Торговці сміттям: Арбузов і Гонтарева вийняли з пенсійного фонду НБУ майже сто мільйонів доларів

Торговці сміттям: Арбузов і Гонтарева вийняли з пенсійного фонду НБУ майже сто мільйонів доларів

Нинішня глава НБУ та її партнери відігравали роль «придворних брокерів» Януковича?

Публікація «Главкому» про те, що компанія Валерії Гонтаревої «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) 2013-го року надавала допомогу оточенню Віктора Януковича, викликала широкий резонанс. В ICU намагаються робити вигляд, що купівля ОВДП (облігації внутрішньої державної позики) більш ніж на 10,7 мільярда гривень (1,3 мільярда доларів за курсом 8 гривень/долар) в інтересах «пулу» кіпрських фірм Сергія Арбузова була звичайною брокерською операцією. Однак стає все очевиднішим, що участь компанії, яку пов'язують із Гонтаревою, у сумнівних операціях у даному випадку була аж ніяк не випадковістю. Валерія Гонтарева і її партнери відігравали роль «придворних брокерів» Януковича, супроводжуючи операції на сотні мільйонів доларів.
Прикладів тому й раніше було достатньо. Але лише історія з арбузівськими ОВДП, заарештованими в «Ощадбанку», дала можливість переконатися в тому, наскільки системними й щільними були стосунки нинішньої голови НБУ з «гаманцями» минулого режиму.

Нині, до прикладу, уже практично ніхто не згадує справу про розкрадання коштів із корпоративного Пенсійного фонду Нацбанку за допомогою купівлі «сміттєвих» цінних паперів.

Пенсійний фонд НБУ є найбільшим серед 72 недержавних пенсійних фондів України. На початок минулого року його активи становили 65% від загального обсягу активів вітчизняних недержавних пенсійних фондів. Близько десяти тисяч співробітників Нацбанку роками перераховували до нього частину своїх зарплат, щоб отримувати добавку до пенсії. Загалом у Фонді було накопичено понад 1,7 мільярда гривень активів. Пройти повз такої суми команда «молодих реформаторів» Януковича, безумовно, не могла.
Уже в перші місяці після Майдану були викриті розкрадання з Фонду на сотні мільйонів гривень. У квітні 2014-го року член ради НБУ Віталій Ломакович написав доповідну на ім'я голови спостережної ради НБУ Станіслава Буковинського й голови НБУ, на той момент Степана Кубіва, про високі ризики інвестування, які має НПФ Нацбанку. Отже, керівництво Нацбанку попередили, що гроші Фонду вкладено в цінні папери, за які неможливо буде нічого отримати.
З'ясувалося, що на біржі «Перспектива» було вибудовано схему для штучного завищення цін на акції та облігації. Протягом місяця їх проводили між двома пов'язаними структурами – продавцем і покупцем, і в такий спосіб формувалася «ринкова» ціна на фантики, які насправді мало що коштували.

Прийнято вважати, що край «схемам» поклала Гонтарева, яка начебто вимагала від директора дирекції з управління НПФ НБУ Олега Макаренка змінити напрямки вкладення грошей, розпродати активи, вивести депозити з комерційних банків і перекласти все в «короткі» ОВДП Мінфіну терміном до трьох років і на депозити до державних банків. А у вересні 2014 року з'явився звіт НКЦПФР (Національної комісія з цінних паперів та фондового ринку), згідно з яким близько третини вкладень Фонду нібито були ризикованими. «Ці емітенти, більша частина активів яких складається з фінансових інвестицій та дебіторської заборгованості, мають ризик невиконання зобов'язань за емітованими ними цінними паперами», — констатується в листі ДНКЦПФР від 30 жовтня 2014 року за підписом голови Дмитра Тевелєва.
У результаті НБУ списав цінних паперів на 300 мільйонів гривень. А на початку 2015 року за розтрату та легалізацію грошей колишніми службовими особами Корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку України взялося СБУ.
«Чиновники фонду розробили незаконну схему розтрати коштів установи, перевівши на рахунки комерційних структур понад 600 мільйонів гривень», — повідомила прес-служба СБУ. Правоохоронці підтвердили, що гроші спрямовувалися на придбання цінних паперів емітентів, які мають всі ознаки фіктивності. Приміром, упродовж 2013-2014 років співробітники пенсійного фонду придбали на фондовій біржі «Перспектива» облігації ТОВ «Ековіте» на загальну суму понад 77 мільйонів гривень. «Зловмисники вірогідно знали про неліквідність цих цінних паперів, адже особисто контролювали діяльність «Ековіте». У подальшому отримані кошти було легалізовано через низку підконтрольних шахраям приватних підприємств», - повідомили в СБУ.

Хто ж стояв за реалізацією схеми? Інформація про те, що придбанням «сміття» за гроші вкладників Фонду займалось ICU, пов’язана з Валерії Гонтаревою прозвучала ще 2014-го року. Про це заявив екс-голова пенсійного фонду Нацбанку (НПФ НБУ) Сергій Брагін, що очолював структуру до 2011 року.

«Головним посередником на вторинному ринку облігацій Мінфіну, про які я згадав вище, є компанія ICU, тобто InvestmentCapitalUkraine – «Інвестиційний Капітал Україна». Саме із цієї компанії до НБУ прийшла пані Гонтарева. І тут є нюанс. Неліквідними вважають ті вкладення, які проводились саме через цю компанію. Тобто, або тоді Фонду надавали неправдиву інформацію й навмисно вводили в оману, за що компанія ICU має відповісти за законом. Або ICU все робила правильно й тоді теперішні претензії неправомірні. Із якого боку не подивишся, усюди пані Гонтарева», - розказав він.

Дані з біржі «Перспектива» за 2014-2013 роки, які вдалося отримати журналістам, що підтверджують цей факт. ТОВ «Інвестиційний Капітал Україна», виступаючи як торговець, від січня 2013 року до серпня 2014 року придбало активи пенсійного фонду НБУ «сміттєвих» цінних паперів на суму 447,4 мільйона гривень.
Ось список акцій та облігацій, які купувала Гонтарева для Нацбанку і які згодом були визнані «сміттям».

ПАТ «СвіжачОК» – 29,3 млн грн;

ПАТ «ФБ «Перспектива» – 7,8 млн грн;

ПАТ КОМПАНІЯ «Ельба» – 21,2 млн грн;

СТОВ «Україна» – 50,8 млн грн;

ТОВ «Аксіома» – 50,5 млн грн;

ТОВ «Ековіте» – 112 млн грн;

ТОВ «Електрохімпром» – 22,5 млн грн;

ТОВ «Лізинг ІТ-СПВ» – 3 млн грн;

ТОВ «МІК МЕГА» – 25,9 млн грн;

ТОВ «Новотех-Інвест» – 20,5 млн грн;

ТОВ «Ріал істейт бізнес груп» – 39,6 млн грн;

ТОВ «Сонет» – 28,3 млн грн;

ТОВ «Тріумф» – 36,3 млн грн.

Треба зазначити, що зусиллями компанії Гонтаревої активи Фонду продовжували поповнювати «сміттям» у липні й серпні 2014 року, коли вона вже обіймала посаду голови НБУ, Із 19 червня, дати приходу Гонтаревої до кабінету на Інститутській, ICU встигло продати Фонду акцій та облігацій майже на 100 мільйонів гривень!
Можна припустити, що Валерія Гонтарева знову відмовиться коментувати свою участь у розкраданні близько 500 мільйонів гривень, які проводилося спільно з командою Арбузова. В ICU, безумовно, зазначать, що формально діяли в межах законодавства. Чи дасть НАБУ й Генпрокуратура іншу оцінку цій «формально законній» участі в розкраданнях, відмиванні коштів та інших схемах родини Януковича з боку Гонтаревої?

Дані з біржі «Перспектива», що демонструють, як «Інвестиційний Капітал Україна» поповнював Пенсійний Фонд Нацбанку «сміттєвими» цінними паперами. Характерно, що розкрадання коштів продовжилося в червні-серпні 2014-го року, коли Валерія Гонтарева обійняла посаду голови НБУ. За час керівництва Гонтаревої НБУ її компанія продала ПФ Нацбанку «сміттєвих» паперів приблизно на 100 млн грн.

Рішення НКЦПФР, свідчать, що цінні папери, які скуповував ICU для ПФ НБУ, були «сміттєвими»


Інна Михайлівська, для «Главкому»

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: