Санкційна сверблячка

Санкційна сверблячка
Світлина з відкритих джерел

Україні не варто розраховувати на те, що санкційний режим проти Росії допоможе припинити війну на Сході країни. Адже російська економіка пристовується до впливу санкцій. А майбутній американський санкційний режим не здатний спричинити тиск на Росію. Про це розповів Микола Капітоненко, доцент кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики ІМВ КНУ ім.. Т. Шевченка, виконавчий директор Центру дослідження міжнародних відносин, асоційований експерт МЦПД під час конференції у прес-центрі «Главкома».

«Росія пристосується до санкцій. Звісно, РФ понесе невеликі втрати. Наприклад, вона вже випала з 10 найбільших економік світу. Але це не перешкоджає розвитку військової сфери. Рівень життя також зберігається на достатньому рівні. Я думаю, що не варто  очікувати серйозних змін», - говорить експерт.

За словами експерта санкції не здатні докорінно змінити ситуацію в Україні.

«Це не панацея. Вони не допоможуть нам повернути Крим, припинити війну на Донбасі чи  змусити Росію піти на інші поступки. Вони просто змінюють середовище й роблять його кращим для нас і менш сприятливим для Росії. Потрібно чітко розуміти, що санкції – це тимчасовий інструмент. Вони дуже рідко приносили успіх», - зазначає Капітоненко.

 Виконавчий директор Центру дослідження міжнародних відносин зазначає, що режим санкцій ефективний лише для демократичних країн. В той час як Росії властивий авторитарний режим.

«Санкції ефективні проти демократичних держав. Коли в середині держави є кілька альтернативних еліт і вони між собою борються. За допомогою санкцій можна позбавити частину еліти підтримки населення, щоб вона програла наступні вибори. Тоді  до влади приходить інша політична сила. В такій ситуації санкції ефективні. А якщо режим авторитарний чи тоталітарний, то верхівці байдуже скільки населення її підтримує. Адже отримання влади залежить від інших факторів. В такому випадку санкції не діють» - розповідає експерт.

Також він зазначає, що існує мало прикладів, коли санкції  досягали успіху.

«Я не думаю, що ці санкції спрацюють. Вони можуть завдати удару по інтересах конкретних олігархів, економічних агентів Росії, можуть створити навіть якісь економічні проблеми в національному масштабі, але вони не здатні спричинити тиск на Росію, аби вона змінила свою зовнішню політику. Вони, як і попередні санкції, дають більше можливостей для нас і дещо менше можливостей для Росії», - коментує експерт. 

За словами Миколи Капітоненка, Україні варто змінити підхід до санкційного режиму та розробити план дій на той випадок, якщо введені санкції не матимуть жодного ефекту. «Треба чітко розуміти, що санкції – це тимчасовий інструмент, що рано чи пізно від них відмовляться, і вони рідко призводять до потрібного ефекту. І в такому випадку, як ми на них сподіваємося, що нам повернуть Крим і відновлять нашу територіальну цілісність, вони не спрацюють точно»,  - додав він.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції

«В Африканських країнах є 2 чи 3 випадки, коли накладені санкції були успішними. Однак вони були успішними, оскільки супроводжувалися цілою низкою умов», - зазначає Капітоненко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: