Потрібно проводити індексацію пенсій для менш забезпечених громадян – економіст

Потрібно проводити індексацію пенсій для менш забезпечених громадян – економіст
Главком

Індексація пенсії не може проводитись для всіх громадян. В першу чергу потрібно звернути увагу на менш забезпечених пенсіонерів. Про це розповів Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера на прес-конференції у прес- центрі «Главкома».

Не всі громадяни мають отримати індексацію. Економіст розповідає, що потрібно намагатись захистити не пенсіонера, який пішов на пенсію у 40 років та отримує декілька тисяч, а тих, які отримують 1300-1500 грн. Адже саме вони знаходяться під серйозним ударом.

«Я вважаю, що справедливість в реальності буде порушена, якщо ми індексуємо по всій сітці. Якщо ми дамо плюс 12-15% всі – і тим, хто отримує тисячу і тим, хто – 10 тисяч. Не правильно це. Я розумію, що 10 тисяч – це  не так і багато, але якщо порівняти з середньою заробітною платою в Україні, яка знаходиться на рівні 6,500. Відповідно 10 тисяч - це вище ніж середня заробітна плата в українській економіці. Я розумію, що така зарплатня також не дозволяє вести життя на широку ногу. Але знову ж таки питання до тих, хто помирає і не може вижити на ті гроші, які він отримує. Тому індексація має йти прогресивною шкалою. При цьому вона має збільшуватись для тих, хто отримує менші доходи. Той хто отримує 10 тисяч може взагалі не отримати індексації», - говорить Олег Устенко.

За словами Устенка, влада має  забезпечувати нульовий приріст реальних доходів, щоб українське населення не надто відчуло удар інфляційних процесів.

«Стосовно індексації та підняття пенсій. Давайте не забувати, щоб інфляційні процеси не занадто сильно били по населенню, потрібно забезпечувати нульовий приріс, але в реальних виявах доходів населення. Як мінімум має бути коректування на рівень інфляції. Якщо за результатом цього року рівень інфляції буде, як мінімум, 12%, то до кожної тисячі, яку отримують пенсіонери має бути додано 120 грн. Просто для того щоб зберегти його рівень життя таки, яким воно було минулого року», - говорить Устенко.

Олег Устенко зазначає, що у більшості пенсіонерів до списку  витрат входить тільки неякісна їжа та оплата комунальних послуг.

«Коли 55% в споживчої корзини складають продукти харчування - це характеристика найбідніших країн світу. Більше того у цих людей, які пенсіонери, в реальній споживчій корзині відсоток, який йде на харчування значно більший. В реальності уся ця корзина складається з 2 великих порцій: їжа ( неякісна, погана та в маленькій кількості) та комунальні послуги. Більше там нічого немає. Тому й кажуть, що інфляція б’є по найменш забезпеченим. Потрібно намагатись захистити не пенсіонера, який був співробітником силового відомства, пішов на пенсію у 40 років і отримує декілька тисяч, а ту бабусю і дідуся, які отримують 1300-1500 грн. Саме вони знаходяться під серйозним ударом. Їх потрібно захищати», - розповідає економіст.

Також Устенко розповідає, що потрібно намагатись вирівняти співвідношення пенсіонерів та працюючих людей. Адже в країні в якій є 12 пенсіонерів на 10 працюючих – нормального пенсійного обслуговування бути не може.

«Підсумок один: можна відкрити кордон і запустити більше мігрантів, для того, щоб збільшити кількість працюючого населення. Тоді ми звісно отримаємо проблему з тим, чи асимілюються вони. Друге – ми не Західна Європа, не Німеччина чи Австрія, куди будуть намагатись приїхати успішні мігранти. Скоріше за все ми отримаємо низько кваліфіковану робочу силу. Але це може бути. Або намагатись зменшити кількість тих, хто отримує пенсію. Але не як кажуть, що за рахунок зменшення фізичної кількості пенсіонері, а за рахунок збільшення пенсійного віку. Іншого виходу в реальності не існує», - пояснює економіст.

Пропонує переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: