Призовний строк до лав ЗСУ треба скоротити – військовий експерт

Призовний строк до лав ЗСУ треба скоротити – військовий експерт

Михайло Самусь, заступник директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння

Світлина: Главком/Станіслав Груздєв

Україні потрібно створити армію, яка може дати відсіч агресії Росії. У нас уже є готові сухопутні війська, але реформу армії потрібно продовжувати. Зокрема треба звернути увагу на строкову службу, призов. Його термін треба скоротити до 3-4 місяців і залучити для проходження курсу і хлопців, і дівчат. Такі думки висловив Михайло Самусь, заступник директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

«Призов до лав ЗСУ не повинен так довго тривати, як це відбувається зараз. Він має бути, на погляд нашої організації, 3-4  місяці максимум, і проведений в інтенсивному темпі за новітніми технологіями. Потрібно створити такі умови, щоб усі - і хлопці, і дівчата - проходили базовий курс підготовки, щоб не виривати із соціального життя людину. Адже час дуже стрімко йде. І один рік випадання із соціального життя дає негативні наслідки. Окрім того, зараз зберігається совковий менталітет в призовному процесі, це створює негативну атмосферу», - говорить Самусь.

Завдяки таким інтенсивним курсам всі будуть знати, що робити, коли вводиться воєнний стан, де лежить його зброя, навички першої допомоги, як вести себе в кризових ситуаціях. Щоб зекономити кошти, таку підготовку можна проводити в літній час, аби не витрачатися на зимовий одяг.

«Коли всіх пропускають через цю систему базової військової підготовки, всі стають військовослужбовцями територіальних військ. А бажаючі можуть підписати контракт з ЗСУ. Зараз кількість нічого не значить. Якщо ми уявимо, що у нас є мільйонна армія, але вона не озброєна стратегічними компонентами зброї стримування, то все рівно Росія зможе на наступати і проводити широкомасштабну операцію. І тоді армія перетворюється на мільйон переляканих людей», - пояснює військовий експерт.

На його переконання, коли всі чоловіки будуть в загонах територіальної оборони, це дасть позитив, бо отримані навички допоможуть протистояти і криміналу або стихійним лихам.

«Така система відпрацьовується в країнах Балтики – усі включені в систему оборони. Така ж ситуація і у Фінляндії. За їхніми соцопитуваннями, більше 90% фінів готові захищати свою країну. Це найвищий показник в Європі. Наприклад, в Голландії - лише 25%», - продовжує Самусь.

Він радить орієнтуватися на досвід Фінляндії. Адже нейтральний статус країни не заважає їй розбудовувати власні збройні сили та загони територіальної оборони.

Читайте також інтерв’ю посла України у Фінляндії Андрія Олефірова: «Кожен фін знає, що робити в разі зовнішньої агресії і де взяти зброю»

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: