Як посол, євродепутатка та травесті-діва Монро маршем ходили

тема дня
Як посол, євродепутатка та травесті-діва Монро маршем ходили
КиївПрайд-2017
Фото: Станіслав Груздєв / Главком

Семеро затриманих, кілька провокацій і вибухів петард: операція «відсіч геям» провалилася

Цьогорічний КиївПрайд став чи не найбільш мирним за останні роки. Хоча напередодні у такий фінал вірилося мало. Достатньо було пригадати марші попередніх років. І тоді великої крові не було, але фізичного протистояння між противниками і учасниками КиївПрайду уникати не вдавалося. «Минулого року міліція працювала добре, нічого такого (серйозних травм) не було», - заспокоїв «Главком» на початку акції представник Товариства Червоного хреста України Микола Коробенков. Та все ж, за його словами, трохи більше 20 медиків організації готові були надати допомогу учасникам у разі потреби.

Правоохоронці неохоче спілкувалися з пресою. «У мене немає ніякого ставлення до того, що сьогодні відбувається. Я виконую свої обов’язки - забезпечую громадський порядок. А прогнозувати, чи буде протистояння, не буду, я ж не Нострадамус», - пояснив майор поліції Микола Нікончук. Силовики загалом впоралися із завданням, ніхто з учасників Маршу рівності не постраждав, двоє поліцейських під час незначних сутичок отримали ушкодження, більшість із затриманих за порушення надвечір відпустили.

Диму більше, ніж вогню

За день до запланованого Маршу в столиці з’явилися провокативні білборди із зображенням комбата батальйону ОУН Миколи Коханівського і його соратника, співзасновника націоналістичного «Чорного Комітету» Богдана Тицького, які нібито також підтримують різнокольорову акцію. Коханівський одразу заперечив свою причетність, заявивши, що подаватиме до суду на замовників таких білбордів й пообіцяв зробити все, аби не допустити проведення ходи за права меншин. Щоправда не зрозуміло, до кого саме націоналіст позиватиметься, адже вихідних даних білборди не містили.

(фото: hromadske.ua)Напередодні Маршу рівності у Києві з'явилися білборди із зображенням націоналістів Миколи Коханівського і Богдана Тицького. Фото: Громадське радіо

Олії у вогонь підлила і поява в ніч на 18 червня посту у соцмережі Facebook речника «Правого сектору» Артема Скоропадського з погрозами зупинити прохід різнокольорового маршу вулицями столиці. Мовляв, націоналісти перекрили весь центр Києва, «заблокували Парк Шевченка, Володимирську вулицю і Будинок вчителя, аби не допустити проведення гей-параду у Києві».

Саме з цією метою націоналісти у Facebook і ВКонтакте через групу з назвою «Катехон» кілька днів тому закликали всіх прихильників традиційних цінностей зібратися на альтернативну Маршу рівності акцію й відзначити День батька на Майдані незалежності. Лунали навіть заклики залишитися на ніч. Саме так вчинили кілька людей, заночувавши в ніч на неділю в парку Шевченка.

Між тим на Майдані о сьомій ранку, часу заявленого старту недільної акції «правих», перебувало від сили 30 людей. Та й тих за півтори години як вітром здуло. «Я прийшов тому, що виступаю за традиційні цінності. Збираюся піти з Майдану до парку Шевченка, аби завадити геям провести свою акцію. Завадити - так, але не порушувати закон, тобто я не братиму участь у силових протистояннях», -  пояснював «Главкому» свою присутність в серці столиці у неділю вранці Михайло, один із противників нетрадиційного кохання, який не представляв жодної організації. Схожі поясненні і у Ірини, активістки «з церкви на Кар’єрній»: «Мій обов’язок як християнки стати проти цього. Бо не потрібно, щоби це (нетрадиційна сексуальна орієнтація) поширювалося в нашій країні. У той же час ми як сюди йшли, домовлялися не застосовувати фізичну силу. Просто спробуємо показати світові, що є ті, хто проти (Маршу рівності)» - розповіла дівчина.

Проте попри усі заяви у неділю вранці і на вулицю Володимирську, і до парку Шевченка, можна було дістатися спокійно. Єдиною перешкодою були рамки металошукачів, встановлені поліцією на розі вулиць Богдана Хмельницького і Володимирської.

Ближче до 10:00,  коли Марш мав офіційно розпочатися, ситуація змінилася.

Як «Марш рівності» націоналістів обдурив

З наближенням старту ходи активізувалися і його противники. Близько сотні з них, ставши у ланцюг, чекали своїх опонентів біля червоного корпусу університету Шевченка на вулиці Володимирській. Один з хлопців запевнив «Главком», що аби «завадити геям» провів усю ніч у Парку Шевченка. «Ночувати треба було тому, аби мати можливість висловити свою думку сьогодні, а не так як було на всіх попередніх прайдах, коли людей з іншою позицією на них просто не пускали», - бідкався активіст Інституту прав захисту суспільства Кирило Бабинцов.

Кирило Бабинцов (фото: Станіслав Груздєв / Главком)Кирило Бабинцов - прихильник «традиційних цінностей». На відміну від соратників не був готовий до фізичного протистояння з опонентами (фото: Станіслав Груздєв / Главком)

Близько 9 ранку на місці старту КиївПрайду поліція затримала трьох хлопців, вилучивши наклейки націоналістичного змісту, балаклави і балончики з перцевим газом. Слідчий В’ячеслав Потолап ретельно заповнив протокол, зібравши усі речові докази у спеціальні пакети.

Слідчий виписує протокол (фото: Михайло Глуховський / Главком)Правоохоронці затримали трьох хлопців, у яких вилучили балаклави і балончики з перцевим газом. Слідчий В’ячеслав Потолап виписав протокол (фото: Михайло Глуховський / Главком)

Марш рівності розпочався трохи із запізненням, близько 10:20. Колона, близько 3 тисяч людей, у оточенні поліції рушила по вулиці Володимирській в бік парку Шевченка. Побачивши здалеку рух «різнокольорових», активізувалися і їх опоненти. «Ось вони, пішли!» - вигукували радикали, міцно зчепившись у ланцюг в очікуванні фізичного протистояння. Один з націоналістів, чоловік літнього віку Володимир Лантух, представився «свободівцем», в коментарі «Главкому» підкреслив рішучість намірів: пояснив, що вийшов за своїх онуків і готовий піти на крайні заходи. «Їх потрібно тільки фізично знищувати, вони інакше не розуміють. Нехай їдуть туди, звідки вони приїхали. Як казали в одному з КВН: закривайтеся в туалеті і займайтеся там гейством», - категорично заявив чоловік, щиро переконаний, що більшість сучасників Маршу рівності іноземці.

Поки градус напруги серед бажаючих «дати відсіч геям» зростав, правоохоронці взяли у кільце розігрітих радикалів, блокуючи їх силами кінної поліції. Згодом стало зрозуміло, чому. Колона Маршу рівності в цей самий час несподівано для націоналістів звернула з Володимирської ліворуч на бульвар Тараса Шевченка і обійшла парк імені Шевченка по Терещенківській. Помітивши це націоналісти спробували вийти з оточення поліції в силовий спосіб, однак кількість правоохоронців значно переважала сили «антигеїв». Сутичка виявилася неминучою, кільком радикалам добряче дісталося дубинкою.

Організатори Маршу рівності «хитру» зміну маршруту пояснили порадою правоохоронців. «Ми це зробили за рекомендацією поліції, уже безпосередньо на початку маршу. Це сталося тому, що наші опоненти ночували в парку Шевченка і заблокували вулицю Володимирську в районі університету», - розповів «Главкому» член правління та радник з безпеки «КиївПрайду» Зорян Кісь.

«Традиційні» провокації

Декілька «захисників традиційних цінностей» таки зуміли прорватися на Терещенківську. Вони супроводжували колону КиївПрайду, яка рухалася в бік станції метро Льва Толстого.

– Для чого тобі цей прапор? А ну, дай сюди, - провокував учасницю Маршу один із «традиційних».

Подруга провокатора вирвала прапор ЛГБТ в учасниці Маршу і побігла геть

- Тікай, викинь його у смітник, - не зупинявся «традиційний».

– Ідемо далі, на провокації не піддаємося, - зазвучало з гучномовця в середині «різнокольорової» колони.

(фото: Михайло Глуховський / Главком) Прихильники «традиційних цінностей» зривають прапор ЛГБТ з учасниці Маршу рівності (фото: Михайло Глуховський / Главком)

Вже буквально у 100 метрах від станції метро – фінальної точки ходи - двоє радикалів спробували зупинити колонну. Але їм  завадила поліція.

-         Шию, шию відпусти, - волав один з радикалів, намагаючись вирватися з «обійм» правоохоронців.

-         Вони щас всі в метро і роз’їзжаються, а шо далі робити? Це взагалі брєд. Надо їх (учасників маршу) зупинять і всьо, - не заспокоювався чоловік, представившись Ігорем. -Зараз вони уходять, а ми йдемо дезінфіковувати ту територію, де вони пройшлись. Беремо пульверизатори і як проти колорадських жуків роблять.

Не відставала від Ігоря і його поплічниця Маргарита. Повторюючи мантру про природність лише союзу між чоловіком і жінкою, жінка вибігла поперед колони, намагаючись зупинити її своїм тілом. «Вони, ці люди, хочуть, щоби ми на СНІД хворіли!», - волала вона, перекрикуючи натовп. «Я у Facebook для своїх друзів роблю прямий ефір, щоб підняти оточуючих боротися з цими подіями, Ну це ж ганьба!», - пояснила свою надмету Маргарита. Відповідаючи на питання журналістів про те, як поставилася би до того, якщо б дізналася, що її дитина нетрадиційної орієнтації відверто «зависла». «Я, напевно, теж буду проти такого захоплення моєї дитини. Відмовлятися не буду, але буду проти», -  відповіла Маргарита після певних роздумів.

(фото: Михайло Глуховський) Прихильниця «традиційних цінностей» Маргарита закликає зупинити колонну Маршу, бо «ці люди хочуть заразити нас СНІДОМ» (фото: Михайло Глуховський)

Згодом журналістка Катерина Лісунова у мережі Facebook написала про те, що радикали напали на громадянина Ізраїлю, який брав участь у Марші рівності. «Ситуація дійсно небезпечна - мені, та колезі з Associated Press за зйомку відверто погрожували - довелось швидко тікати, щоб зберегти апаратуру. Фактично, щоб злити матеріал, нам довелось заховатись», - написала вона.

Чому люди вийшли

Дійсно, іноземців на Марші було немало. Були також хлопці у футболках з грузинськими прапорами, чоловіки і жінки з американськими прапорами на одязі. Всі тримали плакати українською. Головним месседжем цьогорічного маршу був слоган «Права людини понад усе».

Серед учасників акції помічені євродепутат Ребекка Хармс, посол Канади в Україні Роман Ващук. «Якщо є люди, які вважають, що вони мають свої думки висловлювати тим, що забороняють іншим бути собою, треба нагадати їм, де правда», - сказав в коментарі «Главкому» дипломат. Він нагадав, що підтримка Канади України «включає військову, економічну, а також підтримку у галузі прав людини».

Загалом, біля 20% учасників акції – іноземці, розповів «Главкому» Зорян Кісь. Заселфитися на марші не згаяли можливості і заступник міністра з економічного розвитку Максим Нефьодов і скандальна заступниця голови МВС Анастасія Дєєва.

.jpg_31Фото з Facebook Анастасії Дєєвої

Спеціально до Києва для участі в Марші рівності приїхав із Санкт-Петербурга представник Альянсу гетеросексуалів і ЛГБТ за рівноправність Олексій Сергеєв. Він каже, що в Росії влада забороняє акції, мотивуючи це забороною пропаганди. Росіянин радіє за Україну, яка «рухається в Європу». «У Києві вперше на прайді. Я сам бісексуал. В нашій ініціативній групі багато гетеросексуалів, в цьому наша фішка, ми намагаємося залучати союзників», - розповів він «Главкому».

(фото: Михайло Глуховський / Главком)Громадський активіст із Санкт-Петербурга Олексій Сергеєв уперше в Києві на Прайді. Каже, що в Росії подібне провести не має жодної змоги (фото: Юлія Тунік / Главком)

«Любов, посмішка і доброта - єдині методи, що можуть перемогти ненависть. Я читала про загрози на цьому мітингу, але мене неможливо зупинити. Я пережила Майдан, я пережила Помаранчеву революцію. Я народилася в Києві і ніяка тварюка не заборонить мені пройти 1200 метрів по вулиці свого улюбленого міста», - заявила травесті-діва Монро.

«Я вперше на акції. Якщо я хочу жити спокійно далі, то мені потрібно вийти на акцію сьогодні. В інших країнах такі акції більше схожі на свято, на парад, на карнавал. У нас це поки що захід зі зверненнями, з проханнями. Не зовсім святкова атмосфера», - розповів одесит Маріус «Главкому», позиціонує себе як пансексуал. Влітку одеські активісти також хочуть провести свій прайд.

(фото: Станыслав Груздєв / Главком)Маріус - гість з Одеси. Вперше на Марші рівності у Києві. Готується до подібного маршу в Одесі, який запланований на серпень (фото: Станіслав Груздєв / Главком)

Примітно, що навіть серед учасників Маршу рівності були ті, які не вважають, що в Україні порушуються права ЛГБТ-спільноти. «Порушити те, чого немає, неможливо з юридичної точки зору. У нас немає в Україні систематичного порушення прав ЛГБТ-спільноти. Може і є якісь окремі випадки, хтось кого на роботу не взяв, але систематичних порушень немає», - заявив в коментарі «Главкому»адвокат Андрій Бузаров. За його словами, мінусом акції є те, що вона не несла ніяких оформлених думок ані у вигляді пропозицій законів, ані у вигляді звернення.

Станцію метро Льва Толстого, яка була закрита із самого ранку, у кінці Маршу відкрили для безпечної евакуації його учасників. Потім вхід до метро знову закрили «в цілях безпеки». Тим, хто затримався на поверхні, потрапити на станцію вже було неможливо. Правоохоронці зупиняли усіх. «Це що, через педиків?», - обурювались до поліцейських деякі люди, які не встигли зайти до метро разом з групою ЛГБТ-активістів. Поліцейський, дивлячись на годинник, заявив, що вхід до метро відкриють після наказу, оскільки треба, щоб учасники Маршу дісталися безпечного місця. Приблизно о 13:00 на площі Льва Толстого біля метро вже майже нічого не нагадувало про подію. Лише бійці Нацгвардії та поліцейські чекали на наказ залишити місце перебування.

Читайте також матеріали «Главкома»:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: