Експерт розповіла, як переселенці зможуть проголосувати на виборах

Експерт розповіла, як переселенці зможуть проголосувати на виборах

Тетяна Дурнєва, виконавча директорка Громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ»

Світлина: Главком/ Станіслав Груздєв

На Попередніх виборах вимушені переселенці не могли реалізувати своє конституційне виборче право. Цього року очікується підвищений рівень участі виборців з числа ВПО. Для цього їм потрібно до 25 березня подати заяву в найближчий відділ ведення Реєстру виборців. Жодних документів, які б обґрунтовували необхідність зміни місця голосування для таких виборців не потрібно. Про це розповіла виконавча директорка Громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ» Тетяна Дурнєва під час прес-конференції «Виборчі права мобільних категорій громадян на всіх видах виборів» у прес-центрі «Главком».

«На виборах Президента-2019 очікується підвищений рівень участі виборців, які не могли голосувати на трьох попередніх виборах в Україні. Зокрема, мова йдеться про внутрішньо переміщених осіб та мешканців тимчасово окупованих територій», - говорить Дурнєва.

За її словами, на виборах Президента України у 2014 році 81,8% виборців Донецької області (близько 2 млн громадян) не змогли проголосувати через окупацію окружних комісій та терористичну загрозу. На парламентських виборах восени 2014 року відносно незначна кількість виборців з «пропискою» на тимчасово окупованій території скористалася процедурою тимчасової зміни місця голосування. Навіть ті, хто зміг проголосувати, отримував лише один бюлетень, не маючи можливість обирати депутата в мажоритарному окрузі. На місцевих виборах 2015 року внутрішньо переміщені особи не голосували взагалі, за виключенням двох громадян, які домоглися участі в виборах через суд.

«Фактично це будуть перші вибори, на яких всі громадяни, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованій території Донецької, Луганської областей та Криму зможуть безперешкодно обрати виборчу дільницю на підконтрольній території та реалізувати своє право на обрання Президента України. Для цього лише потрібно взяти паспорт та до 25 березня подати заяву в найближчий відділ ведення Реєстру виборців. Жодних документів, які б обґрунтовували необхідність зміни місця голосування для таких виборців не потрібно», - пояснила Тетяна Дурнєва.

Окрім того вона підняла питання необхідності посилення інформаційно-просвітницької кампанії про можливість зміни місця голосування для виборців, які 31 березня перебуватимуть не за місцем реєстрації. «В питанні інформування виборців важлива злагоджена робота представників Центральної виборчої комісії, Державного реєстру виборців, Міністерства юстиції, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та ВПО, Міністерства інформаційної політики та громадських організацій. Ми вітаємо готовність держави підвищити рівень участі громадян у виборах та закликаємо Центральну виборчу комісію максимально спростити процедуру зміни місця голосування без зміни виборчої адреси для всіх виборців», - повідомила Тетяна Дурнєва.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: