Економіст назвав головні ризики бюджету 2017

Економіст назвав головні ризики бюджету 2017
Фото з відкритих джерел

У цьому бюджеті немає бути ніяких прогнозованих цифр, як от від приватизації, пошук «золота Полуботька», «вкрадених» коштів Януковича.

Закладати в бюджет ще неіснуючі гроші від приватизації, неповернутих коштів Януковича недоцільно і не правильно. Різке підвищення акцизу на тютюн та алкоголь негативно вплине на дохідну частину бюджету, і відкриє шлях до контрабанди цих товарів. Про це зауважив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко під час прес-конференції в прес-центрі Главкома.

У цьому бюджеті немає бути ніяких прогнозованих цифр, як от від приватизації, пошук «золота Полуботька», «вкрадених» коштів Януковича. «Бо такі цифри можуть бути спростовані реальним часом. Це повинно бути винесено за межі державного бюджету. Якщо ці гроші будуть отримані, їх треба використати на погашення державних боргів», - говорить Устенко.

Рівень дохідної частини бюджету знаходиться в зоні ризику в тому випадку, якщо буде різке збільшення акцизу на тютюн та алкоголь. «Я не вірю в те, що у нас, як в корумпованій країні, не відкриються контрабандні канали, і як наслідок, бюджет недоотримає», - продовжує він.

На переконання економіста, політики повинні відкинути популізм в питанні пенсійної системи. Бо в іншому випадку ця система розвалиться. «Ми ризикуємо тим, що скотимося до рівня країн Середньої Азії, в яких взагалі не існує ніякої пенсійної системи і обслуговування пенсіонерів стає справою їхніх родичів. Досвід Казахстану свідчить, середня пенсія є у всіх і більше ніяких диспропорцій. Вони вважають, що про пенсіонів мають дбати їхні родини. У них така ментальність», - додає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера.

Ні в якому разі не можна намагатися збільшувати заробітну плату тим, хто в державному секторі на високих посадах, адже в цих людей зарплатня може бути на достатньому рівні. «Я розумію, що зарплатня в якогось чиновника на рівні 20 тисяч гривень здається зовсім недостатньою для цього самого, але це, вибачте, в чотири рази вище за середню заробітну плату по економіці в Україні», - резюмував економіст.

Пропонуємо переглянути запис всієї прес-конференції, присвяченої темі бюджету 2017 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: