Експерт пояснив, чому зростає вартість нафтопродуктів на АЗС

Експерт пояснив, чому зростає вартість нафтопродуктів на АЗС
Світлина з відкритих джерел

85% нафтопродуктів Україна  закуповується за кордоном. На зростання вартості впливає збільшення ціни на нафтову сировину та девальвація гривні. Про це розповів під час прес-конференції в прес-центрі Главкома директор з нспеціальних проектів НТЦ «Псіхєя» Геннадій Рябцев.

Україна є імпортозалежною державою. 85% нафтопродуктів закуповується за кордоном. Тому вона змушена реагувати на світові тенденції та на курс валюти, адже нафтопродукти купуються за комерційним курсом валюти.

«Є два чинника зростання вартості нафтопродуктів усіх марко. По-перше, протягом грудня початку січня місяці суттєво зросли ціни на нафтопродукти в основних країнах, з яких імпортуємо , а саме Білорусь, Польща, Литва, Румунія та інші країни ЄС. Подорожчання  нафтопрокутів оцінюється в межах від 5-9% в цих країнах, і пов’язують його з тим, що дорожчає нафтова сировина. Прямої залежності від нафтового котирування  та вартістю нафтопродуктів не існує,однак  будь-який переробник чи власник нафтопереробного підприємства не може ігнорувати той факт, що на світових біржах протягом грудня і початку січня деривативи подорожчали на 20%. Це призвело до того, що нинішні нафтові котирування є найвищими з 2014 року», - говорить Рябцев.

Тому подорожчання нафтопродуктів на кордоні, яке є обов’язковим після такого зростання нафтових котирувань є першим основним чинником зростання  вартості бензину та дизельного палива у роздрібній торгівлі на українських АЗС.

«По-друге, на зростання вартості впливає курс національної валюти. Валюта за останній період подорожчав на 6-7 % обов’язково означатиме подорожчання ціни на нафтопродуктів. Це 40-50 копійок підвищення ціни через 2-3 тижні», - продовжує експерт.

За його словами, ми маємо близько 80 копійок як наслідок зростання цін на нафтопродукти на кордоні, ми маємо 40 копійок як наслідок зростання курсу іноземної валюти. В сумі це близько одна гривня або 1,20 грн., плюс сюди закладаються цінові ризики, які пов’язані з тим, що продовжується девальвація гривні.

На переконання Рябцева, на початку лютого зростання вартості нафтопродуктів буде подовжуватися.

Пропонуємо переглянути також запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: