«Отримаєте гроші після смерті». Держава жорстоко карає пенсіонерів, які змінили адресу

Наші гроші
«Отримаєте гроші після смерті». Держава жорстоко карає пенсіонерів, які змінили адресу
Держава спрямувала 30 млрд грн у квітні на додаткові виплати пенсіонерам (індексація і «бонусна» тисяча гривень). Тим часом в Україні є громадяни, які не можуть отримати навіть звичайні пенсії

Найбільше з проблемою призупинення виплат при переїзді стикаються переселенці

Переоформлення пенсій українцям, які змінили місце проживання, подекуди затягується на пів року, затримані за цей період гроші не повертаються. Про таку проблему  повідомили читачі «Главкому».

Редакції вдалось знайти десятки пенсіонерів, які втратили пенсії за 1-10 місяців лише через те, що змінили місце проживання, а Пенсійний фонд буквально цим скористався. В основному від такої проблеми страждають переселенці з окупованих територій, але є і випадки, коли пенсію затримували при переїзді пенсіонерів у межах одного населеного пункту, наприклад, з одного району Одеси до іншого.

«Мене просто кинули на 4 тисячі гривень»

Ірина Шевченко переїхала з Харкова до Ізюма в грудні 2019-го, офіційно змінивши реєстрацію місця проживання. Разом із тим переоформила усі необхідні документи для отримання пенсії на новому місці.

Ірина Шевченко втратила 4 тисячі гривень через зміну місця проживанняІрина Шевченко втратила 4 тисячі гривень через зміну місця проживання

Але у січні пенсія не прийшла. Натомість прийшла у лютому, що виключає проблему з документами, які надала державі жінка. «Ізюмський пенсійний фонд просто кинув мене у січні на 4 тисячі гривень», - робить висновок Ірина.

Затримку жінці пояснили тим, що «від уряду ще не надійшла постанова».

Тим часом чоловіка Ірини, який переїхав з нею, оминули проблеми з виплатами. Це сталось тільки тому, що він переоформив документи раніше, на початку грудня.

До керівництва ізюмського фонду ходив розбиратися син подружжя:

- Чому на стіні не висить інструкція, в які числа краще звертатися?

- Нічого вивішувати не будемо.

- Назвіть документ, який дозволяє призупинити виплати.

- Немає такого документа.

- Назвіть документ, згідно з яким борг буде виплачений тільки після особливого розпорядження Кабміну.

- Немає такого документа.

Єдине пояснення, яке вдалося отримати: у Пенсійному «не встигають розглянути документи», а відповідно – внести частину пенсіонерів до списку на виплату, після чого «гроші зависають».

За словами Ірини, кілька її знайомих, які опинилися в подібній ситуації, подавали до суду з вимогою повернути належне, але марно.

«Виплатимо після смерті»

Людмила Сапиріна переїхала до Лисичанська у червні 2018-го, офіційно змінивши місце проживання. Документи з краматорського до лисичанського пенсійного фонду надійшли протягом двох тижнів, а от пенсію Людмила не бачила протягом наступних п'яти місяців. У пенсійному відділенні Лисичанська інцидент пояснювали так: «Для поновлення виплат до пенсіонера мала прийти перевірка. Нещодавно Кабмін скасував обов'язковість цієї перевірки, але відповідна постанова не надійшла ще до нашого фонду». Хтозна, скільки б ще Людмила не отримувала пенсію, якщо б їй не пощастило випадково дізнатися, що можна звернутися до соцзахисту і «замовити» таку перевірку.

Людмила Сапиріна детально описала «Главкому», як втратила пенсію за п'ять місяцівЛюдмила Сапиріна детально описала «Главкому», як втратила пенсію за п'ять місяців

Затриману пенсію за п'ять місяців Людмила не може повернути до сих пір.

За словами дочки Людмили, Пенсійний фонд пообіцяв виплатити заборгованість «після її смерті».


Дочка Людмили повідомила «Главкому» шокуючі деталі спілкування її матері з працівниками ПФУДочка Людмили повідомила «Главкому» шокуючі деталі спілкування її матері з працівниками ПФУ

«А ви ще не померли?»

Переселенці з окупованої території Віктор і Олександра Сарнацькі втрачали свої двомісячні пенсії двічі - у 2018 році, коли переїжджали до села Чайки (Київщина), і у 2019 році, коли перебрались до смт Вишневе (та сама область).

У першому випадку Пенсійний фонд аргументував невиплату тим, що подружжя «не оновило довідки переселенців». На питання, коли можна повернути затримку, пенсіонерам відповіли просто: нема грошей, крапка.

Під час другого переоформлення подружжю взагалі сказали, що їх нема у списках на пенсію, бо вони буцімто «померли».

«Це геноцид проти пенсіонерів», - робить висновок донька Сарнацьких і показує отриману «відписку» від Мінсоцполітики у стилі «грошей нема, але ви тримайтесь».

«Кажемо одразу: пенсії не буде два місяці»

Леонід Бойко вже чув про втрати пенсій при зміні реєстрації, тому, переїхавши минулого року з Білої Церкви до Слов'янська, до останнього не хотів інформувати про це Пенсійний фонд. Перспектива залишатися пів року без грошей чоловіка відверто лякала. Але термін дії пенсійної картки спливав, і у лютому Леоніду довелось-таки піти на прийом.

Про те, що чоловік не бачитиме своїх грошей два місяці, його попередили одразу, бо «паперова справа пересилатиметься два місяці». З китайського AliExpress покупки прилітають швидше в Україну, ніж Пенсійний фонд передає папірці з одного міста в інше.

Переїхав з окупованого Криму - без пенсії вже 10 місяців

Але найбільш вражає історія українця Василя Савчука. Він переїхав з Криму до Києва у травні 2019-го. Одразу оформив довідку переселенця. У Пенсійному фонді заявили, що документи, необхідні для початку нарахування пенсії, «йтимуть пів року» (справа має надійти з «московського архіву»).

Василь Савчук втратив пенсію за 10 місяців після переїзду з КримуВасиль Савчук втратив пенсію за 10 місяців після переїзду з Криму

Чоловік чекає досі. Аби вирішити проблему, каже, що ходив до головного відділення Пенсійного фонду, Мінсоцполітики, був навіть в Офісі президента - відповідь всюди одна: «Немає документів. Коли вони прийдуть, тоді і почнуться виплати».

- А якщо вони взагалі не прийдуть?

На запитання чоловіка, який вже чекає своїх законних грошей 10 місяців, у відомствах лише розводили руками.

«Чекайте на новий уряд»

Оксана Наливайко офіційно прописалася у Селідово в 2016 році. Їй більше не хотілося бути «переселенкою», і тому вона скасувала довідку про цей статус через суд. Через два роки Пенсійний фонд заблокував жінці пенсію з вимогою надати довідку переселенця і змінити банк на «Ощадбанк». Вона подала до суду. Пенсійний двічі подавав на апеляцію - врешті-решт виплати поновили, а заборгованість (26 тис. грн) - досі не віддали.

Оксана Наливайко, змінивши місце проживання, втратила 26 тис. грн пенсіїОксана Наливайко, змінивши місце проживання, втратила 26 тис. грн пенсії

«Просто мене обурило! Що я повинна була переходити на інший банк і що коли я прописалась на території, підконтрольній Україні, повинна бути переселенкою! Самі розумієте, що це дискримінація! Суд, звичайно, був на моєму боці, але заборгованість так і не віддають! Юрист з «Право на захист» сказав, що не дочекаюся», - говорить Оксана.

«Чекайте на новий уряд», - останнє, що сказали Оксані в Пенсійному фонді.

*

Подібні проблеми - у багатьох українців, про що свідчать відгуки людей у Фейсбуці на питання «Главкома»: «чи відомі вам випадки, коли пенсіонерів позбавляли виплат при офіційній зміні місця проживання?»

Відповіді Пенсійного фонду

У відповідь на запит «Главкома» щодо вищезазначених ситуацій Пенсійний фонд, зокрема, повідомив, що Кабмін досі не схвалив порядок, на умовах якого пенсіонери-переселенці могли б отримати «затримані» пенсії.

«Згідно з пунктом 1 постанови 637 (від 2014 р. - Ред.) суми пенсій, які не виплачено за період до місяця їх відновлення, обліковуються в органі, що здійснює пенсійні виплати, та будуть виплачуватись на умовах окремого порядку, після прийняття цього порядку Кабінетом Міністрів», - йдеться у відповіді фонду.

Щодо затягувань на кілька місяців переоформлення пенсій (і заморожень виплат на цей час) Пенсійний фонд лише розповів, як все має бути, а от чому це «має бути» часто не збігається з реальністю – не пояснив.

«При переїзді пенсіонера на постійне або тимчасове проживання до іншої адміністративно-територіальної одиниці орган, що призначає пенсію, не пізніше трьох робочих днів з дня одержання заяви надсилає запит про витребування пенсійної справи до органу, що призначає пенсію, за попереднім місцем проживання (реєстрації) пенсіонера. Пенсійна справа не пізніше п’яти робочих днів з дня одержання запиту пересилається органу, що призначає пенсію, за новим місцем проживання (реєстрації)», - йдеться у відповіді на запит.

Щодо переселенців-кримчан Пенсійний фонд підтвердив, що відновлює їм виплати лише після отримання «пенсійних справ»… з Росії, а це, як показала практика, може тривати місяцями… 

«Уповноважений орган (Головне управління ПФУ в Херсонській обл. - Ред.) на підставі поданої заяви надсилає запит на отримання пенсійної справи до органів Російської Федерації, зазначених у пункті 1 Порядку 234 (Пенсійний фонд РФ або інші міністерства та відомства, що здійснюють пенсійне забезпечення у РФ) (пункт 4 Порядку 234). В запитах зазначаються дані про особу, які дозволяють ідентифікувати її як одержувача пенсії за попереднім місцем проживання. Після надходження пенсійної справи, разом з документами про дату припинення виплати пенсії за попереднім місцем отримання, виплата пенсії поновлюється», - йдеться у поясненні ПФУ.

Питання «чому не можна відновлювати виплати пенсій громадянам з Криму на основі української бази даних і / або лише документів громадян України?» залишилось відкритим.

«У разі наявності сум невиплачених пенсій у зв’язку зі зміною місця проживання та за відсутності підстав для скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, визначених статтею 12 Закону 1706, внутрішньо переміщені особи можуть звертатись до Пенсійного фонду України або його територіальних органів для розгляду питань виплати пенсій за час переведення виплати пенсії за новим місцем проживання», - резюмували у фонді.

Відповідь Пенсійного фонду на запит «Главкома»

(для перегляду документу натисніть на зображення)

Рекомендації юристів

Юристи громадської організації «Донбас SOS» рекомендують тим переселенцям, хто зіткнеться з відмовами в призначенні або відновленні пенсійних виплат, брати письмову відмову від начальника відділення Пенсійного фонду (обов'язково із зазначенням підстав відмови) і подавати на нього заяву в поліцію за ст. 175 Кримінального кодексу України (Невиплата заробітної плати, стипендії чи інших установлених законом виплат). А також писати звернення до Комітету з прав людини Верховної Ради і президента України.

*

А тим, хто ще не вийшов на пенсію, головна порада – зміцнюйте своє здоров'я і професійні навички вже зараз, щоб мати змогу заробляти гроші в будь-якому віці і не ставити в залежність власний добробут від безладу, який коїться у Пенсійному фонді.

Анастасія Дейна, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: