Офіс Партії регіонів продають за 400 мільйонів

Офіс Партії регіонів продають за 400 мільйонів
Офіс Партії регіонів продають за 400 мільйонів
olx

На сайтах з продажу нерухомості з’явилось оголошення про продаж будинку, в якому розміщувався центральний офіс партії Януковича

Історична будівля на вул. Липській, 10 у Києві, де майже десять років – з 2005-го по 2014 рр. – працював центральний офіс Партії регіонів, виставлена на продаж. Особняк загальною площею понад 4000 кв. м пропонується за 16 млн доларів (за поточним курсом близько 420 млн гривень). Серед переваг об’єкту продавці зазначили перебування землі під будівлею у власності, наявність внутрішнього двору, високоякісний ремонт.

Нагадаємо, будівля спорожніла близько трьох років тому. Це сталося в останні дні Євромайдану, коли команда Віктора Януковича вчинила криваву розправу над учасниками акцій протестів. Розстріли людей спровокували зворотню реакцію – 18 лютого 2014 року активісти атакували офіс Партії регіонів на Липській. Як згодом писали ЗМІ із посиланням на Держслужбу з надзвичайних ситуацій, під час нападу загинув охоронець. Офіс постраждав від пожежі, але його було відремонтовано і через рік ріелтери пропонували будівлю орендаторам за 100 тис. доларів на місяць. Бажаючих поселитись знайти не вдалося і восени 2016 року архітектурну пам'ятку було виставлено на продаж.

fdfc772021579c960b8587f611605a83.i900x675x595.18 лютого 2014 року активісти атакували офіс Партії регіонів на Липській

Слід зазначити, що будівля на вулиці Липська дісталася Партії регіонів не зовсім прозоро. У 1990-х роках в особняку XIX століття київського колекціонера Миколи Леопардова було розміщено Держстандарт. На початку нульових будинок передали в управління Державному управлінню справами президента Леоніда Кучми (так звана ДУСя). Остання буквально одразу залучила міжнародну компанію «Антарес» для ведення «спільних справ щодо реконструкції будинку».

Після ремонту у 2005 році будівлю на правах оренди заселили регіонали. Орендодавцем на той момент виступало не Держуправління справами, а компанія «Антарес», якій Київрада продала «земельну ділянку площею 0,15 гектара за 4,5 мільйона гривень для будівництва і експлуатації адміністративної будівлі». Генеральним директором цієї фірми на той момент був Григорій Смітюх, колишній заступник керівника Держуправління справами. Цю посаду він обіймав саме під час відчуження державою історичної будівлі, а згодом, після передачі приміщень в оренду регіоналам, став депутатом Партії регіонів.

Окрім штабу Партії регіонів, на Липській, 10 також були офіси фінансової компанії «Антарес», а також компанії з управління активами «Антара».

Наприкінці нульових член Київської організації Національної спілки архітекторів України Лариса Скорик серед найбільш яскравих прикладів знищення пам'яток архітектури назвала й особняк на вулиці Липській, 10.

До речі, будівля на Липській – не єдиний об'єкт, що перебував під контролем Державного управління справами та згодом опинився у компанії «Антарес».

Згідно з текстом закритого розпорядження Кабміну від 2000 року №165, до переліку об'єктів, які було передано в управління ДУСі, була й будівля по вулиці Інститутській, 18. Це семиповерховий житловий будинок, споруджений у 70-х роках, з вікон якого видно Адміністрацію президента. Як і на Липській, земля під цим будинком опинилася у компанії Смітюха.

1df9c1d4cf0923f3608cd27164fa1bf6Будівля на вулиці Інститутській, 18-а

Київрада в середині нульових продала «Антаресу» 0,5 гектара цієї землі за 12,5 мільйона гривень, приблизно вдвічі дешевше ринкових цін. Через кілька років тут виріс незграбний 20-поверховий хмарочос із дорогими квартирами, що отримав нову адресу – Інститутська, 18-а. Хоча він має спільну стіну зі старим семиповерховим будинком.

Федір Орищук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: