Музей Української революції 1917-1921 р.р. під загрозою знищення?

Музей Української революції 1917-1921 р.р. під загрозою знищення?
Світлина: Музей Української революції 1917-1921 р.р.

Роботу Музею Української революції паралізовано і постала реальна загроза збереження його експозиції.

Під час прес-конференції в прес-центрі ІА Главком Сергій Кот, к. і. н, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН, голова правління Фундації ім. О. Ольжича; Олександр Кучерук, завідувач відділу «Музей Української революції 1917-1921 років» Національного музею історії України; Іван Ангелін, юрист Національного музею історії України  поінформували громадськість про ситуацію, яка склалася зі збереженням унікальної експозиції відділу «Музей Української революції 1917 – 1921 рр.» НМІУ.

Сергій Кот, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН, голова правління Фундації ім. О. Ольжича; Олександр Кучерук, завідувач відділу «Музей Української революції 1917-1921 років»; Іван Ангелін, юрист музею Сергій Кот, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН, голова правління Фундації ім. О. Ольжича; Олександр Кучерук, завідувач відділу «Музей Української революції 1917-1921 років»; Іван Ангелін, юрист музею


Як повідомляють працівники музею, 30 травня 2019 р. о 12 год. 45 хв. було знеструмлено експозиційну залу Музею. Зробив це технічний персонал Будинку вчителя, у приміщенні якого розташований Музей, без жодного попередження та пред’явлення будь-яких документів, посилаючись лише на усне розпорядження в. о. директора Стешука О. І. Із самим Стешуком ні співробітникам відділу «Музей Української революції 1917 – 1921 рр.» НМІУ, ні дирекції Національного музею історії України, структурним підрозділом якого є згаданий Музей, поспілкуватися так і не вдалося. Внаслідок знеструмлення під загрозою викрадення чи знищення опинилися експонати Музею, серед яких оригінали видруків Універсалів Української Центральної Ради, особисті речі, та документи, пов’язані із життям М.Грушевського, Є. Чикаленка, С.Петлюри, Є. Коновальця, О. Шульгина, М. Капустянського, Р. Сушка, М. Битинського, а також – колекції мап України та одностроїв українських вояків доби УНР, Української держави та ЗУНР, унікальна фалеристика, рідкісні грошові банкноти часів визвольних змагань.

Частина експонатів перенесена в фонди Національного музею історії України, але доля Музею української революції лишається невизначеною. Слід нагадати, що спроба позбутися Музею Української революції з боку дирекції Будинку вчителя триває уже два роки. У лютому завершився договір оренди Музею з Будинком вчителя і всі спроби поновити його досі були марними. 
Під час прес-конференції її учасники наголосили, що йдеться про факт прямої рейдерської атаки, яка здійснюється у час, коли в усій державі продовжують відзначати 100-річчя Української революції 1917 – 1921 рр. Паралізовано роботу Музею Української революції, до якої тепер не можуть потрапити відвідувачі, постала реальна загроза збереження його експозиції. Підкреслювалося, що робота Музею Української революції в будинку, історично пов’язаному із діяльністю Української Центральної Ради, підтверджена також і нині чинним Указом Президента України.

У ситуації, що склалася, учасники прес-конференції бачать лише два можливих виходи: на період проведення в Будинку вчителя ремонтних робіт Музей Української революції (зі збереженням цілісності свого експозиційного фонду) продовжує повноцінну роботу в одному з інших його приміщень; можливий також варіант тимчасового розміщення Музею Української революції в одному з приміщень Українського дому (він будувався як музейна споруда, що дозволить продовжити роботу Музею та гарантувати збереження його експонатів).

Сергій Кот як голова правління Фундації ім. О. Ольжича підкреслив, що у випадку продовження рейдерського захоплення та насильницького виселення Музею Української революції з приміщення, у якому він нині розташований, Фундація ім. О. Ольжича, яка під час створення Музею у 2009 р. виділила йому для експонування 90 % експонатів (вони були збережені українцями в діаспорі), вимагатиме повернення своїх артефактів до того часу, допоки Музей Української революції знову повноцінно не запрацює в будинку Української Центральної Ради.

Переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: