П’ятеро поліцейських загинули. Усі обставини трагедії в Княжичах

П’ятеро поліцейських загинули. Усі обставини трагедії в Княжичах

В ніч на 4 грудня в селищі Княжичі Броварського району загинуло п'ятеро співробітників поліції та Державної служби охорони

Усю інформацію про надзвичайну пригоду оприлюднив радник глави МВС та нардеп Антон Геращенко. 

Директор департаменту комунікацій Артем Шевченко пізніше запросив журналістів до міністерства на брифінг.

Час трагедії

4 грудня о 4 годині ранку 

Місце трагедії

Селище Княжичі Броварського району на Київщині.

Кількість жертв. Хто вони?

Двоє співробітників держслужби охорони, двоє поліцейських-розвідників і співробітник спецпідрозділу КОРД, що входив до групи захоплення. Станом на 15:40 «Главкому» стали відомі імена двох загиблих. Згодом МВС офіційно оголосило імена всіх загиблих.

За даними МВС, під час виконання службових обов'язків трагічно загинули начальник відділу управління КОРД ГУ Нацполіції Києва, майор поліції Віталій Валецький, оперуповноважений управління оперативної служби ГУ Нацполіції Києва, старший лейтенант поліції Юліан Рудько, оперуповноважений управління оперативної служби ГУ Нацполіції Києва, лейтенант поліції Олександр Маніца,   молодший інспектор Броварського міжрайонного відділу Управління поліції охорони, старший сержант поліції Євген Куртев та молодший інспектор Броварського міжрайонного відділу Управління поліції охорони, старший сержант поліції Сергій Орлов. 

1__Віталій Валецький

2_____Юліан Рудько

3__Олександр Маніца

4__Євген Куртев

5_c_Сергій Орлов

Місце трагедіїМісце трагедії

Обставини події

Карний розшук міста Києва працював над затриманням небезпечної банди грабіжників, яка системно грабувала будинки киян і жителів передмістя.

Цієї ночі співробітники карного розшуку отримали оперативну інформацію про це й тому, що чергове пограбування може статися в селищі Княжичі.

Туди виїхала група затримання карного розшуку та спецпідрозділ КОРД.

На одній з вулиць селища Княжичі, у недобудованому приватному будинку, були розміщені поліцейські-розвідники, завдання яких було стежити за обстановкою і подати команду на затримання бандитів.


Недобудований будинок, в якому були розміщені співробітники поліцейської розвідкиНедобудований будинок, в якому були розміщені співробітники поліцейської розвідки

Планувалося затримання банди грабіжників у той момент, коли вони спробують здійснити злочинний задум.

Однак у цей час у сусідньому будинку в автоматичному режимі спрацювала охоронна сигналізація.


Будинок, в якому випадково спрацювала охоронна сигналізація, і через яку на місце виїхали співробітники держслужби охорониБудинок, в якому випадково спрацювала охоронна сигналізація, і через яку на місце виїхали співробітники держслужби охорони

На місце прибув наряд держслужби охорони, який помітив і затримав двох поліцейських-розвідників.

Водночас група захоплення, судячи з усього, вирішила, що співробітники розвідки потрапили в біду, захоплені злочинцями, які їх виявили і виїхали на мікроавтобусі на вулицю, де співробітники ДСО затримали поліцейських-розвідників.

Далі між співробітниками ДСО та групою захоплення сталася перестрілка, яка забрала п'ять життів.

За даними Генпрокуратури, співробітники Корпусу оперативно-раптової дії (КОРД) Національної поліції України, перебуваючи на службі, застосували автоматичну зброю до співробітників Броварського відділу поліції охорони Управління поліції охорони в Київській області, які разом з двома співробітниками Управління оперативної служби Головного управління Національної поліції в м. Києві, теж перебуваючи на службі, застосували автоматичну зброю у відповідь.

Колишній генеральний прокурор України, генерал-лейтенант міліції у відставці (в 2005–2010 рр. начальник Головного управління МВС України в Києві) Віталій Ярема вважає, що операція, яку Національна поліція проводила в ніч на 4 грудня в селі Княжичі (Київська обл.) і яка призвела до загибелі п'ятьох поліцейських, була підготовлена неправильно і непрофесійно.

Хто веде розслідування

Слідчі прокуратури працюють на місці трагедії.

Національна поліція проведе внутрішнє розслідування і розпочала перевірку за фактом загибелі поліцейських.

Прокуратура розслідуватиме загибель поліцейських і чекає від поліції результати внутрішнього розслідування. 

Відкрито кримінальне провадження, передбачене п. 1 ч. 2 ст. 115 (вбивство) КК України.

Хід досудового розслідування перебуває на особистому контролі генерального прокурора України Юрія Луценка.

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності планує на засіданні у середу, 7 грудня, заслухати інформацію генерального прокурора Юрія Луценка та в.о. очільника Національної поліції Вадима Трояна щодо розслідування трагедії у Княжичах, коли загинули п'ятеро поліцейських.

Де зловмисники, на яких влаштовувалась ця облава?

Троє підозрюваних у розбої, яких готувалися зловити «на гарячому», почувши перестрілку відмовилися від свого плану по грабежу і виїхали на двох Toyota Land Cruiser 200 в сторону Києва, де були затримані оперативниками. Таку інформацію розповсюдив Антон Геращенко.

У них начебто вилучено вогнепальну зброю. Їх затримано і їм буде висунуто звинувачення в скоєнні грабежу і розбою.

Проте ЗМІ повідомляють, що правоохоронці затримали тільки частину підозрюваних у пограбуваннях. Деяким членам банди вдалося втекти.

У помешканнях затриманих у Києві членів організованого злочинного угруповання, проти яких у Княжичах Київської області проводилася спецоперація, правоохоронці проводять обшуки.

«Троє із затриманих – жителі Києва та області, ще один – зі Львівщини. Правоохоронці проводять слідчі дії, в тому числі обшуки за адресами їхнього проживання», – повідомили в МВС.

За даними правоохоронців, у затриманих, крім зброї та боєприпасів, вилучили також спеціальне обладнання.

«У транспортних засобах затриманих виявили арсенал зброї (зокрема пістолети «Глок», пістолет Макарова із глушником), боєприпаси, у тому числі гранати, спеціальне тактичне обладнання (рації, пристрої для заглушення радіосигналів) та інші речові докази, які вказують на протиправну діяльність», – йдеться у повідомленні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: