Мільйони на сумнівні аксесуари. Державні органи за рік купили понад 10 тисяч годинників (ІНФОГРАФІКА)

Володарі часу
Мільйони на сумнівні аксесуари. Державні органи за рік купили понад 10 тисяч годинників (ІНФОГРАФІКА)

Лише Київська міська державна адміністрація придбала 7302 годинники

«Главком» проаналізував закупівлю владними установами наручних годинників за рік, що минув – з березня 2017-го по березень 2018 року.

Отримані результати ілюструють, що предмети, які в еру мобільних пристроїв перетворились з механізмів для вимірювання часу лише на аксесуари стилю, мають неабиякий попит серед українських чиновників.
Годинники купують органи влади по всій Україні – від Ужгорода до прифронтового Краматорська та від Одеси до Чорнобильської зони.

За результатами конкурсів, що відбулись з березня минулого року і дотепер, ці аксесуари коштуватимуть платникам податків сумарно понад 8 млн грн(!). Мова йде про приблизно 13 тисяч годинників з вартістю від 200 гривень до понад 4000 тисяч гривень за одиницю.

Найбільше хронометрів придбали підлеглі мера Києва Віталія Кличка. Апарат Київської міської державної адміністрації сплатив 3,8 млн гривень за 7302 годинники (близько 520 гривень за одиницю). Наразі тендер перебуває на стадії завершення. 12 березня система Prozorro оприлюднила повідомлення про намір КМДА укласти договір із «Першим українським годинниковим заводом «Київська Русь» на суму 3,8 млн гривень. Мова йде про закупівлю наручних кварцових чоловічих та жіночих годинників із гербом Києва на циферблаті та гравіюванням «Від київського міського голови» у подарунковому футлярі. Пристрій матиме швейцарський механізм Ronda, позолочений корпус з латуні, ремінець з натуральної шкіри.

Пояснення таких витрат додається у супроводжувальних документах: годинники мають бути вручені разом із званням «Почесний громадянин міста Києва» та заохочувальними відзнаками київського мера. Кількість таких відзнак - 7 302 - визначена міськрадою півтора року тому у вигляді «цільової програми «Нагороди» на 2017 - 2019 роки».

А ось найдорожчі годинники купували в інших куточках країни. Департамент освіти і науки Закарпатської обласної держадміністрації у листопаді – грудні замовив півсотні хронометрів, півтора десятки з яких виявилися чи не найдорожчими серед закуплених державним коштом по усій країні. Як свідчить Prozorro, освітяни вподобали популярні швейцарські годинники Tissot. Вартість кожного з таких склала 4000 гривень. Решта аксесуарів, куплених закарпатцями – японські Casio вартістю від 1500 до 2466 гривень.

Полтавська облрада купувала швейцарські «HAAS&CIE» за 4160 гривеньПолтавська облрада купувала швейцарські «HAAS&CIE» за 4160 гривень

Закарпаття змогла перевершити лише Полтавщина. Влітку минулого року Полтавська обласна рада замовила найдорожчі хронометри – 24 швейцарських годинники «Haas&Cie» з гравіюванням та подарунковим футляром вартістю 4160 гривень за одиницю.

 

Найскромнішими виявилися службовці Тернопільської міської ради. Вони замовили півтори сотні годинників по 191 гривні за одиницю.

Традиція у стилі ретро – замовляти коштом платників податків та дарувати годинники – притаманна чиновникам усіх рівнів та вертикалей. 150 годинників замовляла Служба безпеки України, приблизно такі ж партії отримали Головне управління Національної гвардії, Господарсько-фінансовий департамент Секретаріату Кабміну, Управління справами Верховної Ради. Вартість одного хронометра для цих органів влади становила у межах 1100 – 1400 гривень.

Закарпатська облдержадміністрація окрім швейцарських Tissot купувала японські CASIO AE-1000W-3AVEF вартістю 1500 гривень за одиницюЗакарпатська облдержадміністрація окрім швейцарських Tissot купувала японські CASIO AE-1000W-3AVEF вартістю 1500 гривень за одиницю

Проте банальним і застарілим є не лише вибір годинника як сувеніру від держави. А й ставлення замовника до процедури відбору постачальника. За останній рік кілька тендерних процедур супроводжувалися претензіями учасників на кшталт такої: «прописана в документації вимога до переможця торгів про постачання продукції протягом 5 днів, що складає 1200 одиниць годинників не може бути виконана добросовісним виробником постачальником»…

Федір Орищук, для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: