Відтік кадрів з армії набув катастрофічного рівня – військовий експерт

Відтік кадрів з армії набув катастрофічного рівня – військовий експерт

Валентин Бадрак, директор Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР)

Фото: Главком/ Станіслав Груздєв

ЗСУ залишаються переважно робітничо-селянською армією, куди, крім переконаних патріотів, ідуть переважно молоді люди з так званих депресивних регіонів, де є проблеми з роботою. Відтік кадрів набув катастрофічного рівня. Про це розповів директор Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

У сфері розвитку ЗСУ має місце низка негативних тенденцій.

«ЗСУ залишаються переважно робітничо-селянською армією, куди, крім переконаних патріотів, ідуть переважно молоді люди з так званих депресивних регіонів, де є проблеми з роботою. Відтік кадрів набув катастрофічного рівня. Наприкінці літа 2018 р. стало відомо, що з початку року понад 11 тисяч офіцерів і контрактників звільнилися з ЗСУ», - говорить Бадрак.

За його словами, міністр оборони генерал Полторак у листі прем’єр-міністру прогнозував втратити ще близько 18 тисяч військовослужбовців. «В Україні діє вибірковий призов: у 2018 р. це понад 17 тисяч чоловік, з яких 9010 — на строкову службу до ЗСУ. А також 500 молодших командирів, що свідчить про різке падіння престижу служби в армії», - зазначає військовий експерт.

Він також занепокоєний тим, що недосконала кадрова політика, серйозний рівень небойових втрат, в армії розвиваються такі негативні тенденції як уживання алкоголю й самогубства  – усе це свідчить про помилкову парадигму розвитку ЗСУ. «Лише у січні 2018 р. у ЗСУ з небойових причин загинули 22 військовослужбовці; з них 11, а це половина , вчинили суїцид. В тому числі внаслідок цього існує небезпечний (до 30-40%) некомплект низки бригад», - каже Бадрак.

Також військовий експерт розкритикував закупівлю МВС французьких гелікоптерів для своїх потреб. Експерт вважає, що 2018 рік став роком вкрай негативних явищ, що можуть зруйнувати потенціал оборонно-промислового комплексу України (ОПК).

«Зокрема, було укладено контракт з французькими виробниками вертольотів на суму близько 550 млн євро, який разом із відсотками за кредитом відтягне майже 700 млн євро з українського бюджету. МВС обрало постачання 55 французьких вертольотів (з яких 21 – вживаний) попри наявність вітчизняного виробника – АТ «Мотор Січ» та десятків підприємств – суміжників. Той факт, що парламент ухвалив угоду всліпу, не маючи доступу до документів, свідчить про запровадження потужних маніпулятивних механізмів, які дозволяють не враховувати інтереси вітчизняних підприємств», - сказав Бадрак.

На його переконання такі обставини свідчать про те, що відбувається дисбаланс у фінансуванні. Адже в першу чергу повинні фінансувати озброєння армії. Адже Україна мусить давати відсіч збройній агресії Російської Федерації.

«Більше того, цікавим є те, що оскільки це не держоборонзамовлення , то і не було відкритого конкурсу. Звичайно, вертольоти потрібні і прикордонникам, рятувальникам. Але у нас відбувається наступний прецедент: під час війни міністерство внутрішніх справ має фінансування на озброєння більше, ніж міністерство оборони. Ще раз нагадаю цифри збройні сили отримали  у 2017 році - 650 млн доларів, 2018 р. – 640 млн. доларів. МВС - 700 млн євро тільки на вертольоти. Мені не подобається ця ситуація власне через те, що у нас відбувається дисбаланс фінансування. Ми в першу чергу повинні фінансувати армію , а в другу чергу решту відомств, які мають озброєння», - резюмував Бадрак.

Читайте також матеріал «Главком» «55 вертольотів для Авакова. Чи правильно Україна витратить півмільярда євро?»

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Керівник Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак
Протягом трьох років українську армію не переоснащено новими засобами зв’язку – експерт
Народний депутат Андрій Деркач
Телекомпанія нардепа Деркача відмовила прес-службі ЗСУ в наданні доступу до прямого ефіру
Валентин Бадрак
Презентація книги «Обличчя цивілізації. Уроки видатних особистостей для України»
Ілюстраційна світлина
Україні вигідно відпустити закручені гайки збройного експорту
Директор Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак
Два останні роки характеризувалися вакуумом переозброєння у ЗСУ - Бадрак
Валентин Бадрак, директор Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР)
Експерт розповів про перспективи українського війська і оборонної промисловості
Військових-контрактників ЗСУ почали годувати фруктами та випічкою
Військових-контрактників ЗСУ почали годувати фруктами та випічкою
Іван Без’язиков
У «Главкомі» прес-конференція: «Полковник Без’язиков: «свій» серед чужих?»
Петро Порошенко зазначив, що  під час дії воєнного стану до ЗСУ була на три місяці прискорена передача техніки і озброєння
В Україні посилено повітряну оборону – Порошенко
Дата публікації новини: