Президент Федерації легкої атлетики Гоцул вибачився перед спортсменкою Ляховою

Президент Федерації легкої атлетики Гоцул вибачився перед спортсменкою Ляховою
Ігор Гоцул визнав вину ФЛАУ
Фото - ФЛАУ

Випадок для українського спорту майже безпрецедентний

Президент Федерації легкої атлетики Ігор Гоцул у своєму відеозверненні детально розібрав інцидент, який призвів до неотримання президентської стипендії спортсменкою Ольгою Ляховою за бронзу на дистанції 800 м на чемпіонаті європи-2019 у приміщенні.

«Ми провели консультації з колегами з профільного Міністерства, Національного олімпійського комітету, самою Олею, іншими організаціями і експертами, - каже пан Гоцул. - То системне питання, яке потребує розуміння, як будується державна підтримка спорту. Принцип виплати степендій в Україні дублює підходи більшості країн. Це - визнання ієрархії, яка існує в сучасному спорті, в якому віддається перевага тим видам, які представлені на Олімпійських іграх. Але навіть в олімпійських видах є неолімпійські дисципліни.

Після переліку умов, згідно з якими в нас виділяються президентські степендії, вказується, що претендувати на них можуть призери в олімпійських номерах програми, в яких дотримуються умови проведення змагань на Іграх. Саме через цей пункт і маємо дискусію. Різні люди трактують те, що тут написано, по-різному. В легкій атлетиці суперечки точаться навколо чемпіонатів світу і Європи в приміщенні. В стрибках з жердиною, у довжину чи потрійному в манежі можна виконати олімпійський норматив, а умови проведення майже нічим не відрізняються від олімпійських. Проте якщо в стрибках з жердиною в залі фіксується абсолютний рекорд світу, то в довжині чи потрійному рекорди в приміщені і на стадіоні окремі.

У бігу по колу спільного з Олімпіадою в манежах теж багато. Майже всі найсильніші беруть участь, схожа система виходу в наступне коло, така ж дистанція, теж можна виконати олімпійський норматив, хоча й зробити це складніше. Однак каменем спотикання є вдвічі коротше коло. Ми давно вели дискусію з Міністерством молоді і спорту, доводячи, що, на наш погляд, досягнення легкоатлетів на чемпіонаттах Європи і світу в приміщенні заслуговують на отримання степендій і відповідного визнання. За часи незалежності було кілька випадків, коли такі степендії призначалися як виключення. Але тільки за чемпіонати світу. За чемпіонати Європи степендій не давали жодного разу.

lyakhova0Ольга Ляхова створила прецедент

Після тривалих дискусій нам вдалося довести право на отримання винагород представників стрибкових видів. З бігом не вийшло. Але такі прецеденти як звернення Олі є серед іншого рушійною силою для вдосконалення нормативних документів. Думаю, для наших колег у Міністерстві стало зрозуміло, що чинне положення потребує уточнення, щоб не виникало сумнівів щодо подвійних трактувань. Найближчим часом така дискусія розпочнеться. Це питання, яке потребує комплексного вирішення».

При цьому пан Гоцул зазначив, що чинне положення не дає змоги Ользі Ляховій претендувати на степендію. Але натякнув, що «компроміси, які дозволять атлетці вдало підготуватися до Олімпійських ігор, будуть знайдені», а отже інцидент можна вважати вичерпаним.

«Ми повинні визнати, що на початковому етапі підготовки документів і узгодження всіх питань з профільним Міністерством Федерація легкої атлетики України не була достатньо наполегливою і достатньо професійною у відстоюванні інтересів Ольги Ляхової, - підсумував Ігор Гоцул. - Не дивлячись на те, що я не був дотичний до цих процесів напряму, як президент ФЛАУ несу відповідальність за її діяльність. Я вже зробив це в приватній бесіді з Олею, а тепер прошу в неї вибачення публічно. За відчуття несправедливості, яке було в неї весь цей час».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: