Російсько-білоруські навчання "Захід-2017": підсумки

Російсько-білоруські навчання

Російсько-білоруські навчання «Захід-2017» створені з метою відвернути увагу від масштабніших навчань на території РФ. Навчання «Захід-2017» проходили під повним контролем Росії. Тобто відбулося повне розчинення білоруської армії в збройних силах Російської Федерації. Про це розповіли Володимир Копчак, Заступник директора Центру досліджень, армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР), випускаючий редактор аналітичного бюлетеня ЦДАКР «Виклики і ризики», секретар неурядової Експертної Ради з питань національної безпеки при ЦДАКР, Михайло Самусь, заступник директора Центру дослідження армії, конверсії, роззброєння (ЦДАКР) з міжнародних питань дід час конференції у прес-центрі «Главкома».

Навчання «Захід-2017» - це фон, який  Російська Федерація створила, щоб провести більш  масштабні навчання на території Росії.

«Російська Федерація на рівні задуму та проведення навчань в Білорусі використала їх як парасольку для здійснення більш масштабних заходів, на 6 -7 полігонах, вже на території РФ. Потрібно  було створити фон для навчання на території Республіки Білорусь не порушують відомий Віденський документ 2011 року, що не більше 13 тисяч залучено», - говорить заступник директора ЦДАКР.

 Експерт зазначає, що Білорусь не має стосунку до створення легенди та  плану навчань.

«Давайте згадаємо, що за місць до навчань з’явилася легенда про появу на території Республіки Білорусь такого державного утворення, як Вейшнорія. Це також особливість саме цих навчань. Під Вейшнорією розуміють три західні області Республіки Білорусь. Тобто натяки зрозумілі. У нас одразу з’явилося запитання до білоруських колег, наскільки Генеральний штаб Білорусі було залучено до розробки цієї легенди? Коли з’явилася в плані та легенді навчань атака з Південного сектора, то для нас та інформаційного простору це стало джек-потом. Стало зрозуміло, що план навчань розроблявся в тому самому кабінеті, де розроблялися плани Новоросії та Малоросії чи походів Захарченка на Київ або Лондон. Білоруси мають для себе самостійно відповісти на ці запитання», - говорить Копчак.

 Володимир Копчак звертає увагу, що сепаратистські утворення було опрацьовано не в Калінінградській області, а саме на території Республіки Білорусь.

«Виникає декілька запитань. Де ці сепаратистські настрої більші – в Калінінградській області чи в Вейшнорії  (на території Брестської, Мінської та Гродненської областей). Якщо вони є, то хто буде ці настрої на територія резонувати. Весбарія та Лубенія, як обізвали частину Литви, Латвії та Польщі, чи союзник Мінська, головний по табору «Північних», - говорить заступник директора Центра досліджень.

Також експерт зазначив , що в результаті закінчення навчань перемогу здобула уявна  Вейшнорія.

 «Якщо говорити про підсумок цих інформаційних навчань, то насправді в цьому віртуальному вимірі виграла Вейшнорія. Тому що всі ці навчання будуть забуті. Вони проводяться росіянами  в різний період часу, а Вейшнорія буде жити довго в віртуальному житті. А  чи переросте у реальне життя – побачимо» - підсумував Копчак.

За словами заступника директора ЦДАКР навчання «Захід-2017» проходили під повним командуванням РФ.

«Збройні сили Республіки Білорусь були остаточно включені до складу збройних сил РФ, до стратегічного напрямку «Західний». В ході навчань було опрацьовано реалізацію операції в стратегічному напрямку в складі угрупування збройних сил РФ та Білорусі під єдиним  наміром та командування РФ», - сказав Самусь.

 Експерт зазначає, що білоруська влада не контролювала ситуацію під час навчань.

«Була цікава реакція на публікацію Міністерства оборони РФ  про те, що одна з танкових бригад починає рухатися на територію Білорусі. Сім годин намагалися додзвонитися з міністерства оборони Білорусі до РФ. Так вони цього і не зробили. Ця інформація залишилася на сайті Міністерства оборони РФ. Збентеження, яке панувало в Міністерстві оборони Білорусі продемонструвало суть цих навчань. Тобто війська вчилися самостійно, політичне керівництво Білорусі займалося своїми справами, а російське керівництво здійснювало інформаційно-політичний тиск на Лукашенка», - розповідає Михайло Самусь.

Експерт зазначив, що  в ході навчань відпрацьовувалася саме наступальна, а не оборонна тактика.

«На західному стратегічному напрямку збройних сил знаходяться найбільш  воєнно готові частини. Там близько тисячі танків.  Це нова Перша танкова армія і там зосереджені найкращі та найпотужніші сили для здійснення наступальних дій. Постійно йшла  інформація, що це оборонний сценарій. Але за нашими оцінками він був наступальний. Те, що відпрацьовували війська – це суто наступальні дії», - говорить заступник директора Центра досліджень, армії, конверсії та роззброєння.

Також Самусь зазначив, що йде цілеспрямоване приведення збройних сил Республіки Білорусь до стандартів збройних сил РФ.

«Так як ми йдемо до стандартів НАТО, то Білорусь  до стандартів Російської Федерації», - говорить експерт.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: