Правозахисник розказав про один із головних викликів в царині прав людини буде у 2019 році

Правозахисник розказав про один із головних викликів в  царині прав людини буде у 2019 році

Богдан Крикливенко, співзасновник Українського інституту з прав людини

Фото: Главком/ Станіслав Груздєв

У 2019 році відбудуться президентські та парламентські вибори. Тому дотримання виборчих прав громадян України буде викликом у наступному році для держави. Адже до сих пір внутрішньо переміщені особи позбавлені частково виборчих прав. Таку оцінку дав колишній керівник Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, співзасновник Українського інституту з прав людини Богдан Крикливенко під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

«Як би нам всім не хотілося відмежовувати права людини від політики, але 2019 рік матиме великий вплив на дотримання прав і свобод людини з точки зору активного виборчого року. У березні відбудуться вибори президента. По процедурі це візьме час до червня, з урахуванням того, що буде перший тур, потім другий тур, порахували і оголосили результати, а потім приведення до присяги обраного кандидата», - каже Крикливенко.

 За цими подіями розпочнеться активна кампанія з підготовки виборів до парламенту, що повинні відбутися у жовтні 2019 року. «Тут є весь спектр питань як їх відслідковувати з точки зору свободи слова, з точки зору права мирних зібрань, а також реалізації виборчих прав. У нас є велика кількість українців, які позбавлені виборчих прав – внутрішньо переміщені особи. 1,5 млн осіб не зможуть проголосувати за свого кандидата – мажоритарника до парламенту. А навіть якщо і зможуть, то там така довга покрокова інструкція, як цим людям отримати своє конституційне право мати місце у списку виборців за місцем фактичного проживання», - продовжує співзасновник Українського інституту з прав людини.

Окрім того, правозахисник відзначає боротьбу на дипломатичному рівні за права українських бранців Кремля у наступному році.

«На міжнародному дипломатичному рівні повинна продовжуватися боротьба за визволення політичних бранців Кремля. Градус міжнародної уваги не слід знижувати у цьому питанні. Треба шукати способи, аби увагу підвищувати», - зазначає Крикливенко.

Третій блок питань, який не пов’язаний з виборчим процесом – це щоденне життя українців. «Я сподіваюся, у 2019 році зможуть знайти більше підстав, щоб дати відповіді, що ситуація з їхніми правами покращилася, а якщо в них були певні проблеми в реалізації своїх прав громадяни були активними у захисті своїх прав», - підсумував колишній керівник Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: