Навальний не зможе стати реальною опозицією кремлівського режиму

Навальний не зможе стати реальною опозицією кремлівського режиму

Головне завдання Навально ствердитися серед російської опозиції. Адже російський політик навряд чи зможе стати справжньою альтернативою режиму Путіна. Також за законами Російської Федерації Олексій Навальний не може балотуватися на президентських виборах 2018 року з одного боку, а з іншого Конституція йому це дозволяє. Про це розповіли Борис Кузнєцов, автор доповіді «Справа: Навальний проти Усманова», політемігрант, Член Міжнародного Союзу літераторів і журналістів (APIA) , колишній адвокат, який представляв інтереси родин загиблих ні підводному човні «Курськ», Тарас Березовець, президент Фонду Національних Стратегій, Ілля Пономарьов, колишній депутат ДержДуми РФ, опозиційний політик під час конференції в прес-центрі «Главкома».

За словами президента Фонду Національних Стратегій опозиціонер навряд чи може стати справжньою альтернативою режиму Путіна.

«Фігура Навального відома в Україні. Був період, ще до подій 2014 року, коли під час мерської кампанії в російській столиці  Навальний став достатньо популярною фігурою в ліберальних колах України, серед експертів, політиків, журналістів. Були певні надії на те, що Навальний зможе стати представником системної опозиції існуючого кремлівського режиму Путіна. Але як ми знаємо, все, що сталося  після цього – це  і радикальна позиція Навального стосовно Криму,  і  його неоднозначні висловлювання стосовно України. Сьогодні залишає дуже мало надій, у мене їх не було, що Навальний дійсно зможе стати реальною опозицією кремлівського режиму», - сказав Тарас Березовець.

Також він висловив думку, що Навального використовують як  один з елементів проти керуючої влади РФ.

Опозиційний політик Ілля Пономарьов зазначив, що Олексій Навальний не має юридичного права висувати свою кандидатуру на президентські вибори 2018 року.

«Діючий федеральний закон про вибори на пряму забороняє Навальному балотуватися. Тому я вважаю, що вірогідність того, що він буде допущений до виборчої кампанії дорівнює нулю. На даний момент в Кремлі відбуваються дискусії стосовно того, щоб зробити все пристойно, щоб була видимість ліберальних кандидатів, щоб була конкуренція. Всі бояться, що громадяни Росії проголосують ногами та не прийдуть голосувати зовсім», - зауважує Ілля Пономарьов.

А от юрист Боріс Кузнєцов навпки вважає, що Навальний має законні підстави податися на президентство.

«Існує певна колізія між Конституцією РФ та законами, які є на цю тему. На мою думку через протиріччя має діяти Конституція. За Конституцією він має право балотуватися», - переконаний Кузнєцов

За оцінками Пономарьова, головне завдання Навального не посісти президентське крісло,а  зайняти головну  роль серед опозиції.

«Завдання Навального не стільки балотуватися в президенти, скільки конкуренція на самому опозиційному фланзі. Він розуміє, що навіть якщо його допустять до виборів, то перемогти Путіна в березні 2018 року буде не можливо. Таким чином виставлена система, яка достатньо захищена від такого сценарію з правової точки зору. Але зайняти  друге місце і стати головним  опозиціонером – це завдання можливе, яке він не без успіху виконує», - говорить Пономарьов.

На думку Бориса Кузнєцова ставлення  Навального щодо  України – це  тимчасовий політичний хід, щоб зберегти прихильність електорату.

 «Зверніть увагу, що він не говорить про анексію Криму. Він замилює це питання. Для того, щоб залучити до себе електорат. Він не дурна людина в розуміє, що це анексія. Але на передвиборчу кампанію він займає таку позицію. На мою думку, вона зміниться по відношенню до України в кращий бік,  якщо він стане президентом. Якщо припустити, що його допускають і він відкрито заявляє, що Крим український, то від нього значна частина електорату просто піде. Така моя точка зору», - говорить Борис Кузнєцов.

Пропонуємо перегляну запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: