Експерт пояснив, чому ультраправі нападають на ромські поселення

Експерт пояснив, чому ультраправі нападають на ромські поселення

Активісти, що сповідують ультраправу ідеологію, чинять насилля над ромами, бо хочуть для себе здобути дешеву популярність серед населення. Таку думку висловив В’ячеслав Ліхачов, експерт у тематиці правих груп в Україні та Росії, очільник напрямку документування «Восток – СОС», під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

На його думку, в українському суспільстві великий рівень ксенофобії щодо ромів.

 «Насправді є велика проблема з інтеграцією цього етносу в українське суспільство. Є весь комплекс соціальних проблем, що пов’язано з цією неінтеграцією, маргінальністю частини ромів. Держава нехтує цим питанням. Накопичуються проблеми, рівень ксенофобії зростає. Відсутність покарання за насилля стимулює ультраправих активістів до наступних актів насильства. А це насилля в очах суспільства не відштовхує від ультраправих, а навпаки привертає до них увагу. В певних випадках після акцій нападів на якісь заходи, ультраправі отримували критику і нерозумння з боку громадян. Адже люди не розуміють, навіщо було кидати димову шашку в кигарню «Є» у Львові, де проходив захід присвячений холокосту. Або згадайте як три роки тому Правий сектор напав на Марш Рівності, який проходив на Оболоні. Під час тих подій дуже постражав нацгвардієць ветеран АТО. Тоді була критика ПС», - розповідає Ліхачов.

В ситуації з погромами ромських таборів навпаки через застосоване насилля можна здобути прихильність суспільства.

«А завдяки відгукам в соцмережах та ЗМІ вони здобули цю популярність. Після першого погрому на Лисій горі в Києві ромського табору активістами з організації С14 інші ультраправі почали наслідувати їх в регіонах. Вони відчули, що це «золота жила», коли через їхні звичні насильницькі дії можна здобути позитивну для себе популярність у населення. Ці активісти стають відомим, преса бере у них коментарі. Хоча я взагалі не розумію, навіщо , наприклад, в студію кликати людей, які вчинили погром, і вислуховувати їх як вони розповідають, що погроми робити це добре . Але такі речі сьогодні відбуваються», - продовжує Ліхачов.

На його переконання, непокараність ультраправих за акти насилля підриває  основи держави, втрачається довіра до правоохоронних органів, які мають виключну монополію на насилля.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: