Продавати сільськогосподарські землі мораторій не завадить - експерт

Продавати сільськогосподарські землі мораторій не завадить - експерт
Віктор Кобилянський, адвокат, директор Центру земельного права
ГЛАВКОМ

У травні цього року Європейський суд з прав людини у справі «Зеленчук і Цицюра проти України» визнав порушення майнових прав громадян. Тепер ніякий мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення не стане на заваді для здійснення цієї операції купівлі-продажу. Адже рішення ЄСПЛ є частиною національного законодавства і, як міжнародний документ, ратифікований Україною, має перевагу над національним законодавством. Про це розповів Віктор Кобилянський, адвокат, експерт із земельних питань, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Справа про яку йдеться «Зеленчук і Цицюра проти України» підтвердила не незаконність мораторію. Вона підтвердила порушення майнових прав цих осіб.

«Україна є учасницею Конвенції про захист прав та основоположних свобод та додаткових протоколів до неї. Нашою конституцією передбачено, що міжнародні акти, які ратифіковані Україною, мають перевагу над українським законодавством, тобто є частиною нашого законодавства. І ми повинні все виконувати. Перший протокол стаття 1 до Конвенції «Про захист права власності» була порушена Україною. («Кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений свого майна, інакше як в інтересах суспільства  і на умовах, передбачених законом або загальними принципами міжнародного права». – Главком)  Заявники у цій справі зможуть тепер свої земельні ділянки продати. Наскільки це вплине на інших? На думку експертів є три варіанти скасування мораторію: перший - ВРУ, тобто прийняття відповідного закону, другий – Верховний Суд України, третій – місцеві суди», - розповідає Кобилянський.

У адвокатів найбільше сподівань на місцеві суди.

«Позиція парламенту сьогодні зрозуміла. Депутати не будуть приймати ніяких законів щодо скасування мораторію. До Верховного Суду справа дійде не скоро. Надія на місцеві суди. Коли в подібних справах як «Зеленчук і Цицюра проти України» будуть переглянуті українські судові рішення місцевими судами, будуть оскаржені, дійдуть до Верховного Суду, а Верховний Суд скаже про обов’язковість застосування цієї практики, тоді цей процес почнеться масово. Буде без жодних законів , прийнятих парламентом, запроваджуватися вільний обіг сільськогосподарських земель. А в Страсбурзі ще чекають багато подібних справ. Вони будуть розглядатися за спрощеною процедурою уже з посиланням на цей прецедент.

В місцевих судах уже з’явилися перші ластівки.

«В апеляційному суді Донецької області у Бахмуті визнано законним купівлю-продаж конкретної земельної ділянки. Але треба розуміти, що кожного разу, як людина хоче продати таку земельну ділянку, їй потрібно звертатися до суду. В решті решт мораторій буде скасовано фактичним його невиконанням. Відмомо, що закони скасовуються їхнім не виконаням. Тобто формально мораторій буде продовжено, але фактично він не буде виконуватися, тому що суди будуть вирішувати інакше, спираючись теж на законні норми Конвенції та протоколи до неї, а також на прецедентні рішення ЄСПЛ», - продовжує Кобилянський.

На його думку, можливо, парламент наважиться зробити політичний крок і розглянути та прийняти закон «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» з певними обмеженнями для ринку, які будуть спрямовані на захист інтересів держави.

Експерт також нагадав, які землі підпадають під мораторій продажу, а які ні.

«Слова мораторій немає в Земельному кодексі. Під цим словом ми розуміємо тимчасове обмеження певних прав. На сьогодні обмеження трошки різні для земель державних, комунальних і приватних земель. Для державних, комунальних земель мораторій поширюється на всю категорію сільськогосподарського призначення. Але ці обмеження трохи менші: якщо для приватних земель діє заборона змінювати цільове призначення земельних ділянок, то для державних і комунальних такої заборони немає. Державну сільськогосподарську земельну ділянку, змінивши цільове призначення, можна вільно продати. Для приватних земель це заборонено так само як і купівлю –продаж іншим способом відчуження, але не для всіх с/г земель. Мораторій однозначно поширюється на земельні ділянки для ведення  с/г виробництва і частково для ведення особистого селянського господарства (ОСГ). Але мораторій не поширюється на інші сільськогосподарські землі, наприклад, для ведення садівництва», - пояснює експерт.

За його словами, ОСГ є двох видів – пайове і непайове. Пайове – це землі, які отримали колишні працівники колективних с/г підприємств. Непайове – землі, які громадянин України міг отримати до 2 га. Непайові ділянки можна відчужувати.

Принагідно нагадаємо, що в розділі Х ст 15 Земельного Кодексу зазначається автоматичне продовження заборони на продаж с/г земель. Адже парламент не прийняв закон про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: