Кандидатів до ПАРЄ закликають до деокупації Криму

Кандидатів до ПАРЄ закликають до деокупації Криму
Світлина з відкритих джерел

Кандидати в євродепутати повинні чітко сказати свою позицію щодо анексії Криму

Активісти міжнародного руху за деокупацію Криму і солідарність з кримськотатарським народом #LIBERATECRIMEA напередодні виборів до Європарламенту в прес-центрі «Главкому» презентували кампанію «# Європарламент: кандидати, скажіть: чий Крим?» Вона спрямована на визначення позиції партій, кандидати яких балотуються в Європарламент, з питань деокупації Криму та захисту прав людини на півострові.

За словами активіста руху Ескендера Бариева, Європейський Союз є глобальним гравцем у світовій геополітиці, а Європейський парламент - важливим міжнародним інститутом, рішення якого грають важливу роль у геополітичних процесах. «У зв'язку з цим, цілями кампанії «Європарламент. Кандидати, скажіть: чий Крим? » Є: залучення кандидатів в депутати до Європейського парламенту до проблем деокупації Криму, відновлення територіальної цілісності України, продовження санкцій проти Російської Федерації, захисту прав людини в окупованому Криму, захисту колективних прав кримськотатарського народу; популяризація через ЗМІ в Європі тем окупованого Криму, порушення міжнародного права Російською Федерацією; інформування виборців європейських країн про важливість обрання адекватних професійних політиків, які можуть захистити від агресії Російської Федерації не тільки Європейський Союз, але і Європу, і весь світ; виявлення проросійських європейських політиків», - заявляє Барієв.

За словами іншого учасника прес-конференції Сергія Пархоменка, активісти руху #LIBERATECRIMEA в країнах ЄС відправили листи в національні партії, які беруть участь у виборах до Європарламенту, в яких просять дати чітку відповідь щодо їхньої позиції. «Ми запитали у листах, чи буде партія підтримувати деокупацію Криму? Чи буде підтримувати відновлення територіальної цілісності України? Чи буде підтримувати продовження санкцій проти Російської Федерації? Яка позиція партії щодо захисту прав людини в Криму? Яка позиція партії щодо захисту колективних прав кримськотатарського народу?», - перераховує запитання до європейських партій Пархоменко.

За словами Браієва, якщо по кожній позиції відповідь від партій буде негативним, активісти будуть проводити пікети офісів партій в тій країні, де вони діють, а кандидатів від неї будуть асоціювати як агентів Путіна)» , - зазначив Барієв.

На прес-конференції були представлені фотографії з перших акцій листів в Латвії. Також по скайпу підключилися Керівник кримськотатарського суспільства в Литві, представник Меджлісу кримськотатарського народу в Литві Адас Якубаускас і Керівник асоціації українців в Ірландії Микола Круцик, які в своїх виступах підтвердили важливість кампанії.

Нагадаємо, що в рамках виборів Президента України активісти руху #LIBERATECRIMEA провели кампанію «Кандидат, скажи: чий Крим?». В результаті моніторингу ними був сформований «сірий список», в який увійшли 14 кандидатів, в програмах яких не було згадок про Крим. Згодом ряд з них відреагували на заклик руху і озвучили свої позиції по Криму. За результатами було сформовано «чорний список», в який увійшли 9 кандидатів у президенти України. Активісти руху вручили їм «чорні мітки». Перед другим туром виборів активісти представили аналіз риторики Петра Порошенка і Володимира Зеленського по кримській темі.

#LIBERATECRIMEA - це міжнародне громадянський рух за звільнення Криму і солідарність з кримськотатарським народом. Воно спрямоване на посилення голосу громадянського суспільства, який закликає до припинення незаконної окупації Криму, грубого порушення міжнародного права і першопричину незліченних порушень прав людини, скоєних в Криму з лютого 2014 року.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: