Експерт пояснив, чим закінчиться для України перегляд світового порядку США

Експерт пояснив, чим закінчиться для України перегляд світового порядку США
Світлина з відкритих джерел

Київ в своїй зовнішній політиці має прораховувати варіант можливості переходу США, а також їх союзників від політики збереження існуючого світового порядку до створення нового, де інтереси України не будуть враховані належним чином. Таке переконання висловив заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

В  основі нинішнього світового порядку, особливо після завершення Холодної війни, лежить ідея, що інтереси держав із більшим силовим потенціалом не повинні обмежувати можливість держав із меншим силовим потенціалом вільно обирати вектор своєї військово-політичної і економічної інтеграції. В Євроатлантичному просторі цей підхід був використаний, щоб сприяти розширенню НАТО і ЄС на схід, що мало б допомогти створити цілісну Європу, вільну та миролюбну.

«Проте Київ в своїй зовнішній політиці має прораховувати варіант можливості переходу США, а також їх союзників від політики збереження існуючого світового порядку до створення нового, де інтереси України не будуть враховані належним чином. Ідеї зафіксувати статус-кво щодо країн Східного партнерства і може розглядатися як приклад переходу від політики збереження існуючого світового порядку до формування нового. Нагадаємо, що порядок, який формувався в Європі після Холодної війни передбачав право кожної країни регіону приєднатися до НАТО і ЄС», - говорить Бєлєсков.

Ідеї переходу до формування нового світового порядку замість захисту старого є популярними як серед політиків, так і експертів. «Президент Дональд Трамп протягом  1,5 років правління відзначився як послідовний критик ліберального, заснованого на правилах міжнародного порядку, який він вважає абсолютно невигідним США. Натомість глава Білого Дому виступає за повернення до правила «сила робить тебе правим» (might makes right) в міжнародних відносинах», - продовжує експерт-міжнародник.

Він також зауважує, що паралельно із цими в американських академічних колах на фоні спроб частини експертів мобілізувати колег на підтримку нинішнього світового порядку почалася показова дискусія. Окремі експерти закликали колег у відповідь не ідеалізувати нинішній існуючий світовий порядок, а замість цього розпочати дискусію про нові контури майбутнього світового ладу.

Розмови про новий світовий порядок звучать не лише на американському боці Атлантичного океану. «В Європі із подібною ідеєю вже виступили президент Франції Емманюель Макрон і очільник МЗС ФРН Хайко Маас. Хоча  причиною їх заклику до створення нового світового порядку стала політика США, а не РФ, нескладно спрогнозувати поведінку континентальної Європи у питанні можливого членства України в НАТО в контексті побудови відносин із Москвою в новому світовому порядку. Емманюель Макрон, виступаючи цього року на Петербурзькому міжнародному економічному форумі, по суті визнав, що колективний Захід порушив дану Москві обіцянку не розширяти НАТО», - зазначає Бєлєсков.

Як прихильники збереження існуючого порядку так і прибічники створення нового світоустрою сходяться на тому, що США так чи інакше доведеться переоцінювати власні відносини із нинішніми союзниками та партнерами і шукати нових перспективних контрагентів, які допоможуть в реалізації зовнішньої політики. В цьому і криється головний шанс для України.

Офіційний Київ має перетворитися на незамінний елемент політики США в регіоні. «Зрозуміло такий сценарій означає збільшення швидкими темпами ВВП, а також подальший розвиток і модернізація сектору безпеки і оборони. За такого сценарію ріст ВВП неможливий без масованого залучення прямих іноземних інвестицій із розрахунку що 1 млрд. доларів ПІІ може генерувати додатково до 0,5% росту економіки на рік. Для росту ВВП в 6-8% необхідними є щонайменше 12-16 млрд. доларів ППІ на рік – в 2018 році іноземні інвестиції в Україну склали лише 2,5 млрд. доларів. Для порівняння в 2008 році Україна отримала 10 млрд. доларів інвестицій», - пояснює заступник директора Інституту світової політики.

На його думку,  саме в цьому полягає ключове завдання для України протягом наступних 10-15 років – нарощення силового потенціалу. «Саме  баланс сил є ключовим чинником на міжнародній арені, який визначає параметри взаємодії держав і спроможність домогтися врахування власних інтересів. Збільшення ВВП темпами в 6-8% на рік дозволить подвоювати ВВП кожні 10 років. Лише за такого сценарію Україна отримає достатньо силових ресурсів і може перетворитися на привабливого стратегічного партнера США в Євразії. Посилення силового потенціалу означатиме можливість захищати національні інтереси не залежно від домовленостей третіх країн і гарантувати, що в разі створення нового світового порядку українське бачення буде врахованим», - резюмував Бєлєсков.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: