Експерти пояснили, як вплинуть протести в Гонконгу на місцеву економіку

Експерти пояснили, як вплинуть протести в Гонконгу на місцеву економіку
Протести у Гонконгу
Світлина з відкритих джерел

Протести в Гонконгу проти законопроекту про екстрадицію можуть завдати економічних збитків. Таку думку висловили журналіст-міжнародник, член правління Української асоціації китаєзнавців Олексій Коваль та  керівник секції Азіатсько-Тихоокенського регіону Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, китаєзнавець Юрій Пойта під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

«Між Гонконгом і США підписані спеціальні угоди, які встановлюють не просто стратегічні відносини, вони встановлюють преференції торговельних відносин. Тому що всі товари, які йдуть від Гонконгу до США, вважаються зробленими не в Китаї. І тому торговельні бар’єри, торговельні війни не стосуються Гонконгу», - каже Пойта.

Експерт зазначає, що Гонконг є дев’ятнадцятим партнером Сполучених Штатів Америки в торгівлі. «В Гонконгу є сальдо в торговому обороті Америки, тому рахується воно окремо (не рахується торговельне сальдо з Китаєм, хоча Гонконг входить до КНР. – Главком), складає 30 мільярдів доларів, це також дуже важливо», - продовжує Пойта.

 

Гонконг є своєрідними воротами для США у азійський регіон. «У той же час це вигідно Китаю, тому що реєструючи там компанії, можна обходити відповідні  бар’єри, тарифні бар’єри і т.д.  І по таким особливим умовам можна працювати зі США, з іншим світом. Наразі також розглядається можливість стосовно того, якщо ситуація буде погіршуватись, то не виключено, що США будуть переглядати законодавство стосовно торгівлі й особливих відносин між США і Гонконгом, що також може бути одним із важелів для впливу під час торговельної війни», - каже Пойта.

Олексій Коваль звертає вагу на те, що сьогодні місцевих мешканців турбує питання впливу затяжних мітингів на економіку їхнього регіону.

 «Гонконгців зараз турбує, чи вплинуть ці протести на економічну ситуацію, чи злякаються інвестори, які вкладають шалені гроші. Справді, ці всі події можуть вплинути на бізнес-клімат, на економічну активність в Гонконгу, на проведення міжнародних конференцій. Після цих подій, я думаю все ж таки -  це пауза (у протестах – Главком), тому що закон не відкликаний, хоча цього домагаються тепер протестувальники. Більше того на останніх своїх виступах вони заявили,  що хочуть відставки пані губернаторки (губернатор Гонконгу Кері Лам вважається лояльною до Пекіну. – Главком) і це теж треба врахувати», - зауважує Коваль.

Нагадаємо, 12 червня у Гонконзі між протестувальниками та поліцією трапилися сутички. Повідомлялося, що біля будівлі уряду у бік правоохоронців протестувальники кидали запальні суміші, а та у свою чергу застосовувала проти демонстрантів кийки та сльозогінний газ.

Підготувала Анастасія Рогожинська, практикантка

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: