Правозахисники пояснили, чому політичним біженцям небезпечно в Україні

Правозахисники пояснили, чому політичним біженцям небезпечно в Україні
Світлина з відкритих джерел

Процедура екстрадиції та система притулку в Україні та усталена практика правозастосування створюють сприятливі умови для видачі політичних біженців до країн походження, зокрема до країни-агресора та окупанта – РФ. Окрім цього видають шукачів притулку і до інших авторитарних країн колишнього СРСР. Там цим особам загрожує смерть, катування, насильницьке зникнення, тривалий термін ув’язнення. Про це розповіли : Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи; Борис Захаров, директор Адвокаційного центру УГСПЛ; Дмитро Мазурок, адвокат Фікрата Гусейнова; Микола Княжицький, народний депутат України, Співголова Парламентського комітету Асоціації ЄС-Україна, під час прес-конференції в перс-центрі «Главком».

За словами учасників прес-конференції, українська система у цій галузі демонструє цілий комплекс системних порушень прав людини, які проаналізовані в доповіді Харківської правозахисної групи «Безпека в Україні жертв переслідувань іноземними авторитарними режимами»  

Зокрема правозахисники зазначають, що відбуваються викрадення і незаконна видача в країну походження, відмовляють у можливості подати заяву про притулок в Україні та зловживають процедурою подачі заяви, передають конфіденційну інформацію державним органам країни походження, безпідставно відмовляють у наданні притулку, порушуються процедури оскарження, а також з боку ДМСУ відбуваються невиконання рішень суду та багатократні оскарження судових рішень.

В УСПЛ говорять про вбивства, катування та погане поводження з тими, хто шукає притулку в Україні.

 Прослухати запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: