дослідникам доведеться розробити вакцину, яка виявиться безпечною та ефективною проти коронавірусу, і заклади охорони здоров’я в усьому світі будуть забезпечені цією вакциною, аби щепити достатню частку людей. Другий шлях до колективного імунітету – похмуріший: він виникне після того, як значна частина суспільства перехворіє і таким чином здобуде стійкість до збудника.

2. Що робити до того часу?

Багато країн обрали стратегію карантинних обмежень, мета яких полягає в уповільненні розповсюдження коронавірусу: це закриття бізнесу та навчальних закладів, утримання людей вдома і заборона зібрань. Ідея полягає у запобіганні великого сплеску захворюваності, аби не допустити колапсу медичної системи, який може стати причиною збільшення смертності через брак своєчасної допомоги. Йдеться про «розтягнення» спалаху на тривалий проміжок часу і дає владі та медичним працівникам час на мобілізацію - для створення потенціалу для тестування, для лікування та для відстеження контактів тих, хто захворів.

3. Коли обмеження можна послабити?

Громадськість не повинна сподіватися, що життя швидко нормалізується. Занадто раннє скасування обмежень створює ризик виникнення нового сплеску. Влада Китаю почала відкривати місто Вухань, де почалася пандемія, через два місяці після повного закриття від світу, і тоді, коли випадки заражень практично припинилися. Але заходи Китаю були суворішими, ніж будь-де. Заступник очільника медичної служби Англії Дженні Харріс заявила, що обмежувальні заходи повинні тривати два, три або, в ідеалі, до шести місяців. Аннеліс Уайлдер-Сміт, професор нових інфекційних захворювань Лондонської школи гігієни та тропічної медицини, рекомендує не скасовувати обмежувальні заходи доти, доки щоденні випадки зараження не продемонструють динаміки послідовного зниження впродовж принаймні двох тижнів.

Фото: EPA-EFE Влада Китаю почала відкривати місто Вухань лише через два місяці після повного закриття від світу, і тоді, коли випадки заражень майже припинилися. Фото: EPA-EFE

4. Як скасовувати обмеження?

Дорожня карта, створена групою американських спеціалістів із охорони здоров’я, до складу якої увійшов американський лікар та інвестор Скотт Готліб, закликає до запровадження проміжного етапу: школи та підприємства будуть відкриті, але масові зібрання будуть обмежені. Людей у такому випадку мають продовжувати заохочувати триматись на відстані один від одного, а особам з групи підвищеного ризику рекомендується обмежувати час на публіці. Якщо кількість хворих знову зростатиме, обмеження будуть посилені.

5. Чому тестування таке важливе?

Цей вірус приводить до такого хаосу, не тому, що особливо смертельний, а тому, що він підступний; багато заражених досить добре займаються своїми повсякденними справами, мимоволі поширюючи інфекцію серед інших. Це робить життєво важливим тестування інфекції серед широких прошарків населення, принаймні потрібно перевірити всіх, хто має симптоми. Таким чином, тих, хто заразний, можна відправити в ізоляцію, і всіх, з ким вони мали тісний контакт, відстежити, протестувати і, якщо потрібно, теж ізолювати. Експрестести здатні виявляти антитіла, можуть згодитися для тих, хто вже переміг вірус і, таким чином, навряд чи буде повторно заражений, принаймні на певний час. Коли вони будуть широко доступними, такі тести можуть дати можливість людям, які мають позитивний резуольтат, рухатися вільніше.

У Швейцарії і Німеччині вже почали робити швидкі тести на коронавірусУ Швейцарії і Німеччині вже кілька тижнів тому почали робити швидкі тести на коронавірус

6. Чому важливо бути вдома?

Такі авторитарні країни, як Китай, можуть запроваджувати жорсткий контроль за переміщенням громадян, використовуючи засоби спостереження, перевірку температури, відстеження та виконання умов карантину. Вони можуть все це застосовувати, бо менш вразливі до громадянського тиску та суспільної думки. Це дає таким країнам потужні інструменти для контролю вірусу і пильнування імпортованих випадків. Іншим країнам досягнути цього важко. А найбідніші країни часто не мають інфраструктури охорони здоров'я для проведення широкого нагляду.

7. Коли вже буде вакцина?

Десятки компаній та університетів у всьому світі працюють над створенням вакцини, але немає гарантії, що вони досягнуть успіху. Як правило, розробка вакцини - довгий і складний процес, тестування препаратів на безпеку та ефективність може тривати роками. У боротьбі з коронавірусом деякі фармгравці прагнуть створити вакцину за 12-18 місяців, і це надзвичайно амбітна мета. Окрім використання перевірених підходів, вчені покладаються на нові технології, наприклад, ті, які додають вірусний генетичний матеріал до людських клітин, спонукаючи їх виробляти білки, що стимулюють імунну відповідь. Деякі фахівці з вакцин вважають, що уряди, громадяни та інвестори повинні розуміти, що надмірний оптимізм у цьому випадку недоречний.

8. А як щодо другого шляху до колективного імунітету?

Колективний імунітет буде досягнуто, якщо після одужання від інфекції у людей залишиться стійкий імунітет. Ще невідомо, чи він встановлюється у випадку нового коронавірусу. Невідома також точна частина населення, якій довелося б перехворіти на Covid-19 для формування колективного імунітету. Як правило, це має бути висока частка - наприклад 75% для дифтерії та 91% для кору. Головний науковий радник уряду США Патрік Валанс у лютому оцінив цей показник у 60%. Скільки часу буде потрібно для досягнення необхідного порогу, залежатиме від заходів, які уряди запровадять у відповідь на пандемію. 

Деякі дослідження припускають, що фактична кількість заражених значно перевищує підтверджені випадки. Якщо це правда, світ ближче до імунного імунітету, ніж ми думаємо.

9. Чи є інші фактори?

Людству могло б пощастити, якби вірус зник з настанням літа на північній півкулі, де більшість випадків спалахів грипу, вщухають саме із сезонними змінами. Але поки невідомо, чи допоможе тепла погода. Навіть якщо спалах вщухне, він може повернутися восени.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: