Екс-уповноважений України в суді ООН розказав, як притягнути Росію до відповідальності

Екс-уповноважений України в суді ООН розказав, як притягнути Росію до відповідальності

Екс-уповноважений України в суді ООН розказав алгоритм, як покарати Росію за її агресію

Україні необхідно створити міжвідомчий координаційний орган, який почне готувати консолідовану претензію до РФ, яка здійснила акт агресії проти України. Про це розповів Володимир Василенко, надзвичайний і повноважний посол України, представник України в Раді ООН із прав людини (2006–2010 рр.),  уповноважений України в Міжнародному суді ООН (2008 р.), під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома».

Крім спрямованих зусиль на позитивне завершення справ в міжнародних судових інстанціях, влада України, вище політичне керівництво повинно насамперед виробити чітку правову позицію щодо відсічі збройній агресії Росії і ліквідації її наслідків. А саме не називати події на сході України АТО. На думку Василенка, на сьогоднішній день такої правової позиції не існує.

«Крім вироблення чіткої правової позиції щодо реалізації відповідальності Росії за акт агресії проти України необхідно створити спеціалізований міжвідомчий координаційний орган, який розпочав би підготовку консолідованої претензії України як держави, що зазнала агресії до РФ, яка здійснила цю агресію. Мається на увазі, що зусиллями всіх органів  - Міністерство оборони, СБУ, Міністерство юстиції, МЗС та інші органи – необхідно узагальнити всі документи і матеріали, які свідчать про сам факт збройної агресії Росії проти України, юридично оформити ці факти, це не повинні бути звичайні повідомлення в ЗМІ. Це мають бути належним чином оформленні документи», - говорить посол.

Він також зазначає, що необхідно виробити методику обрахування тієї шкоди, яку спричинила збройна агресія Росії проти України. Далі підрахувати всі збитки, які зазнала держава Україна, ліквідуючи ту шкоду, яка була нанесена.

«Наприклад, у нас майже два мільйони внутрішньо переміщених осіб. Держава витрачала кошти на їхнє утримання, допомогу. Ці витрачені кошти є однією із сум, яку можна буде включати в цю консолідовану претензію. І навіть створення самого органу по підготовці цієї претензії і видатки на утримання цього органу – це теж збитки держави, які мають бути включені в консолідовану претензію. Це велика робота, але цю роботу треба зробити. Інакше вирішити питання про відповідальність Росії буде висіти в повітрі. Це буде порожній звук», - переконує Василенко.

Озвучена модель спирається на звичаєве право і є визнаною в світі.

«Далі ця консолідована претензія і додатки до неї мають бути офіційно по дипломатичних каналах поширені. Очікувано, що Росія відмовиться визнавати цю претензію. Тоді Україна, формулюючи цю претензію, пред’являючи її Росії, має супроводжувати пропозицією про процесуальні заходи, які мають сприяти реалізації претензії, а саме це переговори з Росією, переговори за участю третьої сторони, створення арбітражу, звернення до Міжнародного суду ООН», - зауважує Посол.

На його думку, якщо Росія не піде в цьому питанні на зустріч, то в такому випадку Україна має право інтернаціоналізувати цю справу,  звернутися до ООН і поширити цю консолідовану претензію, як документ Генеральної асамблеї  ООН. Як насідок все світове співтовариство буде ознайомлене з реальною ситуацією, яка існує в Україні в наслідок збройної агресії Росії.

«Це стане потужним інструментом для спростування пропагандистської тези РФ, що тут є внутрішній конфлікт, а не акт російської агресії. Це має колосальне політичне значення», - переконує екс-уповноважений України в суді ООН.

Посол також навів історичний приклад під час ІІ світової війни.

«Держави антигітлерівської коаліції  під час розпалу війни, коли не було відомо, хто переможець, а хто переможений,  почали створювати такі консолідовані претензії до Німеччини  та її союзників. Зокрема в Радянському Союзі у 1942 році ухвалюється Указ президії Верховної Ради СРСР про створення надзвичайної урядової комісії щодо розслідування злочинів, які були вчиненні гітлерівською Німеччиною і тієї шкоди, яка була нанесена. Усі матеріали, які напрацювала комісія, стали підставою для виплати Німеччиною репарацій та організації Нюрнберзького процесу», - підсумував Василенко.

Далі надзвичайний і повноважний посол пояснив, чому зараз за жодним позовом України в міжнародних судах Росія не понесе відповідальності за свою агресію проти України.

За його словами, сьогодні складається хибне враження, що Росія буде в міжнародних судах покарана за свою агресію. Це не так.

«У ЄСПЛ знаходиться 5 позовів від України. Але ці позови подані державою України проти держави Росії за порушення РФ Європейської конвенції з прав людини.  Два позови в Міжнародному суді ООН – позови за порушення Росією двох конвенцій: Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, а також Міжнародної конвенції про боротьбу з тероризмом . Міжнародний трибунал ООН з морського права – позов стосується суверенних прав країни в її внутрішніх та територіальних водах, в портах, виключній економічній зоні та шельфах, тобто позов, що стосується порушення Конвенції ОНН 1982 року про морське право», - говорить Васленко.

Україна визнала юрисдикцію Римського статуту.

«У Міжнародному кримінальному суді є попереднє провадження прокурора суду. Це ситуація, яка пов’язана певним чином з агресією Росії проти України. Але навіть якщо МКС, спираючись на ті матеріали і документи, які представила Генпрокуратура, які зараз вивчає Прокурор суду, прийде до висновку, що мали місце скоєння воєнних злочинів і злочинів проти людяності, то у вироку буде йтися про можливу відповідальність фізичних осіб із складу вищого керівництва Росії за вчинення ними або за причетність до воєнних злочинів або злочинів проти людяності. Тобто йтиметься про кримінальну відповідальність фізичних осіб, але не про відповідальність Росії як держави», - резюмував Василенко.

Прес-центр «Главкома» також радить переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: