Якщо Україна стане нейтральною державою, Росія уникне відповідальності за агресію

Якщо Україна стане нейтральною державою, Росія уникне відповідальності за агресію

Україні не можна приймати статус нейтральної держави. Оскільки в такому випадку Російська Федерація уникне відповідальною за збройну агресію в Україні. Історичний досвід свідчить, що всі держави, які були в статусі нейтральних, у зв'язку з агресією Німеччини свого часу, переглянули своє бачення і висловлювалися за відмову від нейтралітету. Про це розповіли експерти-міжнародники Інституту світової політики Лео Літра та Микола Бєлєсков під час прес-конференції в прес-центрі Главкома.

Враховуючи численні порушення двосторонніх і багатосторонніх зобов’язань щодо України з боку РФ, у нинішніх умовах гіпотетичне проголошення Україною нейтралітету має усі шанси повторити долю Будапештського меморандуму. Нейтральний статус України дозволить Росії уникнути відповідальності за агресію, повернути доступ до західних ресурсів, зменшить увагу Заходу до проблематики України, а отже, створить умови для відновлення агресивних дій.

Аналітики також зауважують, що проголошення нейтрального статусу не приведе до припинення російської агресії і відновлення територіальної цілісності України. 

Окрім того, історичний досвід свідчить про протилежне. Проголошення нейтрального статусу такими країнами, як Бельгія, Данія, Фінляндія, Нідерланди, Норвегія протягом Другої світової війни не допомогло їм уникнути агресії. При цьому навіть Швеція і Швейцарія були змушені модифікувати свою зовнішню політику задля її відповідності інтересам Третього рейху.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: