Війна за Київщину: перша кров у битві Тимошенко і Порошенка

СКАНДАЛ ТИЖНЯ
Війна за Київщину: перша кров у битві Тимошенко і Порошенка
Депутат Хахулін («Батьківщина») втратив не тільки зуби в облраді, а й притомність

Просто перед носом президента є область, яку він вже не контролює. І це дуже дратує Банкову

Події в Київській облраді, які завершились для депутату від «Батьківщини» нокаутом, яскраво продемонстрували, якого градуса сягнула боротьба за ключовий регіон. На сесії у вівторок, 26 вересня, де мали розглядатись бюджетні питання, представники «Солідарності» почали вимагати включення до порядку денного питання змін до регламенту. А коли голова облради Ганна Старикова (представляє «Батьківщину») відмовилась це робити, депутат від президентської сили Віталій Карлюк прорвався до президії й скрутив мікрофон. За Старикову намагався заступитись її однопартієць Владислав Хахулін, але отримав від Карлюка такого хука, що втратив не тільки зуби, а й притомність. Зараз депутат зі зламаною щелепою та струсом мозку перебуває в лікарні.

Усе це відбувалось на очах Олександра Горгана, губернатора області, який одночасно є депутатом Київської облради. Горган кричав про провокації керівництва облради і, звісно, що після такого розвитку події сесію було зірвана. Зараз сторони грають у словесний пінг-понг.

Учора Юлія Тимошенко провідала травмованого однопартійця Владислава ХахулінаУчора Юлія Тимошенко провідала травмованого однопартійця Владислава Хахуліна

Старикова звернулась до президента з вимогою дати оцінку ситуації: «Зараз я бачу загрозу моєму життю, життю депутатів коаліції в облраді. Пане президенте, ви несете особисту відповідальність за тих, кого ведете під своїми знаменами як до органів виконавчої влади, так і до органів місцевого самоврядування».

Події 26 вересня виглядали дикувато, але до того йшло давно. Протистояння між «Батьківщиною», яка має більшість в облраді, та президентською силою, яку явно не влаштовує такий «розклад», триває вже давно. Так, наприклад, раніше з подачі «Батьківщини» депутати облради (57 з 84 голосів) ухвалили звернення до Верховної Ради, в якому виступили за затвердження в парламенті механізмів, що регламентують імпічмент глави держави. Причому, кнопки натиснули навіть декілька депутатів з «Солідарності». Хоча це голосування, по суті, було декоративним, а прізвище Порошенка в тексті звернення не фігурувало, президентська вертикаль відреагувала на нього дуже чутливо. Губернатор Горган наполягав на переголосуванні, а Старикова скаржилась, що після цього почався пресинг Генпрокуратури та СБУ. Генпрокуратура запросила інформацію про декларації депутатів, які підтримали рішення, а СБУ заблокувало виділення коштів на реалізацію цільових напрямків програми соціально-економічного розвитку. Депутати навіть ухвалили низку звернень про знищення силовиками місцевого самоврядування, причому їх адресатами стали дуже різні персони: від президента та прем’єра до директора Світового банку та спецпредставника США в Україні.

Згодом регламентна комісія облради звернулась до Горгана з вимогою роз’яснити, яким чином він, порушуючи закони, суміщає статус депутата та голови обладміністрації, і вимагала скласти мандат. Але точкою кипіння, що призвела до вчорашніх подій стало голосування 5 вересня, за мотивами яких в «шапці» сайту облради досі «висить» новина – «Київська обласна рада визнала дії виконавчої влади Київської області економічним геноцидом, а роботу облдержадміністрації незадовільною». Виявилось, що за ці рішення, нарівні з усіма, голосував депутат від «Батьківщини» Іван Кудлай, проте, за даними Держприкордонслужби, депутат фізично не міг бути присутнім в Україні, бо перебував на відпочину в Антальї. До справи вже звично підключилась СБУ, а зміни до регламенту, які просували Горган та «Солідарність», якраз і мотивувались заявою спецслужби про фальсифікацію голосування. Причому губернатор-депутат запевняв, що новий регламент готові були підтримати фракції «Самопоміч», «Наш край», Радикальна партія та Опозиційний блок, але Старикова свідомо проігнорувала це.

Одна з потенційно конфліктних норм нового регламенту стосувалась безпосередньо порядку зміни керівництва облради: якщо за чинним, для цього потрібно дві третини депутатів голосів, то за новим – достатньо простої більшості. На думку Горгана, яку він висловив «Главкому», Старикова боїться, що депутатський корпус може висловити їй недовіру, тому так і пручалася. Після гучного інциденту також було зірвано голосування і з бюджетних питань щодо виплат в соціальній сфері.

Губернатор Київської області Олександр Горган та голова Київської облради Ганна Старикова (в центрі) демонструють приязні стосунки лише на великі святаГубернатор Київської області Олександр Горган та голова Київської облради Ганна Старикова (в центрі) демонструють приязні стосунки лише на великі свята

Що тепер?

Пікантності ситуації додає той факт, що обласну організацію «Солідарності» очолює Ігор Кононенко – тіньовий куратор президентської фракції в парламенті та людина, дуже наближена до Порошенка. І фактично «розбірки» в обласній раді – це репетиція на місцевому рівні протистояння Петра Порошенка та Юлії Тимошенко. Якщо Горган – пряма креатура Кононенка, який сам колись був депутатом Київради від Блоку Черновецького, то Старикова – людина впливового на Київщині екс-нардепа від «Батьківщини» Костянтина Бондарєва, який очолює обласну організацію партії. До речі, перед конкурсом на посаду губернатора облрада рекомендувала на цю посадусаме кандидатуру Бондарєва.

«Ніякого протистояння нема, – відмахується Бондарєв. – У нас є абсолютна більшість, опозиційна до діючого режиму. Ця влада – кримінальна… і вони мають піти. І нема у них ніяких голосів на зміни до регламенту, вони просто хотіли зірвати голосування з бюджету, бо їм вигідна дестабілізація на Київщині. Але зараз половина фракції «Солідарності» готова з неї вийти і організувати міжфракційне об’єднання».

Голова київської обласної «Батьківщини» Костянтин Бондарєв упевнений, що половина фракції «Солідарності» готова з неї вийтиГолова київської обласної «Батьківщини» Костянтин Бондарєв упевнений, що половина фракції «Солідарності» готова з неї вийти

Горган сьогодні підписав звернення до обласної ради з проханням провести нову позачергову сесію, бо невирішеними лишились питання розподілу коштів обласного бюджету щодо захищених видатків. І наполягає, що другим питанням все ж має стояти приведення регламенту до вимог чинного законодавства.

«Фактично ми зараз маємо регламент, де вказано, що у нас має бути 148 депутатів, хоча насправді їх 84, – пояснює Горган. – І це не єдина норма, яка прямо суперечать чинному законодавству. Новий регламент приведе у відповідність кількість депутатів, унормує порядок проведення скликань, бо зараз голова облради робить все на свій розсуд. Також саме вчора СБУ оприлюднила факти фальсифікації голосування 5 вересня про негативну оцінку дій виконавчої влади і вимогу звільнення кількох посадових осіб. Наша фракція під час розгляду регламенту мала намір з голосу внести пропозицію, яка унеможливить голосування чужими картками за рахунок здійснення відеотрансляції».

Тож кінця «клінчу» в боротьбі за ключовий столичний регіон, не видно – пристрасті й далі розпаляються. Що цікаво, на відміну від області, у самому Києві президентська сила цілком контролює ситуацію, хоча й тут є певне напруження між депутатами, які орієнтуються на Кононенка та мера Віталія Кличка. Але те, що просто перед носом президента є область, яку він вже не контролює, безперечно, дуже дратує Банкову. Перша кров вже пролилася, й іміджево це вдарило не лише по президенту і його силі, а й по самому Горгану. Глава обладміністрації останнім часом збільшив активність у медійному просторі і, за чутками, має амбіції, що простираються далі за губернаторство. Та чи не втратить він «синицю в руці» через «журавля в небі»? На наступні серії протистояння за Київщину залишилось чекати недовго.

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: